Camelia Tabără, despre rocada învăţătoarelor de la Piatra Fântânele: Nu se poate ca acei copii să vină cu groază la şcoală!

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă că, începând cu data de 20 noiembrie, la structura şcolară Piatra Fântânele va preda un alt învăţător decât cel reclamat de părinţi, făcându-se o rocadă cu un dascăl de la Tiha Bârgăului. Deşi cercetarea penală nu este încă finalizată, măsura a fost luată pentru a readuce la cei opt copii din ciclul primar care şi-au justificat absenţa printr-o „stare de teamă”.

         „Ceea ce ni s-a părut grav şi de ce am decis că e foarte bine ca doamna învăţătoare să fie schimbată, cei opt copii despre care vorbim la ciclul primar şi numai cei opt, de două săptămâni nu mai vin la şcoală. (...) Nu vin la şcoală de frică, ceea ce este inadmisibil, ceea ce nu este în regulă. Eu cred că şi din toată această poveste, care s-a amplificat foarte mult, copiii au o stare de teamă şi nu e normal. Orice copil trebuie să vină la şcoală unde să întâlnească o stare de bine, unde să vină cu bucurie şi cu un anumit psihic pregătit pentru şcoală”, a explicat prof. Camelia Tabără.

         Şeful IŞJ B-N a menţionat că la nivelul Şcolii Gimnaziale Tiha Bârgăului a fost făcută o întâlnire cu doamnele învăţătoare în urma căreia s-a operat această rocadă de încadrare, învăţătoarea reclamată mergând de luni la o clasă din Tiha Bârgăului, în timp ce la Piatra Fântânele a ajuns o altă învăţătoare „calificată, care avea statutul de suplinitoare”, pe perioadă determinată. Normal, Inspectoratul Şcolar Judeţean va monitoriza situaţia în continuare, iar psihologii CJRAE vor lucra, în maniera specifică, pentru „a reinstaura coeziunea grupului”.

         Prof. Camelia Tabără a menţionat că a avut o discuţie şi cu primarul Vasile Şut, autoritatea locală regândind modul de asigurare a transportului. „Pentru învăţătoarea reclamată există o cercetare penală. În momentul în care cercetarea penală va stabili cu exactitate şi cu probe vinovăţie sau nevinovăţie, conform Statului, dascălul va fi sancţionat. Până atunci, am făcut rocada ca să deblocăm situaţia pentru că nu e în regulă ca acei copii să stea acasă. Nu se poate ca acei copii să vină cu groază, nu se poate accepta aşa ceva, acesta e un lucru confirmat de ancheta pe care a derulat-o Protecţia Copilului”, a mai explicat inspectorul şcolar general.

         În context, prof. Camelia Tabără a mai spus că învăţătoarea reclamată se bucură de o bună reputaţie pe Valea Bârgăului, astfel că nu vor fi probleme de acceptare la şcoala din Tiha Bârgăului.

         „Practic, s-a ajuns în această situaţie pentru că nu s-a lucrat instituţional. Şcoala are obligaţia să încheie un contract educaţional cu fiecare părinte şi să stea de vorbă o dată pe lună cu fiecare părinte. Atunci, în felul acesta, toate mesajele ajung direct din şcoală în familie şi de la familie către şcoală. Obligaţiile şcolii sunt de la gardul şcolii spre interior, toate celelalte elemente de organizare a transportului, a modului în care ajung copiii la şcoală e responsabilitatea părintelui în parteneriat cu autoritatea locală.

         S-au spus în spaţiul public foarte multe lucruri neadevărate. Vobim de opt copii care au declarat că au fost stresaţi de doamna învăţătoare, că au fost agresaţi fizic şi verbal. Noi am declanşat o anchetă şi am procesat aşa cum ştim noi să anechetăm asemenea situaţii. Din ancheta noastră lucrurile erau antagonice. Jumătate din copii spuneau că doamna e foarte bună, cealaltă jumătate că nu e foarte bună. Jumătate din părinţi spuneau că e doamna foarte bună, cealaltă că nu e doamna foarte bună. Cei care au pretins că doamna i-a lovit nu au concretizat când, cum şi în ce context, era cumva o informaţie generală”, a explicat „generalul” Camelia Tabără.  

Nu în ultimul rând, şeful IŞJ BN a precizat că, potrivit anchetei, la începutul şcolii, copiii ar fi declarat că au aşteptat să-şi revadă învăţătoarea, iar anul trecut nu au existat reclamaţii, disfuncţii, anul şcolar încheindu-se cu „serbare, flori, zâmbete şi inimioare pentru doamna învăţătoare”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5