Căutând poveşti la Borşa

Simina Bălan, clasa a VIII-a, Palatul Copiilor Bistriţa

Cum altfel putem să ne petrecem ziua noi, visătorii, decât în drum spre poveste? Concursul Naţional „Căutătorii de Poveşti”, Borşa, Ediţia I, cu cele patru secţiuni: interviu - Povestea căutătorilor (interviuri, filmuleţe de prezentare a celor care au pornit în marea aventură a cunoaşterii), eseu – Comorile descoperite în cărţi (eseuri despre cele mai interesante „poveşti” descoperite în cărţile citite), creaţie literară – Poveştile din jurul nostru (creaţii originale ce pot aborda orice temă); compilaţie literară – Întâlniri inedite (creaţii originale care surprind personaje sau situaţii din diferite cărţi citite, reunite în acelaşi text), a constituit provocarea.
De dimineaţă am pornit spre Borşa, destul de somnoroşi pentru a ne lămuri în privinţa tuturor indicaţiilor de drum date de coordonatori, dar încrezători în premiile pe care le vom aduce cu noi acasă. Echipa Palatului Copiilor Bistriţa, depăşind numărul de membri pentru un automobil obişnuit, a fost susţinută şi de voluntarii pentru cultură/ literatură..., părinţii Giorgianei Suciu. Pe traseu am admirat multitudinea de maci, ce conduceau parcă dealurile, şi tufele de soc. Zâmbete, în dimineaţa de poveste...
La Liceul din Borşa, am fost întâmpinaţi de doamnele profesoare Diana Ciocanea, director educativ la liceul gazdă şi Maria Gonda, de la Clubul Copiilor Năsăud, năsăudenii – mai matinali decât noi (şi mai aproape de Borşa!). După bunele cuvinte de întâmpinare, am urmărit câteva scenete jucate cu foarte multă naturaleţe şi dezinvoltură de către minunaţii copii-actori, care s-au dăruit complet. Pentru a înţelege mai bine cum a luat amploare concursul „Căutătorii de poveşti”, am urmărit un filmuleţ realizat de echipa clasei a V-a şi de „sufletul” proiectului, doamna profesoară Teofilia Sebestyen, film în care erau adresate mai multe întrebări interesante şi cu tâlc iar copiii răspundeau inteligent la fiecare.
Înainte de premiere, poetul Olimpiu Nuşfelean a fost invitat să vorbească despre această inefabilă vârstă – copilăria, împărtăşind celor prezenţi din experienţa apropierii dânsului de poveste/ de scris. De asemenea, şi-a exprimat preţuirea pentru îndeletnicirile literare ale elevilor, lectura bună, arta asigurându-ne permanente răspunsuri, construindu-ne frumos. S-a întărit şi ideea că organizatorii concursului au oferit alternative lăudabile de petrecere a zilei Copilăriei printre cuvinte, printre jocuri şi poveşti! (autografe...)
A urmat festivitatea de înmânare a premiilor... Judeţul nostru a fost reprezentat onorabil! Astfel, s-au adus la Năsăud, la Şcoala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” – Premiul III, prin elevul Bogdan Gonda, clasa a III-a, învăţătoare Ioana Cira, şi la Clubul Copiilor Năsăud, profesor coordonator Maria Gonda: două Premii Speciale, diplome pentru tinerele speranţe din clasa a IV-a: Alexandra Cosma şi Ariana Vaida şi o Menţiune, obţinută de Eduard Gonda, clasa a VI-a. Cele patru secţiuni ale concursului şi... fiind structurată competiţia pe fiecare clasă în parte, ne-a dat mai multora dintre noi şansa să ne numărăm printre laureaţi. Astfel, am adus şi la Bistriţa (la Palat) următoarele premii: clasa a V-a: premiul II – Giorgiana Suciu, Premiul III – Dorotheea Văcar; clasa a VI-a: Premiul I – Cristina Brici, Premiul II – Alexandra Cadar; clasa a VII-a: Premiul II – Andreea Lechinţan, Premiul III – Paula Suciu, Menţiune – Cătălina Pop; clasa a VIII-a: Premiul I – Alexandra Andrecuţ, Premiul II – eu, Simina Bălan. Am primit frumoase diplome şi un premiu special suplimentar - cartea “Căutătorii de poveşti”, Editura Ceconi, Baia Mare, 2013, cuprinzând textele participante la concurs.
Cireaşa de pe tort, un tort în formă de carte, pe care scria „Căutători de povesti”, cu care am fost răsfăţaţi (pe lângă plăcinte, biscuiţi şi alte bunătăţi). Pe acorduri muzicale, ne-am luat la revedere de la colegii noştri, cu gândul la ediţia a doua, „Povestea căutătorilor”, şi am pornit spre casă, dar nu înainte de o sesiune de fotografii...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5