Călin, nepotul familiei Mititean din Năsăud, şi-a unit destinele cu americanca Lisa, pe lacul Washington din Seattle! Nu au lipsit trăistuţele cu tricolor, ţuica şi cornuleţele de la Năsăud!

Ne-am îndeplinit visul, așa că pe 17 august 2019, am fost cuprinși de vraja unei ceremonii mai aparte, provocată de unirea destinelor a doi tineri, nepotul Călin, la origine după tată din Sebeș, Alba și după mamă din Năsăud, cu Lisa - americancă, din orașul Seattle, de pe malul lacului Washington.  S-au întâlnit la universitate, au avut idei comune, s-au plăcut și au semnat legământul de a conviețui în liniște și pace toată viața.

În localul Edgewater, situat cu vedere spre întinsul lacului, ne-au apărut ca pe ecran nave de tot felul, printre care și una de croazieră cu zece etaje, deci cât un bloc care ne-a îndreptat gândurile spre  întinsele ape ale lumii.

Întreaga ceremonie a fost bine dirijată de o fată frumoasă, specialistă în organizarea de ceremonii, care a urmărit ca toate fazele ceremoniei să decurgă precum o operă în plină desfășurare. Martori la eveniment, alături de localnici și de mulți români stabiliți în Seattle, au fost și cinci familii de români din țară: familia Ioan și Lucreția Mititean, Cristi, Irina, Maria și Alex Salvan din Năsăud, Elena, Gheorghe  și Lorena  Dăian din Cluj, Mironela, Vasile și Robert din Sebeș-Alba și Nelu și Doina Dăian din Sighet, împăcați că au avut prilejul să participe la un eveniment deosebit cu oameni de suflet din mai multe țări și chiar continente. Farmecul acestui eveniment creat de Călin și Lisa, ce-și  împărtășesc curajul trecând peste toate obstacolele și pot să vadă cu alți ochi frumusețea  pământului și gloriile cerurilor, a fost  aducerea în prim plan a artei populare românești prin trăistuțe cu motive naționale, țesute de Anuța Stan din Sighet, trăistuțe cu tricolorul românesc, puse la gâtul fiecărui participant, în care se găsea o sticluță cu   țuică de cazan  fabricată la Năsăud și Sebeș-Alba și o cutiuță cu cornulețe după o rețetă din Năsăud. Iată elemente noi, aduse din patria mamă într-o comunitate americană, de căsătorie și aventură, prin care cei doi vor rămâne prietenul cel mai bun unul altuia pe durata călătorie, ca o lecție constantă de comunicare și un proces continuu de a fi totodată dascăl și elev unul altuia și de a rămâne totodată distinct, dar împreunat, de a fi independent, dar nu izolat.  

Într-o sală festivă frumos împodobită, cu locuri rezervate pentru rude, mirii erau așteptați de ofițerul stării civile, un domn elegant, în ținută de gală, după cum erau de fapt toți nuntașii. A intrat în sală mirele însoțit de părinți (onoarea a fost de partea noastră adică a bunicilor), după care a intrat mireasa cu părinții ei și în continuare  domnișorii și domnișoarele de onoare, toți cu trăistuța  românească și tricolorul, gest care a stârnit aplauze. Ofițerul stării civile a ținut o adevărată lecție de educație civică, o lecție de comunicare și compasiune, spre a susține   spiritual și mental acest pelerinaj, această călătorie emoțională bogată în aventură, o descoperire integrală în tandem.

“Împărtășania, spune ofițerul, este faptul de a da și de a primi, acel flux între două persoane care include bunăvoință și capacitatea de a primi în schimb. Lisa și Călin, știu că iubirea este fără sens dacă nu este împărtășită în continuu. Amândoi să apreciați importanța de a umple viața fiecăruia cu tot ce-i frumos, pentru ca afinitatea să fie hrănită mereu. Să înțelegeți că delicatețea atingerii fine în fiecare zi va depăși lipsa de delicatețe a lumii întregi și că această capacitate de a consola este balsamul confortului îndurător și rețeta pentru a aduce dulceață vieții. Sperăm că fiecare zi să rămână însorită și îmbogățită cu binecuvântarea lui Dumnezeu pentru uniunea lui Călin și Lisa. Mulțumim părinților și bunicilor care sunt modele de bunătate, de iubire și înțelegere, așa că merită să fiți mereu alături de ei pentru a sărbători cu ei momente de bucurie și să-i susțineți în luptele lor. Se depune un jurământ de sprijin și parteneriat.

 Călin-Lisa - Promiți să o iubești pe Lisa și să fii alături de ea prin tot cursul acestei vieți, să construiești o căsătorie grijulie și unificată? Promiți să fii alături de ea prin adversități și triumfuri, să o susții ferm și mai presus de toate în libertatea ei să fie ea însăși?”

Jurământ depus de ambii tineri, după care se înmânează inelele ca semn al devoțiunii și iubirii lor și viitoarea lor viață împreună. După mai multe alocuțiuni expuse de miri, părinți și frați, oaspeții se retrag pe o terasă cu vedere spre lacul fermecat, ciocnind pahare de șampanie în amintirea poveștilor de acasă. Într-un timp scurt sala de ceremonii și-a schimbat destinația devenind sală de veselie, umor, înțelegere, într-o atmosferă de caldă prietenie și respect.

Închei cu cuvintele ofițerului de stare civilă: “Fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze cu prosperitate, bucurie, abundență și o legătură veșnic împuternicită, care este hrana spirituală a tuturor sufletelor noastre.”

Ioan Mititean

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5