Castelul Teleki de la Comlod va fi reabilitat cu fonduri europene! Președintele Radu Moldovan: Păstrăm trecutul, dar schimbăm viitorul acestui loc!

Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, anunță semnarea contractului de finanțare a proiectului de reabilitare a Castelului Teleki Comlod, valoarea totală a proiectului fiind de 51.412.720,69 lei.

“Așa cum am promis, Castelul Teleki de la Comlod - comuna Milaș  - va intra în reabilitare, semnând contractul de finanțare al proiectului prin care monumentul istoric de interes național, din județul nostru, va beneficia de lucrări ample de restaurare, consolidare, protecție și conservare. Este o investiție prin care va fi pusă în evidență valoarea inestimabilă a acestui castel construit în 1756, reprezentativ pentru barocul transilvănean. Un obiectiv pus în siguranță și conservare în 2020, de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, fiind pe lista mea de priorități.Păstrăm trecutul, dar schimbăm viitorul acestui loc, crezând în impactul pozitiv asupra turismului.

La finalul acestui proiect, vom putea spune că ambele Castele aflate în proprietatea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud au porțile deschise turiștilor”, a declarat președintele Emil Radu Moldovan.

Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, Autoritatea de management fiind Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

“Mulțumesc domnului Petru Alboi – Șandru – șeful Autorității de Management din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027 și întregii echipe de la ADR Nord-Vest, pentru că împreună am găsit această sursă de finanțare!  Cred în potențialul turistic al județului nostru și voi continua să găsesc oportunități pentru conservarea patrimoniului nostru și promovarea Porții Transilvaniei Bistrița-Năsăud!”, a menționat președintele Moldovan.

•••

Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, Obiectiv de politică 5: O Europă mai aproape de cetățeni, prin promovarea dezvoltării durabile și integrate a tuturor tipurilor de teritorii și de inițiative locale Prioritatea 7: O regiune atractivă Obiectiv specific 5.2: Promovarea dezvoltării locale integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului durabil și a securității în alte zone decât cele urbane

Data finalizării este 31.12.2028. Proiectul propus se compune din 2 obiecte,  și anume reabilitarea propriu-zisă a Castelului Teleki și amenajarea exterioară.

OBIECTUL 1 - REABILITAREA CASTELULUI TELEKI

a) Amenajarea unui spațiu cultural, multifuncțional în clădirea castelului, prin lucrări de restaurare, revitalizare, consolidare si valorificare durabilă

b) Refuncționalizarea subsolului și a parterului

c) Refacerea șarpantei şi a învelitorii

d) Modernizarea, reabilitarea, restaurarea şi /sau conservarea elementelor arhitecturale valoroase.

e) Restaurarea tuturor componentelor artistice din metal, stucatură etc.

f) Eliminarea cauzelor şi degradărilor de fizica şi biologia construcției

g) înlocuirea şi modernizarea instalațiilor , utilajelor şi echipamentelor sanitare, electrice, termice şi ventilare, instalații de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu, instalații de stingere incendiu, necesare funcționarii conform normelor şi normativelor în vigoare.

h) Lucrări de creșterea confortului, eficientizarea energetică şi reducerea consumurilor de utilități. 

OBIECTUL 2 - AMENAJARE EXTERIOARĂ

Sistematizarea pe verticală şi amenajarea spațiilor exterioare adiacente .Se propune sistematizarea exterioară a terenului în vederea amenajării unui spațiu în care să se poată organiza diferite evenimente. Amenajarea exterioară va ține cont de vegetația înaltă existentă pe parcelă. Se va propune plantarea de vegetație nouă înaltă, medie şi măruntă care va pune în valoare grădina exterioară şi spațiile exterioare nou amenajate. Terenul va fi amenajat prin taluzări şi/sau ziduri de sprijin astfel încât să permită colectarea apelor meteorice şi dirijarea lor în afara zonei de protecție a clădirilor, prevenind ulterior stagnarea apelor în vecinătatea construcțiilor şi implicit riscul infiltrării la fundații, fapt care ar putea genera modificarea importanței terenului de fundare. Se vor prevedea noi rețele exterioare pentru instalațiile sanitare şi electrice. Se va prevede iluminat exterior şi iluminat arhitectural al volumului castelului, instalații sanitare pentru colectarea apelor pluviale şi păstrarea acesteia într-un bazin colector, instalații pentru irigarea amenajărilor exterioare etc).

Prin lucrările propuse se vor conserva, restaura şi pune în valoare elementele patrimoniale ale clădirii, componentele artistice deosebite şi se va îmbunătăți imaginea urbană în urma reabilitării fațadelor şi a amenajărilor exterioare. Propunerile privind lucrările specifice de conservare şi restaurare se vor realiza ținând cont de legislația şi convențiile naționale și internaționale, în limita bunelor practici din domeniul restaurării și conservării monumentelor istorice, în vedere păstrării concepției, substanței originale şi a estetici inițiale, prin intervenții reversibile, pentru a nu afecta caracterul şi valoare clădirii.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5