Care sunt elementele obligatorii ale etichetei unui produs
-
View the full image
Foto:https://unsplash.com/photos/BRVqq2uak4E
Eticheta unui produs este precum o carte de vizită, de aceea este necesar ca aceasta să conțină informații clare și reale despre produs, și în același timp să aibă un aspect sugestiv și un text lizibil. Fiecare stat european are propriile sale legi privind etichetarea produselor, însă o parte din indicații sunt valabile pentru fiecare țară. Dacă te gândești să lansezi un nou produs pe piață, iată care sunt elementele obligatorii care trebuie să fie incluse pe eticheta acestuia!
Denumirea produsului
Fiecare etichetă trebuie să conțină numele produsului, iar textul trebuie să fie cât mai ușor de înțeles, așa că este recomandată alegerea unui font lizibil, iar înălțimea caracterelor ar trebui să fie de cel puțin 1,2 mm. De asemenea, în cazul produselor alimentare, ar trebui să fie menționate natura, genul și starea alimentului, cum ar fi: lapte pasteurizat sau băutură răcoritoare carbogazoasă.
Lista ingredientelor și cantitatea acestora
Pe fiecare etichetă de produs ar trebui menționate ingredientele, în ordinea descrescătoare a cantității, iar aditivii ar trebui să menționați în funcție de categoria căreia îi aparțin.
Alergenii
Este recomandat ca pe orice etichetă de produs, alergenii să fie scoși în evidență în lista de ingrediente cu litere bold, sau cu o culoare specială. De asemenea, aceștia pot fi menționați separat, la finalul listei de ingrediente, cu o formulă specifică, cum ar fi „produsul poate conține urme de...”. Chiar dacă alergenii sunt menționați, de cele mai multe ori aceștia nu sunt prezenți, însă există posibilitatea ca alimentul să fi trecut printr-o linie de producție, unde s-ar fi aflat mici cantități de alergeni. Spre exemplu, ciocolata amăruie poate conține urme de lapte, dacă aceasta a fost fabricată pe aceeași linie de producție cu ciocolata cu lapte.
Termenul de valabilitate
Pentru produsele cu durabilitate minimă sau cu dată limită de consum este necesar ca pe etichetă să fie menționat și un termen de valabilitate. Totuși, există și o listă de produse alimentare, care sunt scutite de indicarea unui termen de valabilitate, cum ar fi fructele și legumele proaspete, sarea de bucătărie, guma de mestecat, vinurile și produsele similare obținute din fructe, pâinea și produsele de panificație care trebuie consumate în 24 de ore de la fabricare, dar și zahărul solid.
Declarația nutrițională
Etichetarea nutrițională este o metodă importantă de informare a consumatorilor cu privire la compoziția produselor alimentare, așa că aceasta trebuie să ofere date exacte despre kilocalorii, proteine și fibre.
Numele importatorului și țara de proveniență a produsului
Pe eticheta de produs trebuie menționat și numele, dar și adresa operatorului sau a importatorului, dar și țara de proveniență a produsului, pentru ca orice client să aibă posibilitatea de a alege între un produs fabricat în țara noastră și unul de import
Instrucțiuni de utilizare
În cazul anumitor produse este important ca instrucțiunile de utilizare să fie menționate pe eticheta produsului. S-ar putea ca anumiți clienți să aibă nevoie de informații privind deschiderea anumitor ambalaje sau produse.
Aceste elemente sunt obligatorii pentru eticheta oricărui produs, însă mai există și alte informații care pot fi adăugate ulterior, cum ar fi temperatura și mediul de păstrare al produsului sau procentul de grăsime, în cazul produselor alimentare. Nu uita că etichetele trebuie realizate dintr-un material rezistent, iar textul trebuie să fie ușor de citit și nu ar trebui să se șteargă atunci când intră în contact cu alți factori. Poți încerca acum pentru produsele tale un set de etichete autoadezive in rola, de la LabelPrint, acestea fiind foarte ușor de utilizat.
Citiţi şi:
- DSVSA BN: Cumpărați produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar!
- Produsele cosmetice –sub lupa OJPC B-N
- Peste cinci tone de produse scoase de pe piaţă de Protecţia Consumatorilor
- Aproape toţi consumatorii bistriţeni citesc eticheta produsului înainte de a-l cumpăra
- Chioșcuri alimentare din două licee bistrițene amendate cu 60.000 lei, de Protecția Consumatorilor. O locație, oprită temporar de la funcționare
Adaugă comentariu nou