Două cazuri de pestă porcină africană depistate în Bistriţa-Năsăud ! Autorităţile au luat primele măsuri

Pesta porcină africană a fost confirmată în două cazuri din judeţul Bistriţa-Năsăud, pe raza fondului de vânătoare Agrieş 3, într-o zonă situată la aproximativ un kilometru (800 metri) de limita cu judeţul Maramureş şi 12 kilometri faţă de judeţul Cluj.
„Reprezentanţii fondului de vânătoare Agrieş au vânat şase mistreţi, probele au fost trimise la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa, s-au analizat la nivel de DSVSA, după care au fost trimise la DSVSA Maramureş. Între timp, au avut elemente că în zonă at fi doi mistreţi în agonie sau morţi. Asceştia au verificat, având în vedere şi posibilitatea de a lăsa urme, şi a doua zi au găsit, marţi, încă două cadavre de la mistreţi. Au luat de la DSVSA materialele necesare pentru a le recolta şi a le transporta la laborator pe cele două cadavre. Am recoltat probele, am dispus trimiterea lor la un laborator pentru teste suplimentare, laboratorul este în Maramureş, în data de 16 ianuarie s-a emis un buletin care a fost o analiză cu test poziotiv. În aceeaşi zi, maşina de la DSVSA BN , am preluat proberle şi le-am transportat la laboratorul naţional de referinţă pentru confirmare. În cursul zilei de ieri, 17 ianuarie, s-a confirmat, târziu am avut rezultatele, iar dimineaţă am primit buletinul de analiză cu confirmarea pestei porcine africane. Din cei şase porci vânaţi, unul a fost pozitiv, care a fost vânat în acelaşi loc unde au fost găsite cele două cadavre. Avem două cazuri, pentru că unul este femelă mamă şi purcelul de la ea, plus masculul”, a explicat directorul executiv Ioan Bogolin de la DSVSA BN.
Joi, a fost convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistriţa-Năsăud, sub coordonarea prefectului Ciprian Ceclan, pentru stabilirea unor măsuri care au fost deja puse în aplicare. Vineri a fost convocată o nouă şedinţă a CLCB Bistriţa-Năsăud pentru adoptarea unor măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum şi adoptarea zonelor de restricţii.
„Pentru a putea definitiva măsurile, am clarificat unele aspecte vizavi de zone pe care trebuie să o declarăm ca zonă afectată. În interiorul zonei afectate sunt două zone, una de minimum 8 km, care se conmsideră zonă infectată şi o zonă tampon de minim 5 km, în total zona afectată are o rază de 13 km. Am stabilit pe hărţi ce zonă este afdectată la această dată şi împreună cu membrii CLCB, invitaţii din zona de vânătoare, fondurile de vânătoare implicate şi primăriile care sunt implicate momentan – Târlişua momentan – dar cu posibilitatea de extindere la Negrileşti, Ciceu Giurgeşti, Zagra”, a declarat dr. Bogolin.
Deocamdată în zona afectată sunt teritorii din comunele Târlişlua, Spermezeu, Zagra şi Negrileşti şi şase fonduri de vânătoare. Jumătatea din zona afectată este în zona Maramureş şi o parte mică dintr-o comună a judeţului Cluj. Practic, pe o rază de 13 km sunt satele Molişet, Şendroaia, Oarzina, Lunca Sătească, Cireaş, Răcăteşu, Târlişua, Agrieş, plus terenuri ale celorlalte primării menţionate.
„Măsurile se vor duce în trei direcţii diferite.Se va merge ăe principiul vânării tuturor mistreţilor din zona afectată. Pentru porcii domestici din zona afectată se va merge pe principiul restricţiilor de intrare/ieşire animale şi produse de origine animală, cu posibilitatea, dacă o persoană decide, de a sacrifica porcul în exploataţie, sigur să nu existe niciun semn de boală şi orice modificare în starea de sănătate a animalului respectiv să fie notificată medicului veterinar, recoltăm probe şi dacă este negativ rezultatul se poate consuma, dacă este pozitiv se confiscă”, a explicat dr. Bogolin. Practic, porcii pot fi tăiaţi dacă sunt sănătoşi, însă trebuie să se facă examenul trichineloscopic (trichineloza este gravă pentru sănătatea oamenilor) şi cel de PPA.
Nu în ultimul rând, a treia categorie de măsuri vizează zona de păduri din afara razei de 13 km, unde va continua vânarea mistreţilor, astfel ca densitatea maximă să fie de un mistreţ la 2 km pătraţi.
Substanţele de decontaminare vor fi puse la dispoziţie de către autorităţile locale, dar până ce acestea vor achiziţiona produsele, acestea au fost date deja de la DSVSA BN. Primele măsuri au fost deja luat în gospodăriile celor care au participat la vânătoare, fiind furnizate dezinfectante pentru intrarea/ieşirea din exploataţie la fiecare persoană participantă. La nivel local au fost deja identificaţi toţi porcii din gospodării şi vor exista o serie de restricţii pe fermă individualizată, cu dispoziţii scrise explicite cu privire la obligaţiile pe care le au fermierii. De exemplu, la Molişet, în gospodăriile oamenilor sunt 66 de porci. Identificarea exemplarelor de porci va continua şi în celelalte localităţi, tocmai pentru a avea o evidenţă foarte clară privind efectivele.
Totodată, au fost notificate Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele Maramureș și Cluj.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5