Campanie de informare privind riscul consumului de droguri, derulată de o echipă de la CN Petru Rareș Beclean, în cadrul Concursului național de proiecte antidrog Împreună

Substanță de origine vegetală, animală sau minerală care se întrebuințează la prepararea unor medicamente și ca stupefiant. Acesta este definiția generală a cuvântului drog. Definiția dată de majoritatea persoanelor este substanță dăunătoare sănătății fizice și psihice, folosită din ce în ce mai mult de către oameni, și care creează dependență.

Nu e niciun secret că drogurile nu sunt bune pentru oameni, decât dacă sunt recomandate de medic în tratarea unor boli, și consumul acestora ar trebui stopat. Proiectul Health not drugs demarat în cadrul Concursului național de proiecte antidrog  ,,Ĩmpreună,, organizat anual de Direcția Generală Ĩnvățămant Preuniversitar din Ministerul Educației, cu sprijinul Palatului Național al Copiilor și al Agenșiei Nașionale Antidrog a avut exact acest scop: prevenția și stoparea folosirii drogurilor ca stupefiant. Echipa (Nath Antonia, Zăgrean Sonia, Lechințan Carina, Mariașiu Alexandra), sub coordonarea profesoarei Năstase Delia Mirela,de la Colegiul Național ,, Petru Rareș,, Beclean s-a concentrat pe îndeplinirea scopului proiectului prin diferite acțiuni. Prima dată a fost creat un logo care să atragă atenția scopului elevilor, iar mai apoi a fost distribuit un pliant pentru informarea acestora despre efectele drogurilor si metode de prevenire.   

       Organizarea unui sondaj în rândul tinerilor a ajutat la înțelegerea mai aprofundată a consumului de droguri în societate și a reprezentat fundamentul campaniei de prevenire, care a fost realizată prin întâlnirile cu Poliția specializată în acest domeniu, prezentări, artă și discuții pe această tematică. Au fost organizate competiții sportive pentru a arată un mod mai bun și mai sănătos de petrecere a timpului liber, creându-se astfel o comunitate și un mediu sigur în care presiunea drogurilor este neutralizată. Implicare directă și activă a elevilor este foarte importantă în procesul de prevenție, aceștia având ocazia de a se informa despre folosirea drogurilor și de a vedea cu proprii ochi efectele negative, distrugătoare ale acestora. În acest sens, am provocat elevii să scrie câte un citat referitor la campania SAY NO TO DRUGS, iar mai apoi le-am prezentat diferite moduri de petrecere a timpului liber, precum cititul, excursii, drumeții, competiții, evenimente, proiecte școlare, ateliere de creație, care i-ar putea ajuta să se detașeze de tentația substanțelor nocive. Consilierea individuală și de grup a susținut elevi să se gândească la ceea ce i-ar putea îndemna la consumul de droguri, cum să-și gestioneze emoțiile și să spună nu tentației în cazul în care apare.

Linkul proiectului

https://healthnotdrugs.wixsite.com/website

 

prof. Delia Năstase

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5