Lada de zestre expusă de Mărioara Mititean la Muzeul Grăniceresc Năsăud. Vino şi tu să descoperi comori ale străbunilor !

Muzeul Grăniceresc Năsăud găzduieşte expoziţia „Lada de zestre verde”, ce aduce în faţa iubitorilor de frumos bogăţia spirituală şi culturală a frumuseţii tradiţiilor ce fac înconjurul lumii, pornind de pe meleaguri năsăudene.
Vernisajul expoziţiei, ce are în centru atât lăzile de zestre recondiţionate de pictoriţa Mărioara Mititean, cât şi tablouri şi alte obiecte artizanale, a fost făcut într-un cadru de sărbătoare. „România este cunoscută pentru tradiţiile unice în lume. Vreau s-o cunoaştem şi acasă pe Mărioara Mititean pentru că are lucruri de o valoare inestimabilă, iar lada de zestre verde este nemuritoare, înflorind şi înverzind mereu, iar fructele ei sunt foarte dulci. Ne bucurăm că mai sunt asemenea oameni care nu renunţă la tradiţie”, a declarat, în deschidere, moderatoarea evenimentului, Iulia Ionela Dragu.
Mărioara Mititean a vorbit despre frumuseţea sufletului. „Prin ceea ce fac transmit mai departe frumuseţea unor elemente tradiţionale pe care le-am readus în actualitate. Am luat lada de zestre prăfuită din podurile caselor noastre şi am adus-o în camera dinainte. Prin ea ne aducem aminte de bunicii noştri, de sărbătorile de Crăciun şi Paşti. Să redevenim ceea ce am fost altădată, oamenii din casa cu lada de zestre în care bucuria era mare, sufletele erau bune, pentru că în simplitatea oamenilor de rând se ascund cele mai frumoase caractere”, a declarat Mărioara Mititean.
„Nu este uşor să iei o ladă veche de sute de ani şi s-o reinterpretezi şi s-o aduci în faţa oamenilor. Am văzut cum aceste lăzi de zestre au fost expuse pe iarbă, în faţa casei din Austria a pictoriţei, pe ele punând ochii austriecii, însă ea nu le-a vândut ci a venit cu ele la Năsăud, ca un gest peste timp pentru ceea ce au făcut înaintaşii noştri pentru promovarea tradiţiilor. Pe lăzile noastre de zestre pune ochii foarte multă lume. Să vă gândiţi că, dacă un prinţ vine în România, pe aceste tărâmuri frumoase, să se încarce de energie, de ce nu ne-am promova şi noi zestrea? Lada noastră de zestre este cea mai bogată din lume, peste tot pe unde merge furând ochii. Hainele noastre sunt transmise din generaţie în generaţie şi, dacă deschidem o ladă de zestre vom vedea basmele noastre, mii de poezii populare din Ţara Năsăudului, adevărate perle ale creatorului anonim, dar şi sufletul omului care întotdeauna a ştiut să-şi aşeze în dreptul inimii credinţa şi tradiţia. Să nu vă uitaţi graiul năsăudean, care este unul extraordinar, având muzicalitate şi ritmicitate. Să fim făloşi pentru că avem cu ce ne mândri” a declarat scriitorul şi etnologul Menuţ Maximinian, invitat special al evenimentului. În acest cadru, a fost sărbătorit şi directorul Muzeului Grăniceresc Năsăud, dr. Lucian Vaida, dar şi Nina Vlaşin, din Clubul Femeilor Solidare, la frumoasa vârstă de 60 de ani. Pentru anul viitor, se gândeşte un proiect prin care lada de zestre din Năsăud să fie dusă în mijlocul comunităţii româneşti din Austria, acolo unde locuieşte şi meşterul Mărioara Mititean, propunându-se inclusiv o paradă a portului popular cu evoluţia costumelor tradiţionale din cele mai vechi timpuri până azi.
Pentru modul în care aduce în faţa generaţiilor actuale frumuseţea tradiţiilor noastre, atât prin lăzile de zestre, cât şi prin picturi şi obiecte din gospodăria ţărănească, pictate şi repuse în valoare, Mărioara Mititean merită felicitări.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5