Bogdan Ivan: Îl provoc pe Robert Sighiartău să-şi dea demisia dacă drumul expres Bistriţa-Cluj nu este inclus în PNRR
Deputatul Bogdan Ivan a criticat, în cadrul unei conferinţe de presă, decizia actualilor guvernanţi de a exclude de la finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a drumului expres Bistriţa-Cluj-Napoca. Acesta a menţionat că liberalii s-au lăudat cu această investiţie pe parcursul campaniei electorale, iar acum încercă să promită fonduri europene, chiar dacă următoarea linie de finanţare va fi deschisă după 2023.
„Acest drum nu este cuprins în singurul program de finanţare, PNRR. Am analizat cu atenţia declaraţia domnului secretar general al PNL, Robert Sighiartău, şi vă spun că sunt poveşti pentru copii. A spune că tu o să te asiguri ca deputat că o să găseşti din fonduri europene finanţare e ca şi cum aş spune eu că voi vorbi cu Elon Musk să facem rachete în Bistriţa. În situaţia în care ai ajuns să te compari cu preşedintele Consiliului Judeţean, cu dl. Radu Moldovan, aş vrea să-i spun domnului Sighiartău că până acum, dacă ne uităm la ce a făcut fiecare care dintre domniile lor, domnul Radu Moldovan a arătat că poate, iar domnul Sighiartău doar vrea”, a declarat deputatul Bogdan Ivan.
Parlamentarul PSD a menţionat că luna trecută, Consiliul Judeţean a transmis la Ministerul Fondurilor Europene fişa de proiect, iar singurul motiv pentru care această investiţie nu a fost inclusă la finanţare este că nu a existat voinţă politică.
„Ceea ce ne-a dat domnul Robert Sighiartău este o veste foarte proastă. Îi lansez o provocare: dacă tot este numărul doi în Partidul Naţional Liberal, partid de guvernământ. Dacă tot consideră că ţine aşa de mult la bistriţeni şi în afara campaniei electorale, vreau să-i propun ca în situaţia în care nu reuşeşte să includă drumul expres Bistriţa-Cluj în lista de priorităţi a PNRR, să-şi dea demisia din poziţia de secretar general, de deputat, pentru că ne întrebăm ce face pentru noi în mod concret”, a spus deputatul Ivan.
Citiţi şi:
- Deputatul Bogdan Ivan, pe tema drumului expres Bistriţa-Cluj: Îl felicit pe dl. Sighiartău pentru acest mare nimic!
- Bogdan Ivan: ”Mulțumim” parlamentarilor PNL și USR Plus de Bistrița-Năsăud pentru scoaterea Drumului Expres Bistrița-Cluj din Planul Național de Redresare și Reziliență!
- Deputatul Bogdan Ivan: Secretarul general al minciunii! Ce se întâmplă cu drumul expres Bistriţa-Cluj?
- Deputaţii Daniel Suciu şi Bogdan Ivan, alături de Ionuţ Simionca, susţin proiectul de lege pentru drumul expres Cluj-Bistriţa-Năsăud!
- Bogdan Ivan: Să ne spună Robert Sighiartău ce a făcut concret pentru bistriţeni în noul mandat
Comentarii
Acest PSD-ist pe numele său Bogdan Ivan nu stie pe ce lume trăieste. El se întreabă cu mirare, la fel ca seful său de partid, de ce in Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu a fost inclus drumul expres Bistrița – Cluj-Napoca, fără să stie că in noiembrie, 2020 preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru construirea Autostrăzii Nordului, care prevede demararea lucrărilor pentru drumul de mare viteză pe traseul Vama Petea , Satu Mare, Baia Mare, Dej, Bistrița, Vatra Dornei și Suceava. Această autostradă include și șoseaua de centură a orasului Beclean si a municipiului Bistrița.
Termenul de execuție al obiectivului este de 4 ani de la data intrării în vigoare a legii. În lege se mai arată că obiectivul se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, din credite externe şi din fonduri europene.
În acest sens, pe data de 10 martie, 2021, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţă că a semnat contractele având ca obiectiv „Elaborare studiu de fezabilitate drum de mare viteză Baia Mare – Suceava: Lot 2, Bistriţa – Vatra Dornei şi Lot 3, Vatra Dornei – Suceava”.
Prin urmare, drumul expres Bistrița – Cluj-Napoca, nu a fost inclus in PNRR din simplul motiv că nu există un proiect pentru acest obiectiv.
Pe de altă parte, conditia este ca în cadrul planurilor naționale de redresare și reziliență investițiile pe care le vor realiza țările din UE să fie finalizate până la sfârsitul anului 2026. Prin urmare proiectele din PNRR nu se pot extinde după finalul anului 2026 și nici nu pot fi fazate. De aceea, au fost incluse în PNRR autostrăzile sau drumurile expres pentru care proiectele sunt în faza avansată si pot fi finalizate în termenul cerut de UE.
Adaugă comentariu nou