Bistriţa va avea un Centru Universitar de Inovare şi Cercetare
Administraţia judeţeană s-a întâlnit la finalul săptămânii trecute cu rectorii Universităţii Babeş-Bolyai, Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Obiectivul principal al întâlnirii a constat în acordul de principiu pentru înfiinţarea unui Centru Universitar de Inovare şi Cercetare în municipiul Bistriţa. Totodată, a fost vizitată şi locaţia vizată pentru realizarea acestui centru, actuala Secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă - Bulevardul Independenţei, nr. 30 - aflat în proprietatea Consiliului Judeţean. În cadrul întâlnirii, atât conducerile celor trei Universităţi, cât şi cea a Primăriei Bistriţa şi a Instituţiei Prefectului şi-au manifestat interesul şi suportul faţă de proiectul iniţiat de preşedintele Consiliului Judeţean.
“Este o zi istorică pentru judeţul Bistriţa-Năsăud şi pentru noi toţi. Faptul că am reuşit să aducem la aceeaşi masă pe rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară în vederea înfiinţării în oraşul nostru a unui Centru Universitar de Inovare şi Cercetare este un prim pas înspre transformarea judeţului nostru într-un judeţ în care să fie promovată performaţa,şi care fructifică totodată o cât mai mare parte din uriaşul potenţial oferit de natură. Educaţia de calitate este cel mai important lucru pe care putem să îl oferim tinerilor, şi odată cu acest lucru vom dezvolta judeţul Bistriţa-Năsăud şi din punct de vedere economic. Vreau să le mulţumesc domnilor rectori pentru deschiderea cu care au tratat propunerea mea şi îmi doresc ca Bistriţa să devină un reper pe harta Centrelor de Cercetare Universitară din Europa!”, a precizat în debutul întâlnirii, preşedintele Radu Moldovan.
Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, academicianul Ioan Aurel Pop, a reiterat faptul că prin prezenţa unor extensii universitare la Bistriţa, se creează premisele realizării acestui Centru Universitar de Inovare şi Cercetare. "Am avut discuții cu domnul președinte Radu Moldovan pentru atragerea în cadrul acestei iniţiative şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj, iar dacă vom reuşi acest lucru, Consorțiul Universităților clujene va exista şi în oraşul dumneavoastră. Este pentru prima dată când ni se propune acest lucru, în afara oraşului Cluj-Napoca, este un lucru extraordinar, care sunt convins că va avea rezultate", a menţionat academicianul Pop.
Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, profesorul universitar Doru Pamfil, a declarat că este interest de propunerea făcută de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. “Circa 10% din studenţii noştri provin din judeţul Bistriţa-Năsăud şi Staţiunea de Cercetare Pomicolă din Bistriţa ne va fi de mare folos în dezvoltarea cercetării ştiinţifice în domeniul agricol. Coroborat cu domeniile de interes ale judeţului Bistriţa-Năsăud, avem interes în dezvoltarea unei colaborări în domeniul clusterelor agro-alimentare, de vinificaţie şi turism”, a motivat rectorul USAMV Cluj-Napoca.
Rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, profesorul universitar Aurel Vlaicu, a precizat că există déjà câteva specializări care au fost dezvoltate la Bistriţa. “Nu este o sarcină uşoară, dar prin adunarea tuturor eforturilor, universităţi şi autorităţi locale, cred că vom realiza un proiect viabil. Sunt convins că este o iniţiativă care va avea succes şi mă bucur că colegii mei de la Cluj sunt deschişi pentru realizarea acestui consorţiu şi în alte judeţe din Transilvania”, a punctat prof. univ. Aurel Vlaicu.
Şi prefectul Ioan Ţintean şi-a arătat sprijinul pentru acest demers, coroborat cu Strategia de dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud. “Fiecare judeţ are strategia sa, iar strategia judeţului Bistriţa-Năsăud este dezvoltarea din toate punctele de vedere. Pentru acest ţel, vom uza de toate pârghiile şi pe lângă exploatarea potenţialului natural, avem nevoie de o folosire eficientă a resursei umane, iar dumneavoastră universităţile sunteţi singurele instituţii capabile să ne sprijine în acest sens. Noi vom fi în continuare alături de acest proiect şi vom face tot ce ţine de noi pentru ca activitatea universitară din judeţul Bistriţa-Năsăud să fie susţinută”, a punctat înlatul funacţionat public.
***
Bistriţa – un oraş intelligent
Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a anunţat că municipalitatea îşi va da tot concursul pentru a susţine acest proiect. “Această întâlnire pregăteşte un pas foarte important pentru municipiul Bistriţa în traiectoria devenirii lui: un oraş inteligent, un oraş care integrează şi un oraş al viitorului. Vom putea cultiva astfel un nou element, cel al tineretului inteligent în municipiu şi în judeţ. Ţinem foarte mult la acest lucru şi de aceea salutăm efortul dumneavoastră de a veni aici, ca parte la un proiect foarte ambiţios, la care noi, administraţia locală şi judeţeană ne vom da tot concursul pentru ca el să se realizeze”, a menţionat edilul municipiului.
Prezent la reuniune, senatorul Dorin Dobra, lectorul universitar în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai a spus că “personalizarea ofertei educaţionale prin încurajarea activităţilor de cercetare este un element prin care judeţul nostru îşi poate găsi locul alături de oferta educaţională clujeană, pe care o poate întregi”. “Dacă vom fi serioşi şi vom pune lucrurile cap la cap, vom putea face lucruri mari în municipiul Bistriţa”, a completat parlamentarul bistriţean.
Citiţi şi:
- PSD BN si-a stabilit candidatii pentru alegerile parlamentare! Vezi nominalizarile!
- Senatorul Ioan Sbârciu, cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca
- SESIUNEA ANUALĂ DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE, la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud
- Vezi cine primeşte bursă de merit de la Consiliul Judeţean
- Consiliul Politic Național a validat listele PSD BN pentru parlamentare! Două nume noi!
Comentarii
In primul rand la Bistrita exista unitati de ceretare cu traditie precum Statiunea Pomicola si Statiunea de Cercetari si Amenajari Silvice care se zbat sa supravietuiasca iar politrucii locali in loc sa le sprijine pun umarul la desfiintarea lor, ravnind si la ultimele suprafete de teren destinate cercetarii cu care acestea au mai ramas. De altfel in ansamblu ei, cercetarea romaneasca este in colaps si unii indivizi lipsiti de viziune mai viseaza cai verzi pe pereti. Solutia mai eficienta este construirea unui campus universitar modern la Bistrita care sa uneasca laolalta Extensiile Universitare imprastiate in prezent prin tot orasul in spatii improvizate. Acest Campus Universitar ar putea sa includa si cladiri de laboratoare cu spatii functionale pentru activitate de cercetare organizata pe langa catedre.
Pe de alta parte, nu cladirile sunt prima prioritate pentru un centru de cercetare. Si cu atat mai putin o cladire veche ce necesita adaptari si extinderi pentru a corespunde scopului. De regula pentru un centru de cercetare nou se incepe cu o cladire noua adaptata cerintelor. Insa pentru un centru de cercetare prima conditie este resursa umana. Spre exemplu, cum sa faci un centru de cercetare agricola pe Bulevardul Independentei cand se stie ca in cercetarea agricola principalul laborator este campul. De altfel, prof. Doru Pamfil- rectorul USAMV Cluj, nu s-a aratat interesat de cladirea Vechiului Spital propusa de Consiliul Judetean, declarand textual: "Staţiunea de Cercetare Pomicolă din Bistriţa ne va fi de mare folos în dezvoltarea cercetării ştiinţifice în domeniul agricol". De aceea, la Bistrita ar fi extrem de necesara o extensie a facultatii de horticultura a USAMV-Cluj, avand in vedere ca exista Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicola care ar putea fi o baza de instruire practica pentru studenti dar si un centru de cercetare pentru viitorul Institut de Cercetari Horticole al Transilvaniei ce se construieste pe langa USAMV.
Intr-adevar la Bistrita este extrem de necesara crearea unui CAMPUS UNIVERSITAR modern adaptat cerintelor invatamantului superior. In plus un campus universitar care sa adune laolalta toate facilitatile vietii studentesti reprezinta intre altele si o stare de spirit pozitiva, creind un plus de atractivitate. Extensiile universitare inclusiv cea de la UBB functioneaza de ani buni la Bistrita in spatii necorespunzatoare improvizate. De aceea, influenta vietii studentesti la nivelul locuitorilor orasului este practic inexistenta. Prin urmare, autoritatile locale impreuna cu universitatile-mama ar trebui sa sa creeze un campus universitar modern cu spatii de invatamant prevazute cu sali de curs si laboratoare de cercetare, camine studentesti, cantina, biblioteca, sala de sport, terenuri de sport, parcuri cu alei, etc care sa aduca impreuna toate extensiile universitare prezente la Bistrita. O locatie potrivita, aproape de oras dar si de platforma industriala si chiar de Statiunea Pomicola ar putea fi in zona dezafectata a fostului CPL. Un prim pas s-ar putea face prin valorificarea cladirilor administrative dezafectate ale unor foste intreprinderi, precum cea de la CPL, in jurul careia sa se construiasca viitorul campus. Asta ar fi de natura sa creeze un climat academic si o mai buna stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita.
Adaugă comentariu nou