Cele mai bune metode de curățare a peretelui în funcție de tipul de finisaj
-
View the full image
Sursa: Shutterstock
Vrei să menții aspectul impecabil al pereților, fără să deteriorezi finisajul? Iată o serie de metode eficiente pentru a curăța și îndepărta petele de pe vopseaua lavabilă, tapet și tencuiala decorativă.
Cum cureți pereții zugrăviți cu vopsea lavabilă
Avantajul indiscutabil al vopselei lavabile este că poate fi spălată fără teama ștergerii sau decolorării. Iată cum procedezi:
Curățarea periodică a vopselei lavabile
Alege o lavetă albă, pentru a evita riscul transferului de culoare. Înmoaie laveta într-o soluție de apă caldă și detergent de vase. Stoarce laveta și freacă ușor peretele de sus în jos, pentru ca scurgerile să nu păteze suprafața deja spălată. Nu este recomandat să folosești soluții de spălare agresive nici pentru întreținerea pereților zugrăviți cu lavabilă, nici pentru ștergerea petelor.
Eliminarea petelor de pe vopseaua lavabilă
Îndepărtarea urmelor de pe lavabilă se poate face cu:
- Bicarbonat de sodiu;
- Pastă de dinți;
- Oțet;
- Radiera.
Petele de mucegai de pe pereți se pot îndepărta frecându-le cu o soluție de bicarbonat de sodiu amestecat cu puțină apă, pentru a forma o pastă. Aplic-o pe urmele nedorite, las-o să acționeze câteva minute, apoi freacă ușor cu o lavetă moale.
Aplică puțină pastă de dinți pe pată și freacă ușor petele de creioane cerate cu o periuță de dinți veche, cu peri moi.
Amestecă oțet alimentar alb și apă caldă în proporții egale. Freacă, apoi, pata de grăsime cu o cârpă înmuiată în această soluție și șterge imediat cu o lavetă uscată pentru a preveni pătrunderea umezelii în perete.
Urmele de creioane colorate se pot îndepărta cu ajutorul radierei, frecând cu mișcări circulare.
Prevenirea murdăririi vopselei lavabile
Pentru a încetini depunerea prafului pe pereți, curăță-i periodic cu un pămătuf. Poți preveni murdărirea pereților dacă optezi pentru vopsele lavabile pentru pereți ușor de întreținut, care nu rețin murdăria și beneficiază de efectul antipată. Acestea formează o barieră rezistentă la absorbția lichidelor, îngreunând formarea petelor și ușurând îndepărtarea acestora.
Curățarea tapetului
Pentru a curăța eficient tapetul, trebuie să îndepărtezi mai întâi praful cu un aspirator cu perie moale. Folosește, apoi, o lavetă înmuiată într-o soluție de apă și săpun neutru, stoarsă bine.
Tapetul de hârtie și cel textil se curăță cu atenție, evitând umezirea excesivă. Cel din vinil este mai rezistent și se curăță mai ușor. Poți șterge cu o radieră petele încăpățânate. Evită utilizarea bureților abrazivi, a unei cantități prea mari de săpun sau a unui săpun colorat. După curățarea cu soluția de apă și săpun, clătește cu o lavetă înmuiată în apă curată zonele spălate, apoi usucă-le cu o cârpă uscată.
Cum se spală tencuiala decorativă
Fațadele acoperite cu tencuieli decorative se pot curăța cu ajutorul unui aparat de spălat cu presiune, ce îndepărtează murdăria și reziduurile persistente de pe suprafață.
Îndepărtarea algelor sau mucegaiului
În cazul soclurilor acoperite cu alge sau mucegai, începe prin a le curăța cu o perie moale. Aplică apoi o soluție specială de curățare pentru tencuiala decorativă, las-o să acționeze conform indicațiilor producătorului. Dacă este necesar, după uscare, poți aplica o amorsă incoloră, compatibilă cu tencuiala, pentru a oferi protecție suplimentară.
Curățarea tencuielii cu efecte decorative
Pentru pereții finisați cu tencuieli decorative de interior, cum ar fi cele cu diverse efecte, de catifea, metalice, sablate etc., utilizează doar lavete înmuiate în apă, evitând utilizarea altor soluții sau detergenți. Finisajele texturate sunt mai rezistente și pot fi curățate cu cârpa sau buretele înmuiat în amestecuri de apă și detergent de vase.
Curățarea corectă a pereților este esențială pentru a menține aspectul plăcut al locuinței și pentru a prelungi durata de viață a finisajelor. Testează întotdeauna soluția de curățare pe o zonă ascunsă a peretelui, pentru a te asigura că nu produce modificări neașteptate pe o suprafață mai mare și vizibilă. Aplică tehnicile adecvate pentru a te bucura de un mediu curat și plăcut în casa ta!
Citiţi şi:
- Cum să îngrijești și să cureți brățările din diferite materiale
- Botinelli te învață cum să întreții încălțămintea din piele naturală
- Sfaturi pentru curățarea corectă a pantofilor în funcție de material
- Cum sa cureti mobila de bucatarie din lemn folosind remedii naturale
- Cum menții strălucirea bijuteriilor cu pietre prețioase: 3 pași de îngrijire
Adaugă comentariu nou