Bistrița-Năsăud își votează parlamentarii!
Astăzi, electoratul din Bistrița-Năsăud este invitat la urne pentru a-și alege parlamentarii pentru mandatul 2024-2028. Județul nostru trimite în Parlament doi senatori și cinci deputați.
În listele electorale permanente sunt înscrise 260.254 de persoane, care își pot exercita dreptul la vot în 314 secții de votare.
La Senat, sunt pe buletinul de vot candidați de la 19 partide și formațiuni, în timp ce la Camera Deputaților, sunt candidați de la 18 partide și 19 organizații ale minorităților naționale.
La nivelul județului nostru, în 6 decembrie 2020, au votat 83.128 de alegători, prezența fiind de 31,79%, sub cea națională de 31,84%.
***
Programul votării:
- Duminică, 1 decembrie 2024, între orele 07.00 – 21.00.
- La ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot.
- Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot.
- Alegătorii aflați în situația de mai sus pot vota până cel mult la ora 23.59. Doi membri desemnați din cadrul biroului electoral al secției de votare vor verifica la ora 21.00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și vor monitoriza ordinea în care aceștia au acces în localul de vot.
Unde votează alegătorii?
- Alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința.
(Art. 84 alin. (1) din Legea nr. 208/2015)
Cum puteți afla la ce secție de votare sunteți arondat?
- Accesați www.registrulelectoral.ro, introduceți datele personale și veți afla secția de votare la care ați fost arondat, inclusiv adresa acesteia.
- Orice alegător poate solicita primarului unității administrativ-teritoriale unde își are domiciliul sau reședința, după caz, prin cerere scrisă, datată și semnată, cuprinzând numele, prenumele, codul numeric personal și adresa de domiciliu, informații cu privire la propriile date cu caracter personal înscrise în Registrul electoral.
(Art. 27 alin. (1) din Legea nr. 208/2015)
Cine poate vota prin intermediul urnei speciale?
- Alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, care sunt atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizată în țară, denumit în continuare alegător netransportabil, poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale.
- Cererea de vot prin intermediul urnei speciale se depune la cea mai apropiată secție de votare, în preziua votării, între orele 18.00-20.00. Prin excepție de la aceste prevederi, cererile de vot prin intermediul urnei speciale pot fi depuse la biroul electoral de circumscripție de la nivel județean sau la oficiul electoral de sector al municipiului București, cel mai târziu vineri, 29 noiembrie 2024, ora 17.00, fizic sau prin mijloace electronice.
- Cererea de vot prin intermediul urnei speciale poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, trebuie să fie datată și semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială și cuprinde, în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința alegătorului netransportabil (conform mențiunilor din actul de identitate ori din dovada de reședință, după caz), adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria și numărul actului de identitate, precum și numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii.
- Cererea de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoțită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate; din conținutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilității alegătorului de a se autodeplasa la sediul secției de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”. Nu este obligatorie prezentarea unei adeverințe medicale care să fie eliberată de către medicul de familie al alegătorului.
- Alegătorii care în ziua alegerilor se află în străinătate nu își pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale.
- Alegătorii care, în ziua alegerilor, vor fi internați într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea așezăminte sociale publice sau private, pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale.
- Persoanele reținute, persoanele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale votează prin intermediul urnei speciale, potrivit procedurii prevăzute de Decizia Biroului Electoral Central nr. 17/D/16.09.2024 privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024.
- Persoanele aflate în arest la domiciliu își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, în condițiile în care depun o cerere în acest sens, cel mai târziu în preziua votării între orele 18.00-20.00, la biroul electoral al celei mai apropiate secții de votare.
(Decizia Biroului Electoral Central nr. 17/D/16.09.2024 privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024 - https://parlamentare2024.bec.ro/wp-content/uploads/2024/09/Decizie_17D.pdf)
Cum se poate verifica dacă persoanele care votează prin intermediul urnei mobile nu și-au mai exercitat dreptul de vot la același scrutin?
- Codurile numerice personale ale alegătorilor care au formulat cereri pentru urna specială sunt preînregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, urmând a fi înregistrate definitiv la întoarcerea în localul de vot a echipei care s-a deplasat la locul unde se află alegătorul netransportabil, pe baza semnăturilor în extrasul de pe lista electorală.
Înainte ca echipa de membri ai biroului electoral al secţiei de votare să se deplaseze cu o urnă de vot specială la persoanele care nu pot vota la secţia de votare potrivit legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare solicită operatorului să verifice dacă persoanele respective şi-au mai exercitat dreptul de vot în aceeaşi zi.
(Art. 85 alin. (13) și (14) din Legea nr. 208/2015)
Cu ce acte de identitate se poate vota la alegerile parlamentare?
- Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
a) cartea de identitate;
b) cartea electronică de identitate;
c) cartea de identitate provizorie;
d) buletinul de identitate;
e) pașaportul diplomatic;
f) pașaportul diplomatic electronic;
g) pașaportul de serviciu;
h) pașaportul de serviciu electronic;
i) carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
(Art. 83 alin. (1) din Legea nr. 208/2015)
În ce condiții este permis accesul alegătorului în cabina de vot împreună cu o altă persoană?
- Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de acesta, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau membrilor biroului electoral al secției de votare.
(Art. 85 alin. (7) și (8) din Legea nr. 208/2015)
Citiţi şi:
- Hai la vot!
- Peste 260.000 de alegători sunt așteptați la urne, în Bistrița-Năsăud, pentru a-și vota candidatul favorit la prezidențiale
- Vino la vot! Alege-ţi parlamentarul!
- Președinții și locțiitorii secțiilor de votare din județ, instruiți pe tema alegerilor! Prefectul Teofil Cioarbă: Un test al maturității electorale!
- STS şi AEP pregătesc marea scanare a CNP-urilor pentru alegerile locale
Adaugă comentariu nou