Bugarach, o nouă "Arca lui Noe" ? (1)

Timp de mai bine de doi ani se face mare vâlvă, în media, despre ziua de 21 decembrie 2012, data când se încheie calendarul Maya, ceea ce presupune că ar fi “sfârşitul lumii”, iar singurul loc în care “Apocalipsa” nu ar avea efect este considerat vârful Bugarach (Pic Bugarach) al muntelui Pech de Bugarach din masivul Corbiers, situat lângă comuna Bugarach, din sudul Franţei.
Cercetătorul bistriţean dr. Ioan Chintăuan cunoaşte zona de 14 ani şi este prezent aici in fiecare an, din interes profesional (menhiri, dolmene etc.) şi personal (cuscri săi locuiesc la Limoux), iar în acest an familia sa este invitată de Crăciun la Limoux. Cercetătorul va fi prezent în zonă, începând cu 20 decembrie 2012, relatând pentru cititorii ziarului nostru întâmplarile de la Bugarach, cu toate restricţiile impuse de autorităţi: interzicerea accesului pe muntele Pic Bugarach şi în grotele sale în ziua de 21 decembrie, din dispoziţia prefectului de Aude, Districtul Eric Freysselinard, iar după o dispoziţie de ultimă oră se interzice accesul cu 3 zile înainte şi 2 zile după data de 21 decembrie 2012.
Localitatea Bungarach se află în sudul Franţei (Departamentul Aude), între Marea Mediterană, Munţii Pirinei şi Canal du Midi, în aşa zisa Ţara Catharului sau Cathar, acolo unde se află, printre altele, castelele Templierilor (Château de Peyrepertuse, Chateau Montségur, etc.), Muzeul Omului de Tautavel (400.000 de ani), Muzeul Dinozaurilor de la Esperaza, lângă care se află Muzeul pălăriilor şi cel al mierii de albine, apele termale de la Alet les Baines, etc. Comuna Bugarach, este situată la o altitudine de 436 m, la poalele masivului Pech de Bugarach, sub Vârful Bugarach (1263m), locul despre care se spune că va fi o nouă "Arca lui Noe" in 21 decembrie 2012, când, după Calendarul Maya, va avea loc sfârşitul lumii. Comuna se află la o distasnţă de circa 17 Km de Limoux, oraşul cu renumitul vin spumos Blanquet, 37 Km de oraşul Carcassonne, cu impresionanta sa cetate şi cu Canal du Midi, aproape de Rennes le Château, cu Turnul Mariei Magdalena, la o distanta aproape egală (40 Km) de Marea Mediterană şi Munţii Pirinei. Localitatea este arondată departamentului Aude, regiunea Languedoc-Roussillon şi este traversată de râul Blanque (14,7 Km lungime), care se varsă în Aude la Couiza. Clima este temperată, cu precipitaţii în toate lunile anului şi fără un sezon secetos. Cele trei luni de iarnă au temperaturi cuprinse între -3°C şi 18°C, iar media temperaturilor lunilor de vară este de 22°C.
Comuna are 167 locuitori şi este atestată documentar din anul 889, dar numele de Bugarach îl are numai din 1781. Este condusă de primarul Jean Pierre Delord şi de 11 consilieri, care în aceste zile sunt destul de agitaţi din cauza numărului mare de vizitatori, care au invadat localitatea şi aşteaptă "Apocalipsa" din ziua de 21 decembrie 2012.
Ioan Chintăuan ne va face, în continuare, precizări asupra fenomenului respectiv şi a zonei înconjurătoare, spicuiri din presă şi relatări de la faţa locului. (Va urma)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5