Bugarach, o nouă "Arca lui Noe" ? (3)
Cercetătorul bistriţean dr. Ioan Chintăuan, aflat la faţa locului, ne informează despre răspunsul dat, încă din 1992, de către specialişti de la CNRS, cu privire la posibilitatea sfîrşitului lumii în 21 decembrie 2012, întrebare pusă de France 3, cu un film video, de 14 minute, care şterge presupunerile şi afirmaţiile privind prezicerea maya. Este descris în detaliu, calendarul maya şi specificaţia "4 ahau 3 kankin" care, după anumiţi cercetători ar corespunde la 21 decembrie 2012 din calendarul nostru, zi care marchează în calendarul maya, data sfârşitului unui mare ciclu, explică arheologul şi specialistul în scrierea maya, Jean-Michel Hoppan.
Această dată, care suscită atâtea fantasme, a fost descoperită, gravată pe un fragment al unei impozante stele de piatră, cunoscută ca "Monumentul 6" şi conservată în situl arheologic Mucuspana, de la El Tortuguero (sudul Mexicului).
Sfârşitul marelui ciclu nu este prezentat ca un cataclism, o distrugere a lumii, afirmă J.-M.Hoppan, ci dimpotrivă, ca întoarcerea unei divinităţi (Bolonyocte), "care repune timpurile în mişcare", spune scrierea. Deci se transmite de fapt un mesaj de mai bine, de reconstrucţie şi nu de distrugere. Filmul lui Herve Colombani şi Didier Ozil explică de asemenea, că această zi nu este menţionată (reprezentată) în calendarul maya. Această stela, cunoscută sub numele de "Piatra Soarelui","..este de fapt un calendar aztec, care nu menţionează o dată ce corespunde la 21 decembrie 2012.",precizează Jean-Michel Hoppan. Cu toate acestea,"Le Figaro" titrează: "Cum se pregăteşte Bugarach de sfârşitul lumii" ! Toate ca toate, dar s-a găsit un nou Bugarach, mult mai aproape de noi, în Serbia, spune "Le Nouvel Observateur". Muntele Rtanj (1550 m), din inima Carpaţilor (sic!) ,se spune, situat la 200 Km sud de Belgrad, cu o formă de piramidă, emană o energie particulară. Acest munte, supranumit "buricul lumii”, dupa "Daily Telegraph", cunoaşte şi el o efervescenţă de superstiţiosi, creduli în spusele lui Arthur C.Clarke, autor
Predicţia pentru 21 decembrie 2012, privind “Araratul din Aude”, este a 183-a predicţie de “Apocalipsă”, enunţată din antichitate până azi. Despre acest colţ sud-vestic al Franţei (Cathar), unde se află Bugarach-ul, legendele au curs şi curg, având ca izvoare pe Simon de Montfort, templierii şi castelele lor; mica localitate Rennes-le-Château din apropiere de Bugarach, bine cunoscută datorită abatelui Sauniere, misterios îmbogăţit la finele secolului al XIX-lea, Turnul Magdalei (Maria Magdalena) şi altele. Aici sosesc în fiecare an sute de mii de vizitatori ca să vadă locul în care a venit Maria Magdalena cu fiul lui Christos (?!) sau cu Chivotul Legii, după plecarea din Etiopia, să vadă Biserica, străjuită la intrare, în interior, de statuia unui Drac negru, iar o mică parte, printre care m-am numărat şi eu, ani la rând, intră în micul cimitir al bisericii, unde se află mormântul abatelui Sauniere, a lui Crăciun Corbu (Noel Corbu), care a cumpărat proprietatea.
O primă explicaţie ştiinţifică a fenomenului este dată de specificitatea geologică a vârfului Bugarach, cunoscut şi ca "muntele inversat", nume potrivit pentru a alimenta fantasme dar care se explică simplu printr-o inversiune de ordin geologic, o lamă de calcare jurasice a încălecat gresii şi calcare cretacice (succesiunea normală fiind inversă).
Muntele Pech de Bugarach este considerat un spaţiu sacru, străjuit de enigme insolubile, care a fost vegheat de un detaşament de paraşutişti şi un pluton de jandarmi în timpul săpăturilor arheologice efectuate în anii 1980, sub egida CNRS, în locuri interzise, de altfel accesului publicului. Cu mult inainte însă, naziştii s-au interesat (numai ?) de aceste situri, apoi serviciile secrete israeliene. Secretele se pare ca înconjoară tot ceea ce este legat de Pic Bugarach, sub pavăza nu mai puţin secretă a nu mai puţin redutabile societăţi "Prieuré de Sion", fondata in 1090 la Jerusalim,de catre Godefroy de Bouillon.
Bugarach-ul este aurolat de energii vibratoare, survolari de farfurii zburătoare, tezaure ascunse, cavităţi carstice deosebite, sfârşitul lumii şi salvarea unor pământeni....Amestecul de legende şi realitate este accentuat de isteria internetului, care ne trece de la Jules Verne, prin "Piatra neagra din Bugarach" a lui Maurice Prevel (pseudonimul unui colectiv de trei autori din sudul Frantei, pasionati de Bugarach), la Dan Brown, ca apoi să vedem anunţuri imobiliare, în care se oferă şi se vând, case, ferme şi....piatra din Bugarach (la 1;500 euro/Kg).
Se spune că acest "vânt mediatic" a fost provocat de primarul din Bugarach, în decembrie 2010, când se discuta de implantarea unor eoliene pe teritoriul comunei şi ca să scape a reamintit unui jurnalist de prezicerea maya. A fost suficient !
La toată vânzoleala de oameni şi date, primarul Delrod, la 70 de ani ai săi, jovial şi maliţios, jonglează cu jurnaliştii, deşi califică situaţia ca "insuportabilă", ne spune cercetătorul Ioan Chintăuan. (Va urma).
Adaugă comentariu nou