Ce sunt pietrele naturale: formare, compozitie, culoare
-
View the full image
Sursa: https://www.piatraonline.ro/produse/categorie?cid=-1&q=volakas
Pietrele naturale sunt materiale formate din agregate naturale de substante minerale, fiind clasificate dupa compozitia lor: sedimentare, eruptive si metamorfice.
Fiind probabil unul dintre cele mai vechi materiale de constructii din lume, pietrele naturale au avut un impact major asupra constructiilor de-a lungul timpului. Fiind materiale rezistente si de nadejde, daca esti in cautarea unui astfel de material pentru constructiile tale, poti sa-l cauti pe piatraonline.ro.
Clasificarea pietrelor naturale
Pietrele sedimentare se formeaza la suprafata pamantului sau in mari, fiind influentate de agenti externi cum ar fi apa sau vantul, dar si prin acumularea de materiale. Printre numeroasele tipuri de pietre sedimentare se numara si calcarul sau travertinul, iar unele pietre care se gasesc in mari sau rauri pot fi lustruite, descoperind astfel caracterul originii lor.
Pietrele eruptive sau magmatice se formeaza prin solidificarea magmei rezultata din procesele vulcanice, cele mai cunoscute roci fiind bazaltul, granitul sau piroclastele. Aceste pietre prezinta straturi care curg sau sunt aleatorii, avand un design si colorit unice atunci cand sunt taiate si lustruite. Datorita varietatii mari de minerale pe care le pot contine, pietrele eruptive prezinta o gama diversificata de culori.
Pietrele metamorfice se formeaza prin recristalizarea pietrelor deja existente aflate sub actiunea temperaturii sau presiunii foarte mari din crusta terestra. Cu cat piatra se afla la o adancime mai mare, cu atat combinatia de culoari poate fi mai interesanta si duritatea mai mare. Ardezia, de exemplu, se formeaza mai spre suprafata pamantului si are un grad de duritate mai scazut, iar marmura este o piatra de o calitate si duritate mare care se gaseste la o adancime mult mai mare.
Avantajele folosirii pietrei naturale
Piatra naturala este un material durabil, ecologic, care nu ia foc si nu polueaza, dar si care poate fi reciclat. Aceasta se potriveste in majoritatea constructiilor, fie ca e vorba de case, blocuri, garaje sau garduri.
Avantajele pietrei naturale sunt:
-
Pretul este unul atractiv, avand in vedere ca produsul este calitativ si are o longevitate mare.
-
Varietatea tipurilor de piatra o fac un material din care ai de unde sa alegi, oferind tipuri, modele si culori diferite.
-
Unicitatea pietrei asigura constructiei o imagine originala, deoarece, datorita modului de extractie si prelucrare, nu vor exista alte modele si compozitii la fel.
-
Compatibilitatea pietrei o face usor de folosit cu alte materiale precum lemnul, plasticul, sticla si multe alte materiale.
-
Intretinerea se face usor, fara a avea nevoie de produse speciale, majoritatea pietrelor putand fi curatate cu apa si sapun.
-
Durabilitatea pietrei este recunoscuta, fiind materialul ales pentru constructii inca din cele mai vechi timpuri.
-
Piatra este un material reciclabil, putand fi folosit in diferite industrii si cu diferite scopuri, de la materie prima, materiale pentru constructii, obiecte decorative, atat in amenajarile interioare cat si in cele exterioare.
-
Piatra este rezistenta la umiditate, temperaturi ridicate sau scazute, spargere sau crapare, fiind un candidat bun pentru constructia cladirilor. De asemenea, piatra este impermeabila, fiind rezistenta impotriva ploilor, a vantului sau a soarelui. Vara mentine racoarea in interior, iar iarna opreste pierderea caldurii.
Pietrele naturale sunt materiale folosite in constructii de mii de ani, datorita faptului ca sunt durabile, relativ usor de prelucrat si se gasesc intr-un numar mare de modele si culori in natura.
Ia in considerare sa folosesti si tu pietrele naturale pentru urmatoarele tale proiecte si bucura-te de toate beneficiile pe care le ofera!
Citiţi şi:
- De ce tot mai multe persoane aleg piatra naturală?
- Zona montană a judeţului Bistriţa-Năsăud
- Ce trebuie să știi despre alegerea pietricelelor decorative pentru grădină?
- Tendințe baie 2020: Recomandări esențiale pentru o amenajare modernă a acestui spațiu
- 6 tipuri de materiale din care se face pavajul și proprietățile fiecăruia
Adaugă comentariu nou