COSTUME POPULARE, DESCRIERI ŞI ROMANŢE
Muzeul năsăudean, director Lucian Vaida, a găzduit în ziua de 17 aprilie 2018, începând cu ora 12, o acţiune cu adânci sentimente pentru creatorii populari, pentru ţărăncile noastre de pe Valea Someşului, care au investit atâta muncă în crearea costumului popular şi împodobirea casei cu cusături şi ţesături de tot felul. Lăzile de zestre erau pline, aşa că la grinda casei dinainte era fixată o rudă, unde se aşezau ţesăturile şi cusăturile alături de costume, cuverturi, prosoape sau feţe de masă. Femeile se luptau cu torsul, ţesutul şi cusutul, iar bărbaţii confecţionau uneltele necesare industriei casnice de prelucrare a cânepii şi inului: meliţă, furcă, fus, stative cu brâgle, fuştei, spată iţe, sucală, ţevi din lemn de soc, vârtelniţă, urzoi, răştitor etc. În fiecare gospodărie era un meşter popular, cu pricepere şi înclinaţii practice, ce menţinea tradiţia locului.
Expoziţia costumelor populare este o reuşită, o acţiune dedicată frumuseţii satului românesc chiar în Centenarul Unirii, aşa cum spunea domnul Găvrilaş, tutorele muzeului judeţean, prezent la acesată manifestare ruptă din satul tradiţional, alături de un grup de etnologi de la muzeu şi arhivele statului din Bistriţa.
Au fost prezenţi astrişti, scriitori, iubitori ai tradiţiilor străbune, năsăudeni, bistriţeni rebrişoreni, ilveni, bârgăoani, vărăreni, prislopeni, luşcani, romuli, cât şi elevi de la şcolile năsăudene.
Viaţa la ţară, în şezătoare, în clacă sau la Casa berii era presărată cu doine de bucurie, de jale, de cătănie sau romanţe interpretate sub liliacul înflorit, sub tei sau sub răchita plângătoare de elevii şi studenţii veniţi în vacanţă, ce doreau să se afirme mai altfel faţă de consătenii lor. Poveştile şi cântecele împodobeau viaţa spirituală a meşterilor populari aşa cum azi la acest eveniment cultural a făcut-o doamna Cornelia Horobeţ, invitata Astrei Oraş, preşedinte Floarea Pleş, pentru care prietenia este un fundament al vieţii umane. În acest cadru academic, bistriţeanca şi-a prezentat cartea „Imagini, din inima mea...”, scoasă la Editura SOLON din Bistriţa, o carte ce conţine povestiri, descrieri şi cântec, din care autoarea face un adevărat mod de a trăi în frumuseţea firii noastre umane, oglindind frumuseţea locurilor vizitate, apreciind munca oamenilor şi amintirile de neuitat şi totodată bucuria de a trăi alături de cei dragi. Cartea prezentată este o invitaţie la dialog, ca dovadă unii participanţi şi-au exprimat gândurile ce într-una rodesc simboluri ce conturează profilul scriitorului, o unitate a celor care scriu, a celor ce-şi construiesc un lăcaş în cartea vieţii: Floarea Pleş, Ioan Seni, Ioan Mititean, Lucreţia Mititean, Nuţi Pleşca din Susenii Bârgăului, Romulus Berceni, care au adus cărţii un spor de originalitate.
Iată oameni ce realizează fapte mari prin iubire, colaborare şi fapte mărturisitoare.
Adaugă comentariu nou