Prin CJC,

Bistriţa, gazda primei ediţii a Taberei de fotografie

Centrul Judeţean pentru Cultură organizează, în premieră naţională, prima ediţie a Colocviului naţional de artă fotografică, cu sprijinul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România şi a Asociaţiei Fotoclub AXXA.

Preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, Ştefan Toth, ne-a declarat că fotografii nu au mai fost reuniţi într-un asemenea proiect, felicitând iniţiativa CJC: „La tabără participă 36 de organizaţii, atât din ţară, cât şi din Ucraina şi Republica Moldova. Tema colocviului este „Încotro se îndreaptă arta fotografică” şi încercăm să găsim soluţii pentru ca proiectele noastre să fie cunoscute la nivel naţional. Urmărim în fiecare seară imagini digitale, fiecare club îşi prezintă perspectivele, iar în final, toate lucrările noastre se vor regăsi în fondul documentar al CJC”.

Continuând pe aceeaşi linie, preşedintele AA FR spune că întâlnirea de la Bistriţa va deveni una de referinţă pentru arta fotografică din România, mulţumind CJC-ului pentru ideea curajoasă de a susţine arta. Toni Pal, preşedinte fotoclub AXXA ne-a declarat că invitaţii din ţară vor surprinde instantanee inedite care vor rămâne în patrimoniul CJC. În aceste zile, fotografii se vor deplasa pe Valea Şieului, la Teaca, pe Valea Someşului, la Rodna, dar şi pe Valea Bârgăului.

Directorul CJC, prof. Nicolae Gălăţean, subliniază faptul că instituţia culturală judeţeană are ca principal obiectiv, în acest an, reactualizarea fondului documentar etnografic al judeţului: „Sperăm ca în doi ani de zile să încheiem această activitate. Asta înseamnă să filmăm, să fotografiem, să înregistrăm aproape tot ce există valoros în cultura populară în momentul de faţă, urmând ca într-o etapă următoare să prelucrăm şi să valorificăm aceste materiale în mod ştiinţific pentru a constitui un tezaur cultural al acestor ţinuturi. Una dintre metodele eficiente de lucru îl constituie organizarea acestei tabere foto, cu artişti profesionişti, care pe parcursul a 5 zile, vor realiza câteva sute de imagini care vor rămâne în patrimoniul primăriilor şi al CJC, cu dreptul de publicare. Costurile sunt minime (cazare şi masă), dar faptul că imaginile document sunt realizate de fotografi profesionişti este un lucru extraordinar”. Cele mai frumoase imagini vor fi publicate într-un album editat de CJC, pentru a populariza aceste valori, care stau uitate în satele noastre. Tema din acest an este „Arhitectura rurală tradiţională”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5