„Bunica”, un film KineDok despre dialogul dintre generații
„Proiectul Bunica” / „Granny Project”, al doilea film proiectat la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud în cadrul seriei KineDok 2021 abordează tema dialogului dintre generații, fiind un demers despre memorie, despre istorie, despre amintire, despre cum absorb generațiile șocurile induse în societate de crizele apărute în timp. Narațiunea sa deschide mai multe perspective despre memorie: perspectiva tinerilor, preocupați de temele predominante în societatea lor, și este perspectiva unei cu totul alte generații, cea a bunicelor lor, martore ale unor perioade marcante din istoria secolului douăzeci, cum au fost a doua conflagrație mondială și comunismul.
La finalul vizionării filmului, antropologul Simion Pop a sintetizat pentru cei prezenți: „Ce ne mai spun nouă astăzi Holocaustul, ce ne spune astăzi nazismul, comunismul, al doilea război mondial, războiul rece, toate aceste lucruri? Au legătură cu noi? Aceasta este, de fapt, miza acestui documentar, să pună întrebarea asta. […] Noi trebuie să vedem că această Europă pe care o gândim astăzi, cu mult efort constructiv de a realiza unitatea europeană, a fost cândva, și nu cu mult timp în urmă, foarte fragmentată. Avem aici o bătrânică ce lucrase în spionajul britanic, o bătrânică evreică supraviețuitoare a Holocaustului și care simpatiza comunismul, și bunica nemțoaică, care era dansatoare și fusese soția unui militar nazist. […] Un astfel de documentar vrea să creeze posibilitatea să ne imaginăm alte modalități, mult mai intime, mai concrete și mai palpabile de a ne aminti și de a ne plasa noi, ca persoane, în istoria mare. De fapt, acest tip de transmitere intergenerațională este la intersecția dintre memoria socială, foarte abstractă, represivă, oficializată, normativă și memoria personală, foarte vulnerabilă, foarte neatentă, foarte greu de concentrat. Un astfel de documentar este un experiment de a media între vulnerabilitatea memoriei personale și memoria socială” a explicat Simion Pop.
„În urma acestei vizionări, vom fi mai atenți la relația cu bunicii noștri, la experiența lor de viață care este o comoară pentru noi! Și să reținem că tot ceea ce am văzut în acest documentar a fost real, nu a fost nimic regizat” a punctat la final Roxana Redl, profesoară la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița.
Următoarea vizionare în cadrul seriei KineDok va avea loc vineri, 28 mai 2021, de la ora 9.00, la Clubul CoșBook al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, când se va proiecta filmul „Sârboaica”.
Citiţi şi:
- Istoria traumatizantă de lângă noi, în documentarul KineDok „Sârboaica”
- Povestea filmelor. Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” – proiectul BiblioFilm- KineDok
- KineDok la Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița Năsăud
- Bibliofilm. Despre idealuri, credințe și puterea cuvântului
- Palatul Culturii (Sala Al. Misiuga) vă invită la ultimul documentar din actuala stagiune de film KINEDOK
Adaugă comentariu nou