Comercializarea şi circulaţia porcilor nu este interzisă în Bistriţa-Năsăud, dar trebuie respectate prevederile legale! Porcii neidentificaţi sunt confiscaţi

Măsurile de prevenţie a răspândirii pestei porcine africane (PPA) continuă la nivelul judeţului, a transmis prefectul Ovidiu Frenţ, în cadrul unei conferinţe de presă, încă de anul trecut, prin Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, fiind adoptate o serie de măsuri. De altfel, acest plan de prevenţie a PPA a fost tema centrală a conferinţei susţinute de prefectul Ovidiu Frenţ, subprefectul Ciprian Ceclan, directorul executiv al DSVSA – dr. Ioan Bogolin şi directorul adjunct – Anton Varga.

         „Suntem, din fericire, în situaţia în care putem spune că virusul nu a pătruns la porcul domestic, nici în gospodăriile populaţiei, nici în ferme, indiferent de mărimea lor, dar continuăm să aplicăm planul de măsuri de prevenire şi acest plan include şi acţiuni de filtre, de controale. Cu ajutorul colegilor de la Poliţie, am depistat în trafic persoane care transportau animale a căror trasabilitate şi identificare nu a putut fi stabilită. S-au acordat 15 amenzi în valoare de 16.400 lei, iar în exploataţii, în urma controalelor, s-au aplicat 92 amenzi, în valoare de 138.740 lei. E un total de 107 amenzi, în cuantum de 155.200 lei”, a explicat prefectul Frenţ.

         În exploataţii, sancţiunile au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de biosecuritate, comercializarea fără respectarea prevederilor legale, cumpărarea din zone necunoscute a unor animale fără crotalii etc. „100 de amenzi poate să fie considerat relevant, dar ţinând cont că judeţul Bistriţa-Năsăud are peste 10.000 exploataţii cu porci, procentul este destul de mic. Se impune aplicarea unor astfel de măsuri pentru că iniţial am avertizat, am notificat în scris pe toţi cei care obişnuiesc să comercializeze animale fără a respecta prevederile legale şi s-a ajuns şi la aplicarea de sancţiuni. Aceste sancţiuni au fost aplicate de DSVSA, în controalele făcute în comun cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean”, a declarat directorul executiv Ioan Bogolin.

         Potrivit acestuia, după apariţia pestei porcine africane la mistreţ, la nivelul judeţului au fost confiscate 27 de animale (dintre care 21 în 2019) care au fost eutanasiate şi incinerate, mai ales pentru exemplarele pentru care nu a putut fi stabilită originea.

         În ceea ce priveşte vânarea mistreţilor, în zona afectată au fost împuşcaţi 20 de mistreţi din cei 34 estimaţi, legea precizând că densitatea acestor exemplare trebuie să fie de 0,5 mistreţi/km pătrat.

DSVSA: În judeţ sunt peste 10.700 de exploataţii în care se cresc porci

         Directorul executiv al DSVSA, Ioan Bogolin, a menţionat că, potrivit Deciziei 709 a Comisiei Europene, care se modifică în fiecare zi, Bistriţa-Năsăud este, din fericire, „singurul judeţ în zona a II-a”, adică unde există pestă porcină africană doar la mistreţ. „Partea pozitivă este doar pentru animalele domestice. Restricţiile pentru Bistriţa-Năsăud nu sunt de nepus în practică dee către crescătorii de porci, atâta timp cât suntem în zona a II-a. Se poate face mişcarea atât pe teritoriul judeţului, cât şi în afara judeţului, cu un aviz interjudeţean. Cel care doreşte să vândă trebuie să facă solicitarea la medicul veterinar, medicul veterinar solicită Direcţiei, iar Direcţia obţine avizele dacă este vorba de un alt judeţ şi toate se comunică telefonic. Proprietarul nu are de făcut nimic în acest sens, doar solicită emiterea de documente. (...) Trebuie să ajungă mesajul la oameei că nu le interzicem circulaţia porcului, le permitem, dar este obligatoriu să aibă certificatul sanitar veterinar şi documentul de mişcare. Obligatoriu, porcii când pleacă din exploataţie, trebuie să fie identificaţi. Este stabilit la nivel naţional, porcii neidentificaţi se vor confisca şi se vor distruge pentru că nu mai poţi garanta în ziua de azi de unde provine”, a explicat dr. Bogolin.

         Şeful DSVSA B-N a făcut un apel către fermieri ca atunci când constată modificări în starea de sănătate a animalelor să anunţe medicul sau tehnicianul veterinar, pentru că, cu cât anunţă mai repede, măsurile se instituie mai repede, riscul de răspândire se reduce. Bogolin a menţionat că proprietarii sunt despăgubiţi la valoarea de piaţă.

         „În 10700 de exploataţii în Bistriţa-Năsăud, oricât am spune că stăpânim circulaţia animalelor şi cu mentalitatea unei părţi a crescătorilor, este greu să spui că mâine sau pe viitor nu va apărea boala respectivă”, a concluzionat Ioan Bogolin.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5