Camelia Tabără, despre situaţia de la Piatra Fântânele: Este un conflict între adulţi care a ajuns până în şcoală. Vom încerca să depăşim acest moment
O comisie de anchetă formată din inspectorul de sector – Smaranda Florean (inspector pentru învăţământul primar), Gavril Câmpan – inspector pentru management instituţional, psihologul şcolar Luciana Sidor şi liderul sindical Emil Mocian s-a deplasat marţi la Şcoala Gimnazială Piatra Fântânele, pentru a discuta cu toţi actorii implicaţi în problema de la instituţia şcolară, şi anume cu cadre didactice, părinţi, elevi, dar şi cu măicuţele de la Mănăstirea Piatra Fântânele, locul unde era cazată o parte dintre copii. La prima vedere, informaţiile sunt contradictorii, iar o concluzie nu a fost încă trasă.
„Colegii noştri au stat aproape o zi întreagă în Piatra Fântânele, au stat de vorbă cu toată lumea, cu copii, cu profesori, cu profesori care predau şi la Şcoala din Piatra Fântânele şi la şcoala de la centru, cu măicuţele, cu părinţi care au copii la mănăstire, cu părinţi care nu au copii la mănăstire. Avem un teanc de declaraţii şi, în esenţă, informaţii contradictorii. Urmează să continuăm cercetarea, să procesăm toate informaţiile şi să concluzionăm, într-un fel sau altul, cel târziu până lunea viitoare, când în baza documentelor sintetizate ale acestei comisii vom trage concluzia, dacă se recomandă sancţionarea cadrului didactic, dacă se recomandă reconfigurarea condiţiilor în care desfăşurăm şcoala acolo. Atât pot să vă spun, că până la acest moment sunt informaţii extrem de contradictorii”, a declarat inspectorul şcolar general Camelia Tabără.
Din punctul său de vedere, a remarcat prof. Camelia Tabără, „este un conflict între adulţi care a ajuns până în şcoală”. Potrivit acesteia, informaţiile contradictorii vin atât din partea copiilor, cât şi a părinţilor, asta pentru că unii susţin că este foarte bine în clasă şi nu sunt probleme, iar ceilalţi, contrariul.
„În mod normal, şcoala continuă, copiii trebuie să vină la şcoală şi vom continua să vedem împreună cu autoritatea locală care sunt soluţiile referitor la şcoală, la modul în care încadrăm, la transport, cazări şi toate celelalte. (...) Vă vom spune care sunt concluziile care s-au luat. Nu vă putem spune care sunt concluziile la ora asta la modul în care reconfigurăm, dacă reconfigurăm. Noutatea pe care am aflat-o stând de vorbă cu profesorii de la Tiha Bârgăului e că marea majoritate a copiilor şi a părinţilor au şi locuinţe în sat, nu doar locuinţele din Ciosa. Pe măsură ce investigăm, apar tot felul de elemente de noutate. E absolut regretabil că nu s-a găsit un ton care să nu perturbe şcoala şi vom încerca cu multă înţelepciune să depăşim acest moment”, a completat şeful IŞJ BN.
Prof. Camelia Tabără a precizat că după finalizarea anchetei se va recomanda Consiliului Profesoral anumite sancţiuni disciplinare. „Cu siguranţă, doamna învăţătoare are o vină, atâta timp cât nu a reuşit să gestioneze şi să armonizeze părinţii, indiferent de ce vor şi cum vor. Noi am făcut modulul de comunicare încât să înţeleagă toată lumea şi să îi lămurim că avem acelaşi interes. În momentul în care nu ne înţelegem, primul vinovat e cadrul didactic, asta nu am nicio ezitare să spun”, a concluzionat inspectorul şcolar general.
***
Şae părinţi care au copii la şcoala din Piatra Fântânele au depus o plângere penală la Poliţie, dar au sesizat şi Inspectoratul Şcolar Judeţean cu privire la anumite agresiuni verbale şi fizice ale cadrului didactic asupra elevilor din ciclul primar. Între timp, Mănăstirea Piatra Fântânele nu a mai cazat copiii, o parte din părinţi nu i-au mai adus la şcoală din pricina transportului, de trei săptămâni de zile, circa 16 elevi nemaivenind la cursuri.
Citiţi şi:
- Camelia Tabără, despre rocada învăţătoarelor de la Piatra Fântânele: Nu se poate ca acei copii să vină cu groază la şcoală!
- Camelia Tabără: Nu vom accepta formaţiuni de studiu sub 12 elevi. Colibiţa, singura excepţie!
- Camelia Tabără, despre reţeaua şcolară: Şcoli cu depăşiri de buget şi rezultate slabe. Vrem o şcoală comodă sau una din care să facem oameni din copii?
- Maica-stareţă Pamfilia Solcan (Mănăstirea Piatra Fântânele): Copiii nu au nicio vină, adulţii tot fac şi desfac, noi ne rugăm la Dumnezeu pentru toţi
- Preşedintele Moldovan, la şcoală: Peste două săptămâni se vor finaliza lucrările la Piatra Fântânele
Comentarii
6 din câți
Adaugă comentariu nou