Pesta porcină africană, diagnosticată la doi mistreţi din fondul de vânătoare Agrieş 3!

Din păcate, astăzi, virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la mistreți, în județul Bistrița-Năsăud, la două cazuri, pe raza fondului de vânătoare Agrieș3, într-o zonă situată la aproximativ 1 km de limita cu județul Maramureș și 12 km față de județul Cluj. Suspiciunea a fost emisă la data de 16.01.2019 în urma emiterii unui buletin de analiză de către LSVSA Maramureș. Probele au fost imediat trimise către IDSA București care a confirmat suspiciunea. Imediat, serviciile veterinare au intervenit, zona a fost dezinfectată și carcasele au fost distruse, se arată în comunicatul transmis de Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud.

 A fost convocată o ședință a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistrița-Năsăud, sub coordonarea subprefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții, care  a fost completată în ședința CLCB convocată pentru astăzi, 18.01.2019.

Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, toți porcii domestici din din zonele infectate să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploatație, reducerea efectivului de mistreţi pentru zonele neafectate de PPA, prin vânarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.

 Totodată, au fost notificate Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele Maramureș și Cluj.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Psta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

 

 

 

Comentarii

19/01/19 13:25
cititor

Verificati si la fondul de vanatoare URSUL BRUN , ca se aude ca au gasit si ei porci morti si nu i-au declarat !

24/01/19 12:00
cititor

Ar trebui modificata Legea vanatorii astfel :
1/. Uciderea animalelor salbatice, pe timul cat cetatenii desfasoara activitatile de paza si securitate a bunurilor personale, PE PROPRIETATILE LOR , asa cum prevede L.333/2003 a pazei bunurilor, sa nu mai fie considerata infractiune de braconaj , DACA NU SUNT ACTIUNI INTENTIONATE DE URMARIRE, PRINDERE, CAPTURARE SI/SAU OCIDERE INTENTIONATA a animalelor salbatice IN SCOP DE EXERCITAREA ILEGALA A VANATORII inafara teritoriilor private , ci sunt activitati de paza prorprie a bunurilor si animalelor , in interiorul acestora ;
2/. Societatile care gestioneaza fondurile de vanatoare, sa fie obligate PRIN LEGE , SA IA MASURI DE MENTINERE a animalelor salbatice … pe care le gestioneaza , IN AREALUL DE HABITAT AL ACESTORA , DINAFARA TERENURILOR PROPRIETATE PARTICULARA , unde sa le asigure hrana necesara, sa nu produca pagube cetatenilor , iar animalele scapate de sub supraveghere, sa poata fi ucise de catre proprietarii terenurilor si animalelor atacate , daca alta masura de alungare nu da rezultat si sistematic acestea produc pagube in terenurile, recoltele si efectivele de animale aflate in interiorul acestor proprietati private ( particulare ) ;
3/. Animalele cu sau fara regim special, sa poata fi ucise daca produc pagube in terenurile, culturile sau animalele proprietarilor , indiferent de anotimp si indiferent daca sunt cuprinse ori nu in planul anual de recoltare , gestionat de ministerul care administreaza acest lucru ( Min. silviculturii, apelor si agriculturii… sau cum ii spune ) ;
4/. Indiferent cand este descoperita paguba ( in timp ) si indiferent ca terenurile sunt ori nu imprejmuite , sau indiferent de numarul de paznici particulari alocati, daca animalele nu pot fi alungate , sa fie permisa uciderea lor neconditionata, de catre proprietarii terenurilor, si de catre administratorii fondurilor de vanatoare, la reclamatia scrisa a pagubitilor , prin orice mijloace aflate la indemana proprietarilor de terenuri, bunuri si animalelor acestora .

Asa cum este astazi facuta legea vanatorii, efectiv proprietarii de terenuri sunt batjocoriti, proprietatile lor nerespectate si pentru despagubire, este atat de curveste facuta legea, incat aproape niciodata cetatenii nu pot fi despagubiti , iar animalele efectiv se hranesc, se inmultezsc si traiesc prin culturile oamenilor … scapate de sub control .
Va asigur ca asa este in Germania, asa este in Spania, Italia … Austria, America… sau oricare alt stat modern si civilizat !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5