Cămaşa ţărănească, scoasă din lada de zestre şi expusă la Muzeul Grăniceresc Năsăud
Având o istorie veche de sute de ani cămaşa ţărănească, poate cea mai reprezentativă piesă a costumului popular românesc, rămâne şi astăzi o emblemă a tuturor zonelor etnografice româneşti.
„Gândurile colorate” înfrumusețate de o fantezie nemărginită, ce împodobesc straiele populare năsăudene din pânză, in sau cânepă au o anumită însemnătate, un ritm, un echilibru, o armonie. Puțini le înțeleg și știu ce înseamnă ele cu adevărat și câtă liniștire aduc sufletelor noastre amețite de viața cotidiană. Pentru a le redescoperi, vă invităm marţi, 17 aprilie 2018, de la ora 12, la vernisajul expoziţiei „Cămaşa ţărănească în colecţiile Muzeului Grăniceresc Năsăudean”. Evenimentul, desfăşurat sub egida Centenar România, reuneşte aproape 100 de cămăşi şi ii româneşti din patrimoniul Muzeului Grăniceresc Năsăudean, reprezentative pentru această zonă etnografică, care evidenţiază evoluţia în timp şi spațiu a minunatelor straie populare cusute cu migală şi rost, a materialelor, tehnicilor de broderie şi motivelor decorative.
Manifestarea, desfăşurată la sediul Muzeului Grăniceresc Năsăudean va fi întregită de lansarea cărţii Corneliei Horobet - „Imagini din inima mea”.
Vă așteptăm cu drag!
Manager,
Alexandru Gavrilaș
Adaugă comentariu nou