Bistriţeni, în Istoria literaturii contemporane

 
Într-o amplă ediţie, criticul Ioan Holban prezintă un istoric al literaturii române, ediţia a III-a, revizuită şi adăugită, apărută la Editura Tipo Moldova din Iaşi.
În cele aproape 1500 de pagini, criticul literar aduce, sub genericul Literatura română de azi Poezia. Proza, 100 de poeţi, de la Nicolae Labiş şi Nichita Stănescu, până la generaţiile actuale şi aproape tot atâţia prozatori, de la Marin Preda, Eugen Barbu, până la numele de referinţă actuale. „Ioan Holban, cu a sa literatură română de azi, se situează pe traiectoria adevăratelor conştiinţe critice ale literaturii române şi reprezintă un reper pentru metamorfozele poeziei şi prozei contemporane”, spune în Prefaţă Bogdan Ştefanachi.
La poezie, din judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt prezenţi: Dinu Flămând care scrie „povestea uneia dintre cele mai pasionante aventuri lirice din poezia de azi”;  Ioan Pintea, a cărui ţintă este „găsirea potecii unde lucrurile şi faptele vieţii capătă sens”; Mircea Măluţ a cărui poezie „se reconectează la structurile înalte ale liricii noastre de azi” şi Menuţ Maximinian a cărui poezie îşi găseşte structurile în „satul de sub Ţibleş, de la poale de rai, acel mereu căutat dincolo unde începe viaţa însăşi”.
La proză ne întâlnim cu Olimpiu Nuşfelean care are între colegii săi de promoţie „o personalitate distinctă conturată în linii ferme”.
Cartea a fost prezentată în cadrul Salonului de Carte Cosbook. 

Comentarii

19/11/22 12:08
THEO

Felicitărim Olimpiu Nușfelean , absolvent de Litere!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5