Cearta de la Cruce…

Răzbate în presă şi la televiziunile locale cu deosebire disputa dacă trebuie să finalizăm sau nu cât mai curând Crucea magnifică ce ar trebuie să străjuiască între pasul de la Tihuţa, ce indică descinderea spre Moldova sau spre Ţara Codrilor, Ardealu nostru drag.

Se vrea o Cruce mare, minunată, măreaţă, înaltă, care să lumineze noaptea celor ce vor trece pe aici, turişti sau cu maşina, ca un far la marginea mării. Cele mai înalte sunt pe Caraiman şi pe Dealul Păun în Moldova. Celor ce au credinţă, fie „cât un bob de muştar”, Sfânta Cruce le este mare mângâiere, Semnul Fiul Omului: biruinţa, arma şi lumina vieţii noastre, mântuire şi fericire neînserată.

Dar costă mult, dom’ profesor! Nu vedeţi drumurile judeţului? Îţi place, dascăle, cum te duci prin prăfărie până la tine la Cristu-Şieu? Nu vezi că n-avem o Bibliotecă judeţeană? zice cosmopoetul Al.C. Miloş. Nu vedeţi sărăcia? Câte poduri se pot face cu 5 miliarde vechi?

Dar cum să nu văd do’niilor voastre?? Întâi de toate că e mai nimic, o foaie verde de nimic un „şinşi” miliarde la un judeţ. Câţi barosani din cartierele urbei noastre au fiecare câte-o casă nu de5 miliarde, ci de 10-20 sau mai mult? Există o ordine a lucrurilor. Întâi de toate se cuvine ca omul să dea slavă lui Dumnezeu prin tot ce poate, ba chiar cu scânteia sufletelor noastre nemuritoare dacă e nevoie. Timorat de nişte articole din presă, dl. Liviu Rusu-preşedinte la Consiliul Judeţean- a coborât la un miliard de lei cerşire, obţinându-l cu năduf. Când e vorba dacă să-mi fac mie ceva plăcut sau lui Dumnezeu, e clar ce trebuie să aleg: „Nu voia mea, Părinte, ci voia Ta Preasfântă facă-se!” Şi cele ce sunt spre slava Ta! Aşa face un suflet eroic, urmând pilda jertfei Domnului IISUS HRISTOS.

Voiesc a vă spune, iubiţi consilieri şi cititori o mică taină: drumuri insuficiente şi mereu reconstruite vor fi până la finele lumii şi Universului..Când va veni HRISTOS Domnul întru negrăită slavă, lucrurile încă nu vor fi terminate cum trebuie. E munca lui Sisif. Bibliotecile? Nu-s rele, dar mergeţi şi vedeţi câtă pustietate e pe acolo! Omul ce preţuieşte o carte o cumpără. Alţii citesc pe Internet cărţi –de vor- chiar şi din Biblioteca Congresului din Statele Unite. Trecem în era cărţii electronice, când biblioteca nu mai e mobilă în casă, ci pe un styck de 200 GB. Bibliotecile vor rămâne ca o sursă muzeală, un fel de dinozauri ai epocii tiparului. Sfânta Cruce însă va dăinui, fiţi siguri, până la sfârşit de veacuri, fiindcă ea este semnul Stăpânului lumii întregii şi Universului, Dumnezeul-Om care ne-a eliberat din întunericul şi umbra morţii. Pentru ce scriu Scripturile că la arătarea ei pe ceruri vor plânge toate neamurile pământului? Fiindcă au abandonat-o, închinându-se la marele Păcălitor şi crudului tiran, Antihristul. Şi azi unii se leapădă de ea nesiliţi de nimeni. Unii din credinţă slabă, alţii iubind, mai mult jucăria culturii decât pe Părintele ceresc pe care-l vede (poetul nenumit) ca o specie de cosmonaut. Nu ştii, să plângi sau să râzi? Uite cum se împart şi acum taberele!

Trimte Înaltpreasfinţitul Bartolomeu misivă salutând truda credincioşilor care în frunte cu dl. Liviu Rusu duc lupta cea bună pentru măreaţa Cruce. Cârcotaşii zic: dă şi bani? E ca-n gluma cu cel trimis la magazin şi zice:”Dă-mi şi bani!”/”Apăi cu bani, măi, oricine poate aduce! Aici să te văd eu!” Adică trebuie să vedem jertfelnicia noastră. Am putea cere, dacă suntem neputincioşi, să participe şi Suceava, dar valoarea faptei bune va trebui şi ea împărţită. La Biserica Evanghelică, mai mult semn habsburgo-săsesco-germanic, se află bani cu ghiotura pentru reconstruire! Şi-i bine! Pentru ortodocşii iobagi de odinioară nu se află, că suntem calici (cu sufletul)! Noi tot umili, smeriţi, contraţi.Dar aşa a fost adevărata credinţă totdeauna, iubiţii mei! Prigonită, marginalizată şi, ciudat, până la urmă biruitoare! Nu vi se pare bizar că pentru Castelul Dracula s-a făcut repede reclamă şi locaş fastuos, iar pentru o Sfântâ Cruce în Marele Nord al ţării ne văietăm ca-n ceasul morţii întorcându-ne buzunarele jerpelite?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5