Bistriţenii trebuie să iasă în stradă ca să-şi obţină proprietăţile?
Circa 20 de bistriţeni, care şi-au revendicat dreptul de proprietate asupra unor suprafeţe din cadrul Staţiunii de Cecetare-Dezvoltare în Pomicultură Bistriţa, au protestat ieri, în faţa Palatului Administrativ, cerând punerea în aplicare a unei decizii a Comisiei judeţene de pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, adoptată încă din 2007.
„Dl. Szilagy ne-a susţinut, dar acest prefect este de paie”, remarca una dintre persoanele venite cu sentinţa în mână pentru a cere ca legea să fie respectată. Proprietarii susţin că Instituţia Prefectului nu a înaintat la Bucureşti documentele, astfel încât să poată fi încheiat protocolul de predare-primire între Comisia municipală Bistriţa şi Agenţia Domeniilor Statului Bucureşti. Dacă această suprafaţă ar fi predată, aurorităţile municipale i-ar pune în posesie pe adevăraţii proprietari.
Oamenii reclamă modul în care a fost amânată, an de an, retrocedarea acelor suprafeţe şi cred că sunt interese de tot felul legate de acest pământ. „Cineva a pus ochii pe teren, se luptă mafia între ea ca să obţină”, „Vor să se privatizeze pe terenul nostru”, „Nu le mai ajunge pământul” sunt doar câteva dintre remarcile bistriţenilor neîndreptăţiţi. De altfel, aceştia nu au contenit să strige „Hoţii!”, timp în care, de după perdelele Palatului, cineva filma protestul.
În noiembrie 2007, cu chiu cu vai, Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a validat, prin Hotărârea 825, Anexa 29, o suprafaţă de 116 hectare în Bistriţa şi 33 hectare la Slătiniţa, aflate în perimetrul SCDP Bistriţa, care urmau să fie retrocedate la câteva zeci de bistriţeni. După această decizie, a urmat un şir de procese, care au ajuns până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, foştilor proprietari dându-li-se dreptate şi o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Deocamdată, au rămas doar cu sentinţa judecătorilor, pentru că terenul nu le-a fost dat, a explicat unul dintre protestatari, Nicolae Isip. Acesta a precizat că a fost de mai multe ori în audienţe la prefect, dar nu s-a găsit nicio soluţie, foştilor proprietari propunându-li-se ca parte din teren să primească la Bistriţa, parte prin alte locaţii, însă toţi vor „pe vechile amplasamente”. Oricum, aceştia sunt decişi să nu renunţe.
Poate, după 20 de ani de bătut pe la uşi de instituţii şi tribunale, îşi vor putea redobândi proprietatea.
Citiţi şi:
- Terenul de la Stațiunea Pomicolă va fi retrocedat foștilor proprietari. Primarul Creţu: Mă bucur că eforturile noastre au condus la o soluție justă și morală
- “Glasul pământului” şi lentoarea autorităţilor îi poartă pe bistriţeni prin instanţe
- Comisia Județeană Bistrița-Năsăud pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, în ședință!
- Instituţia Prefectului: Validări și modificări de titluri de proprietate pentru zeci de bistrițeni
- Vezi ce hotărâri a luat Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor
Adaugă comentariu nou