Cântecul aşezat în carte

Năsăudenii Ioan şi Lucreţia Mititean conturează, în volumul „Cântecul mi-e tare drag”, apărut la Editura Pim din Iaşi, portretul interpretei Maricica Mihoianu, la 25 de ani de cântec. Cartea porneşte pe drumul copilăriei, acolo unde veşnicia tradiţiilor străbune sunt legănate în cântec de bunici, părinţi şi fraţi, la căsuţa din Mânjeşti, unde, cu ani în urmă, dintre cele 11 vlăstare ale familiei unul avea să devină mesager a cântecului popular. Maricica Mihoianu este un culegător al folclorului moldovenesc, un bun mesager al acestuia. De acolo, din ţara Iaşilor, a dus, în lung şi-n lat, frumuseţea cântecului popular, ca un act de identitate al poporului român.
Autorii cărţii pornesc pe acest drum conturând portretul unui artist care a obţinut numeroase premii şi diplome, concertând alături de Irina Loghin, Maria Ciobanu sau Mioara Velicu.
Cartea relevă, pe lângă activitatea artistică şi cea din viaţa de zi cu zi, artista trăind în satul Ştefan cel Mare din Vaslui, acolo unde are şi o mică afacere, de altfel se vede că este printre cei care fac cinste comunei, primarul ace4stuia, Mihai Moraru, declarând, prin vorbe frumoase, zâmbet şi glume, „Maricica se face cunoscută în sat, ştie să se implice în problemele oamenilor din jurul ei şi să aprofundeze probleme ce-i frământă pe consătenii ei”.
Cu siguranţă, artista poate fi bucuroasă că i-a întâlnit pe cei doi năsăudeni care i-au conturat un portret ca o sărbătoare, aşezând-o în eternitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5