Ce spune directorul DSVA BN despre pesta porcină africană? Avem porci cu această boală ?

Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Pentru a vă proteja porcii de această boală, vă recomandăm să respectaţi următoarele sfaturi:

            a. nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;

            b. creşteţi porcii doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;

            c. nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;

            d.  nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

            e. nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

            f. nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?

Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:

            • moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;

            • temperatură foarte ridicată (40,5 – 42◦C) şi stare febrilă;

            • roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;

            • lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;

            • vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Ce fac în cazul în care suspectez că un porc este bolnav de pestă porcină africană?

            Anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial din cadrul CSVZonale sau la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistrița-Năsăud.

 

Toate animalele suspecte trebuie ucise şi neutralizate, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificați în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiţi de către stat, la preţul de piaţă al animalelor.

Rugăm crescătorii de porci să respecte aceste recomandări, în caz contrar, la controalele efectuate de către Direcția Sanitară Veretinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, proprietarii care nu respect cerințele legale vor fi sancționați, iar în acest caz despagubirea animalelor afectate nu se va mai putea face.

Director executiv,

                                                           Dr. BOGOLIN IOAN

Comentarii

19/08/17 11:01
Cititor

Cat timp Directia Sanitar-Veterinara nu controleaza in gospodariile populatiei si la societatile cu productie animaliera, daca sunt intrunite conditiile de igiena sanitara si veterinara ori de indeplinire a legislatiei pentru prevenirea infestarii panzei freatice cu dejectiile animaliere, din cauza nerespectarii disciplinei in constructii... vor aparea tot felul de boli si molime, care pun in pericol nu numai animalele in cauza cat si intreaga pupualtie a tzarii.
Nimanui nu-i pasa daca detinatorii de astfel de animale polueaza atmosfera cu mirosurile insuportabile, daca au fose septice pentru dejectiile lichide si platforme betonate pentru cele solide si daca au constructiile facute cu autorizatie legal emisa de autoritati si cu respectarea regulilor comunitare impuse de municipalitate sau primariile locale.

23/08/17 11:14
Carcotas

Dute domnule ca nu exista in Bistrita, macar o "zona" in care sa nu existe cate un im.pu.tzit de ci.o.par.lan care sa nu polueze zona cu "putoarea" emanata si dejectiile solide si lichide de la porcii, vitele sau oile pe care le are tinute in conditii total inafara dispozitiilor legale si pe care sa nu-i controleze absolut nimeni . Nu intelegeti ca " ie multi si voteaza" ?

23/08/17 18:22
ioan

Comerțul e liber, animaleele circulă,riscurile sunt! V2: s-o fi simțit un pic de reviriment „LA PORCI” și interese”MARI” deranjate, așa că trebuie PESTĂ,Vacă Nebună,Gripă aviară, Oaie cu țurțuri,iepure șut,albină încălțată! Mulțumim Occident grijuliu!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5