Terenul de la Stațiunea Pomicolă va fi retrocedat foștilor proprietari. Primarul Creţu: Mă bucur că eforturile noastre au condus la o soluție justă și morală
Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, este mulțumit că demersurile făcute au soluționat, în sfârșit, situația retrocedării terenurilor de la Stațiunea Pomicolă. „Întreaga suprafață de 116 ha va intra în posesia celor care sunt îndreptățiți. În urma demersurilor făcute, prin intermediul Avocatului Poporului, astăzi 12.07.2016, Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională Legea 45/2009. Prin această lege precum și prin prevederile Legii 64/2016 s-a încercat pur și simplu să fie furată de la oameni o suprafață de 37,7 ha. Mă bucur că eforturile noastre au condus la o soluție justă și morală.”
Primarul municipiului Bistriţa şi Comisia municipală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Bistriţa prin adresa nr.17801/05.03.2015 a sesizat Avocatul Poporului cu privire la faptul că nu a fost demarată în termenul legal procedura prevăzută de dispozițiile art. 6 alin. (5) din Legea nr. 165/2013, cu modificările și completările ulterioare, faptul că nu au fost predate terenurile validate la nivelul Comisiei municipale Bistrița în condițiile art. 9 din același act normativ, au fost încălcate prevederile art. 44 din Constituție privitoare la ocrotirea și garantarea dreptului de proprietate privată, art. 17 din Declarația Universală a Drepturilor Omului și art. 1 paragraful 1 din Primul Protocol adițional la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, ratificat de România prin Legea nr. 30/1994, pentru 117 persoane cărora li s-a reconstituit dreptul de proprietate în temeiul legilor funciare, validat prin Hotărârea nr. 825/2007 a Comisiei judeţene BN, menținută prin Sentinţa civilă nr.7275/2009, definitivă şi irevocabilă, pronunţată în Dosarul civil nr.3980/190/2009 al Judecătoriei Bistriţa.
Autoritățile administrative reclamate au fost Agenția Domeniilor Statului și Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților solicitând inclusiv să sesizeze Curtea Constituțională a României asupra excepției de neconstituiționalitate a prevederilor din Anexa nr.3.30 la Legea nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, modificată şi completată prin Legea nr. 72/2011, în ceea ce privește suprafața de 37,7545 ha teren agricol care este necesară să fie disponibilizată până la întregirea suprafeței totale validate pe Anexa 29 Bistrița de 116 ha teren agricol.
Curtea Constituţională a României a fost sesizată de către Avocatul Poporului cu excepția de neconstituționalitate a prevederilor din Anexa nr.3.30 la Legea nr. 45/2009 astfel cum s-a solicitat, excepţia formând obiectul Dosarului nr. 1235D/2015, soluţia fiind de admitere a excepţiei de neconstituţionalitate.
Citiţi şi:
- Cercetare anti-retrocedare la Staţiunea Pomicolă Bistriţa
- MAFIA VETERINARĂ DIN NOU PE MASA CURTII CONSTITUTIONALE
- COMUNICAT DE PRESĂ
- Monica Săsărman: OUG nr. 8/2015 privind impozitarea bacşişului este neconstituţională
- Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa- Năsăud: Vezi care sunt măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2019 în domeniul pensiilor!
Comentarii
In 1932,regele CAROL al II-lea, cu prilejul inaugurarii cladirii laboratoarelor de la Academia de Agricultura din Cluj (azi USAMV),spunea in discursul sau un adevar valabil si astazi: "Nu trebuie să uite nimeni - fie profesor, fie student, că oricât ar învăţa în laboratoarele care se găsesc între aceste ziduri, laboratorul cel mai spornic şi cel mai bun în pământ este". Acest adevar este vital pentru o statiune de cercetari cu profil agricol. Parafrazand, o expresie celebra din "O scrisoare pierduta" a lui Caragiale, se poate spune ca 'o statiune fara pamant va sa zica nu exista'. Pe de alta parte,e firesc sa repari samavolniciile savarsite in regimul comunist. Dar nu poti sa repari o nedreptate, comitand alta. In aceasta „logica” unii ar putea sa revendice suprafete nationalzate ocupate in prezent de fabrici sau de blocuri. Pana la urma o livada experimentala cu colectii de soiuri poate fi chiar mai valoroasa ca o fabrica oarecare. Statiunea pomicola din Bistrita mai dainuie inca si datorita prestigiului pe care l-a dobandit inca de la infiintare. Acest prestigiu nu are nici o legatura cu regimul comunist. Aici s-a produs in primul rand stiinta si tehnologie pomicola. Este meritul unor personalitati ca Ioan Modoran, Andrei Gherghi, Nicolae Minoiu si multi altii care au contribuit la progresul cercetarii pomicole pe plan national si chiar mondial. De aceea este o chestiune de patriotism local ca autoritatile sa nu lase sa piara aceasta institutie. E adevarat ca nici cercetarea agricola romaneasca nu s-a reformat in cei peste 20 de ani dupa revolutie. Dar asta nu justifica sa pierzi totul. Daca exista bunavointa se gasesc solutii, mai ales ca suprafetele neretrocedate pana in prezent sunt minime. Chiar si despagubiri in bani ar putea fi luate in considerare. Pe de alta parte, cand vine vorba de bisericile, terenurile, casele parohiale, etc. revendicate de vechii proprietari greco-catolici, nici Cretu si nici alti politruci nu manifesta acelasi entuziasm privind retrocedarile.
Daaaaaaaa.... Prin desfiintarea fostelor IAS-uri , a fostelor SMA-uri si Statiunilor de Cercetare ... terenurile , culturile , livezile si viile au devenit adevarate "parloage ". Cat de curand si pe terenul aceste Statiuni de Cercetare Pomicola Bistrita veti vedea o "mare parloaga " .
Prin restituire fostilor proprietari, nu se face altceva decat "tabulla rassa" , ca oamenii n-au bani sa le lucreze si intretina .
Cea mai mare prostie a facut Romania, prin felul in care s-a desfiintat si distrus totul ceea ce a fost bun si bine facut pe vremea Dictaturii Ceau... retrocedand terenurile fostilor proprietari, in loc sa le fi lasat terenurile comasate, lucrate mecanizat , planificat si chimizat asa cum au fost inainte de Revolutie si unde toata lumea sa fi fost angajata cu carnet de munca, tzaranimea sa aiba unde muncii legal si eficient .
Ne-am intors la agricultura cu calu... si cu vaca si cat vezi cu ochii, vezi terenuri reimproiprietarite si abandonate , facute parloaga, ptr ca nici nu are cine sa le lucreze si nici cu ce... pentru "contzaranul de rand"... luat pe "individual" fiind foarte costisitor si epuizant acest lucru .
Adaugă comentariu nou