Bistriţa-Năsăud sărbătoreşte Centenarul cu partenerii din şase ţări. Vezi ce oficialităţi au ajuns la Bistriţa !

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri alături de partenerii externi, invitaţi în judeţul nostru, în perioada 29 mai-2 iunie. Saloanele Hotelului Metropolis au găzduit evenimentul festiv prilejuit de întâlnirea oficială a tuturor delegaţiilor, primite, româneşte, cu pâine şi sare.

         Au dat curs invitaţiei preşedintelui Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, delegații din județele Kyffhauser, Neubrandenburg și Kassel (Germania), Myslenice (Polonia), Rivoli (Italia), Glodeni (Republica Moldova), Leskovac (Serbia), dar şi din partea comunităţii din Spania. De asemenea, la Bistriţa este prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Euroregiunii Siret-Nistru-Prut.

         În deschiderea ceremoniei, preşedintele Consiliului Judeţean a precizat că astfel de întâlniri, ca cea de la Bistriţa,  vor face foarte mult bine atât comunităţilor pe care fiecare dintre participanţi le administrează, dar şi proiectului european în care crede şi de care comunităţile au nevoie. Radu Moldovan le-a mulţumit oficialilorstrăini pentru că au onorat această sărbătoare, în contextul în care „Europa este într-o situaţie delicată şi are nevoie de noi”.

         Acesta a făcut referire la moştenirea culturală a judeţului, la obiectivele turistice, la mediul universitar, dar şi la marile companii din judeţ, care au făcut ca balanţa comercială să fie pe un plus de 100 milioane de euro.

„Am citit aseară anunţul comisarului european pentru dezvoltare regională. Suntem cu toţii oameni de administraţie, cu toţii cred că avem proiecte importante în derulare cu finanţare europeană, am văzut că s-a încheiat discuţia pentru exerciţiul financiar 2021-2027. Am văzut că România, în urma negocierilor, a reuşit să obţină o creştere de 8% a fondurilor structurale care vor fi alocate. De asemenea, mai multe ţări din Est au creşteri pentru următorul buget. E o veste bună pentru noi toţi şi-mi doresc foarte mult ca acest proiect să continuie”, a punctat preşedintele Moldovan, pe tema proiectului european.

         Prefectul Ovidiu Frenţ a a subliniat faptul că Centenarul este o sărbătoare extrem de importantă pentru România, dar şi un moment de omagiu pentru cei care care acum 100 de ani au reuşit să şteragă graniţele administrative şi politice. „Şi mă gândesc cu admiraţie la cazul Poloniei, care de câte ori în istorie a fost ştearsă de pe faţa pământului ca stat, dar a renăscut de fiecare dată cu mult curaj. Sunt aici şi prieteni români care se află în străinătate şi le admir foarte mult tenacitatea cu care ţin la rădăcinile şi la seva noastră românească şi-i felicit, pentru că avem deja o mică ţară în exterior, sunt circa 4 milioane dintre fraţii noştri care lucrează şi trăiesc în alte ţări, pe care îi aşteptăm acasă şi le transmitem mesajul că, totuşi, în România se poate trăi astăzi bine şi acest lucru se poate demonstra cu statistici, aşa cum s-a spus mai înainte, cu proiecte, cu fonduri atrase, cu creşteri salariale, cu locuri de muncă, şi am avea foarte mare nevoie, apropo de locuri de muncă de fraţii noştri care lucrează afară. Este adevărat că avem şi noi micile noastre probleme, dar cine nu le are?”, a spus prefectul Ovidiu Frenţ.

         Acesta a mai menţionat că „noi, cei din Bistriţa-Năsăud, avem un lucru care trece de statistici, şi anume, tradiţiile şi credinţa noastră puternică în ceea ce înseamnă istoria, rădăcinile, trecutul”, iar Europa are nevoie de revenirea la acele principii care s-au format pe parcursul a sute de ani.  

Primarul Ovidiu Teodor Creţu le-a urat un bun venit invitaţilor în „unul dintre cele şapte burguri transilvane care, la fel ca întreaga Românie, în această perioadă sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918”. „Este de departe cel mai mare eveniment pe care l-a avut istoria noastră, a românilor şi el îşi găseşte urmarea în ceea ce suntem de fapt acum, în ceea ce este România acum şi în felul în care se manifestă în concertul ţărilor din cadrul Europei şi pe plan internaţional. Vreau să felicit Consiliul Judeţean pentru numeroasele acţiuni pe care le are pentru a sărbători acest eveniment din viaţa poporului nostru, dar faptul că sunt invitaţi partenerii din oraşele, judeţele şi asociaţiile cu care CJ este partener este un lucru foarte important pentru că ceea ce sărbătorim noi astăzi poate fi sărbătorit în întreaga Europă, pentru că sărbătorim 100 de ani de la încheierea celui mai mare conflict, până la al doilea Război Mondial, din istoria umanităţii, dar care a avut cele mai mari efecte asupra Europei şi a ţărilor ei. Toţi cei care sunt invitaţi aici, la vremea respectivă, au avut o mare eliberare, au ce sărbători şi ei acum, iar faptul că ne întâlnim acum arată vocaţia tuturor pentru o Europă unită”, a declarat primarul Creţu.

         Primarul Ovidiu Creţu a prezentat şi contribuţia bistriţenilor la marele act al Unirii din 1918, punctând personalităţile momentului, pe firul evenimentelor, dar evidenţiind şi aportul minorităţilor din urbea Bistriţei, în special cea săsească.

 Despre importanţa marelui eveniment au vorbit şi elevii Bianca Pop şi Cristian Menihardt de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, care în final au precizat că România nu este pe deplin împlinită fără Basarabia şi Nordul Bucovinei.

Mesaje de felicitare pentru poporul român şi cetăţenii judeţului Bistriţa-Năsăud au rostit Heiko Karger –preşedintele Districtului Mecklenburgische-Seenplatte (Republica Federală Germania), Josef Tomal – starostele judeţului Myslenice (Polonia), Ion Leucă – preşedintele Raionului Glodeni, Heinz-Ulrich Thiele – administratorul public al judeţului Kyffhauser, Paolo de Francia – preşedintele Comisiei Economice, Sport şi Tineret al Primăriei Rivoli (provincia Torino, Republica Italiană),  Goran Cvetanovic – primarul oraşului Leskovac (Serbia), Maricel Popa – preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi al Asociaţiei Euroregiunea Siret – Prut – Nistru şi Ica Tomi – preşedintele Asociaţiei Hispano-Română „Salva” (Madrid, Spania).

***

Ion Leuca (preşedintele Raionului Glodeni): Neamul românesc va dăinui în veacuri şi se va mântui numai prin creştinism şi românism

         Preşedintele Raionului Glodeni, Ion Leuca, a avut un discurs emoţionant, comparând deplasările în România şi în Bistriţa-Năsăud cu cele pe care le face la „Mama”.

         „Pentru mine este o mare onoare, în această zi însemnată pentru poporul român, să fiu alături de fraţii mei din Bistriţa-Năsăud. Spunea prietenul nostru din Germania că este pentru a patra oară în Bistriţa-Năsăud, eu sunt într-o situaţie mai delicată. De câte ori mă duc la mama, niciodată nu număr şi de câte ori vin în ţară nu număr, fiindcă mă întorc acasă. România, pentru noi cei din Basarabia, este o rană sângerândă în continuare, deoarece cineva a spus că am pierdut Basarabia. Noi Basarabia nu am pierdut-o, noi am cedat-o necondiţionat  şi atâta timp cât ultimului soldat român care şi-a sacrificat viaţa pentru ţară şi pentru neam nu i s-au dat toate onorurile, atâta timp neamul românesc va fi zbuciumat până când nu-şi va întregi teritoriile. Sunt conştient de acest lucru, suntem mândri de demnitatea şi onoarea înaintaşilor noştri, care în 1918 au avut un vis realizat. Viitorul acestui neam mai are de reparat unele greşeli istorice.

         Noi suntem conştienţi că această mare nedreptate istorică (n.n. - Pactul Ribbentrop- Molotov) poate fi reparată şi exemplul ţărilor baltice, care sunt membre ale UE, ne dovedeşte şi ne dă o înaltă doză de optimism că şi pentru neamul românesc se poate a aduce adevărul şi dreptatea acasă”, a transmis Leuca.

         Preşedintele Raionului Glodeni a menţionat că , în acest proiect unionist, se mizează pe sprijinul „partenerilor noştri de dezvoltare – Germania, Polonia, Italia, Franţa, Marea Britanie şi SUA”, în sensul „că vor fi adevăraţi şi sinceri avocaţi ai poporului român în această mare operă pe care rămâne să o realizăm”.

         „Sângele apă nu se face. Ceea ce este astăzi România este stropit cu sângele şi vieţile bunicilor şi străbunicilor noştri, cei care nu doar la aniversări se simt adevăraţi români, în fiecare zi preţuiesc această mare jetfă. Este important ca în fiecare zi, prin faptele noastre, să fim demni de memoria acestor mari înaintaşi, să ne mândrim cu ţara noastră, cu neamul nostru şi niciodată să nu uităm şi flacăra din inima noastră întotdeauna să ardă ca la adevăraţi români. Neamul românesc va dăinui în veacuri şi se va mântui numai prin creştinism şi românism.

         Îmi place un mare slogan şi îl spun şi copiilor mei: „Trăiască, trăiască, trăiască şi-nflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”. La mulţi ani, România!”, a încheiat preşedintele raionului din Basarabia.

***

         În final, preşedintele Consiliului Judeţean le-a mulţumit invitaţilor pentru cuvintele frumoase transmise. „Mă bucur că această sărbătoare a noastră a  Centenarului, acest proiect major al naţiunii române, întăreşte relaţiile noastre de prietenie şi colaborare. Vă mulţumesc tuturor pentru cuvintele frumoase adresate mie, concetăţenilor mei, României şi românilor şi aş vrea să vă asigur în continuare de întregul nostru respect şi întreaga noastră disponibilitate de a colabora, de a implementa proiecte comune pentru comunităţile pe care le reprezentăm.”, a concluzionat preşedintele Emil Radu Moldovan.

         Corul Liceului de Muzică Bistriţa, coordonat de Ana Maria Răzoare, dar şi alţi elevi şi profesori ai licuelui au oferit momente artistice de o înaltă ţinută.

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5