Bistriţean reţinut,după ce şi-a ameninţat şi agresat verbal soţia. Nu a respectat ordinul de protecţie provizoriu

Un bărbat care și-a amenințat și agresat verbal soția a fost reținut de polițiștii de la Ordine Publică pentru 24 de ore și este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ameninţare şi nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu.

"La data de 4 martie a.c., ora 13.15, o femeie, de 40 ani, din Bistriţa, a sesizat prin SNUAU 112 faptul că soţul ei, cu care este în divorţ, a agresat-o verbal, a ameninţat-o cu acte de violenţă și i-a aruncat hainele în stradă. La faţa locului, ca urmare a întocmirii formularului de evaluare a riscurilor, polițiștii Biroului de Ordine Publică au emis ordin de protecţie provizoriu și au întocmit dosar penal pentru amenințare. În aceeași zi, la ora 18.35, cel în cauză, un bărbat, de 46 de ani, din Bistrița a încercat să intre în locuința comună, încălcând astfel ordinul de protecţie provizoriu emis anterior. Polițiștii au intervenit prompt, au dispus măsura preventivă a reținerii pentru 24 de ore și efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de ameninţare şi nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu", se arată în comunicatul IPJ BN.

Bărbatul se află în Centrul de Reținere și Arest Preventiv și urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

***

Vă reamintim faptul că, începând cu data de 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

În situaţia în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, poliţistul care a întocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protecţie provizoriu. „Cu ocazia evacuării temporare din locuinţă, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să îşi poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate".

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5