Bistrița-Năsăud, promovat prin oameni și fapte, în emisiunea „Cu drag, despre România!”

Prima emisiune din acest an  - „Cu drag, despre România”  - a fost dedicată județului Bistriţa-Năsăud, în care s-a născut Andrei Mureșanu, cel care a scris versurile Imnului Național al României, „Deșteaptă-te, române!”.

 „Cât de actuale sunt versurile! Și cât de adevărate! Îi mulțumim lui Andrei Mureșanu, fiu al Bistriței-Năsăud, pentru aceste versuri. Le mulțumim altor bistrițeni, precum George Coșbuc și Liviu Rebreanu, pentru urmele de neșters lăsate în cultura și literatura română. Le mulțumim tuturor celor care au păstrat portul popular bistrițean, celor care au păstrat tradițiile seculare.

         Le mulțumim germanilor și maghiarilor că au iubit și încă iubesc aceste locuri în care au lăsat castele și biserici monumentale. I-aș mulțumi și lui Bram Stoker, celebrul autor al și mai celebrului roman Dracula. Sute de milioane de oameni au citit romanul care își are rădăcinile în poveștile de groază despre Vlad Țepeș, au aflat despre ținuturile misterioase din Pasul Bârgăului, din Bistrița Năsăud, despre castelul înfiorător al contelui… Trebuie să continuăm să profităm de această notorietate, chiar dacă adevărul istoric este cu totul altul, iar în loc de vampiri, în Bistrița te vor întâmpina oameni gospodari, bucuroși de oaspeți, care îți vor pune pe masa bucate alese și vinuri de soi.

         Și îi vei întâlni de pe culmele semețe ale Munților Țibleșului, Rodnei, Bârgăului, Călimani, până spre podișul Transilvaniei. Bistrița-Năsăud are și munți, dar are și mare, așa i se spune uriașului lac Colibița, locul în care se face turism modern, pentru toate buzunarele. Vă spunem un secret, în zona lacului Colibița concentrația de ozon este egală cu cea din Munții Alpi, așa că puteți să faceți și cure de sănătate, nu doar de distracție.

         La fel cum în altă zonă din Bistrița Năsăud, la Sângeorz-Băi, cele nouă izvoare de apă minerală fac mult mai multe decât medicamentele pline de chimicale sau bisturiele chirurgilor”, a transmis, în debutul emisiunii, realizatoarea Alexandra Păcuraru.  

Alături de preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, au fost primarul Becleanului – Nicolae Moldovan, primarul Năsăudului – Dorin Vlaşin, primarii Paul Ştir (Căianu Mic), Romeo Florian (Lechinţa), Flaviu Lupşan (Lunca Ilvei) şi Vasile Borş (Maieru), managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă – Gabriel Lazany, managerul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” – Ioan Pintea, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură – Alexandru Pugna, managerul Complexului Muzeal – Alexandru Gavrilaş, Cetăţeanul de Onoare al judeţului – Raul Gălan, campionii Gabriela Szabo, Gabi Balint şi Viorel Moldovan, creatorul de artă populară Virginia Linul, chef Nina Rus, oenologul Darius Pripon.

De asemenea, câţiva membri ai Ansamblului profesionist „Dor Românesc” au scos din lada de zestre a judeţului cele mai frumoase dansuri populare pentru a le face cunoscute întregii lumi.

Munca și perseverența, realizările și investițiile remarcabile în mai toate domeniile ale Consiliului Județean, ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, ale primăriilor din județul nostru, patrimoniul cultural, iubirea și respectul față de tradițiile din ținutul nostru, toate au constituit ingredientele unei emisiuni făcute, cu drag, despre Bistrița-Năsăud.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5