Tradiţionalul românesc, în Europa multiculturală

Bunătăţile de la bunica, promovate de Liceul Tehnologic Agricol, în prag de Paşte

Evenimentul „Tradiţionalul românesc în Europa multiculturală”, organizat de Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa şi Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, prin Centrul Europe Direct Bistriţa, a ajuns la cea de-a XVI-a ediţie. Alături de elevii şi dascălii de la Liceul Tehnologic Agricol, au dat curs invitaţiei de a promova elemente culturale tradiţionale de Paşte, primarul Ovidiu Creţu, viceprimarul Cristian Niculae, directorul executiv Ioan Nuţu Tabără de la Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, Sorin Herciu de la Instituţia Prefectului, secretarul general Monica Mureşan de la CCI BN, inspectorii şcolari Speranţa Unciu şi Daniela Hudrea.   

Bucate alese, de post sau specifice sărbătorilor pascale, prăjituri, colaci, tradiţionala pască şi drobul de miel, dar şi ouăle roşii, au fost expuse de elevii participanţi.

În deschiderea evenimentului, directorul Simona Belea de la Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa a punctat istoria acestui proiect, care a devenit un exemplu de bună practică, fiind preluat şi de alte şcoli din judeţ. Aceasta şi-a exprimat speranţa că elevii Liceului Agricol vor ajunge şi la Târgul de Crăciun de la Besancon, în cadrul Sezonului Cultural Franţa –România.

În context, primarul Ovidiu Creţu a subliniat faptul că aceste tradiţii reprezintă “o zestre venită din mediul rural”, pe care doar cei cu bunici “la ţară” o cunosc. Acesta le-a spus tinerilor liceeni că sunt viitori antreprenori din domeniul culinar, iar, dacă vor ajunge la Besancon, să promoveze produsele culinare tradiţionale româneşti şi “să nu vândă castraveţi grădinarului”. Mai mult, primarul Creţu a făcut referire la marcarea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. “Sper ca şi generaţia noastră şi a voastră să fie la fel de conştientă şi responsabilă ca cea de atunci pentru a reface acea unire de acum 100 de ani”, a adăugat Ovidiu Creţu.

Monica Mureşan, secretar general al CCI BN, i-a încurajat pe tineri să-şi deschidă afaceri în domeniu, precizând că Camera de Comerţ şi Industrie îi poate sprijini în accesarea unor finanţări. Directorul executiv Ioan Nuţu Tabără le-a vorbit elevilor ca unor viitori fermieri, arătându-se optimist pentru viitorul agriculturii româneşti şi al turismului, în timp ce inspectorul şcolar Daniela Hudrea a  evidenţiat faptul că astfel de evenimente duc mai departe valorile autentice româneşti.

Un juriu de specialitate a degustat produsele tradiţionale, desemnând câştigătorii diferitelor secţiuni. Până la urmă, de câştigat au aceşti tineri care duc mai departe reţelele bunicilor şi, per ansamblu, bucătăria tradiţională românească. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5