Centenarul Filmului Românesc ajunge la Bistrița
Duminică, pe 24 noiembrie 2019, caravana Centenarului Filmului Românesc ajunge la Bistrița, cu doi invitați speciali: Adrian Titieni și Adrian Sitaru. Caravana se desfășoară în cadrul Nosa Film Festival Bistrița, cu filmul Și caii sunt verzi pe pereți (regia: Dan Chișu), precum și cu o serie de scurtmetraje, trei dintre ele în regia lui Adrian Sitaru. Filmele vor fi vizionate la Cinematograful Dacia din Bistrița.
Programul Centenarului Filmului Românesc la Bistrița
Duminică, 24 noiembrie, de la ora 15:00
Proiecție de scurtmetraje:
- Valuri (regia: Adrian Sitaru)
- Farul (regia: Ionuț Gaga, Bogdan Ilieșiu)
- Șanțul (regia: Adrian Silișteanu)
- Dragă Moș Crăciun (regia: Bogdan Ilieșiu)
- Excursie (regia: Adrian Sitaru)
- Colivia (regia: Adrian Sitaru)
Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:30
Și caii sunt verzi pe pereți (regia: Dan Chișu)
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Evenimentul este realizat cu sprijinul: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Intrarea la proiecție este liberă, în limita locurilor disponibile.
DESPRE FILME
Kapitalism - rețeta noastră secretă (2010)
Regizor: Alexandru Solomon
Durată: 77 minute
Gen: Documentar
Distribuție: George Becali, George Copos, Dan Voiculescu
Plecând de la ideea fictivă cum că fostul dictator Nicolae Ceaușescu ar face o vizită prin România anului 2009 și s-ar declara satisfăcut de faptul că persoanele din nomenclatura comunistă s-au descurcat excelent și în capitalism, ocupând funcții impozante în structurile actuale ale puterii de stat, filmul încearcă să răspundă la întrebările: Cum au făcut primul milion de dolari Dinu Patriciu, George Copos sau George Becali și cum s-a transformat capitalul de stat în capital privat.
Premii: UCIN – Premiul pentru film documentar de lungmetraj, 2010
Nominalizare Prix Europa – Germania, 2010
Farul (2017)
Regizor: Ionuț Gaga
Durată: 15 minute
Gen: Comedie
Rating: Audiență generală
Distribuție: Adrian Titieni, Andi Vasluianu
Farul este o poveste care încearcă să stabilească dacă mai există sau nu în lume bărbați buni. Scurtmetrajul începe cu o discuție în contradictoriu între Dumnezeu și Diavol, care sfârșesc prin a pune pariu pe 10 mii de suflete. Toate acestea vor atârna de deciziile și principiile lui Radu Iovan, care în încercarea de a ajunge la fiica sa care urmează să plece din țară, este oprit pe drum de un polițist din cauza unui far spart.
Premii: Cel mai bun regizor la Festivalul Film 4 Fun Sinaia, 2019
Șanțul (2012)
Regizor: Adrian Silișteanu
Durată: 19 minute
Gen: Dramă
Rating: Audiență generală
Distribuție: Adrian Titieni, Gabriela Popescu, Sergiu Costache, Emilian Marnea
Scurtmetrajul spune povestea lui Vasile, un țăran care are în jur de 50 de ani, care încearcă să găsească o scuză pentru a nu fi nevoit să meargă cu soția sa la biserică. Acesta îi spune acesteia că este nevoit să termine șanțul din fața casei pentru a nu primi amendă de la autorități, însă în același timp își dă seama că nu va reuși să facă singur toată treaba.
Vasile apelează la Petre, un tânăr țigan din sat, care însă îi trezește foarte multe suspiciuni soției lui și din cauza căruia se iscă o altă ceartă între cei doi soți.
Premii: Premiul publicului la festivalul de film NexT, 2013
Excursie (2014)
Regizor: Adrian Sitaru
Durată: 19 minute
Gen: Comedie
Rating: Audiență generală
Distribuție: Eric Aradits, Adrian Titieni, Maria Radu, Dan Chișu, Marela Jugănaru, Tom Wilson
Scenariul scurtmetrajului este scris de actorul Adrian Titieni, care are și rolul tatălui lui Eugen, un copil de 9 ani. Acesta face parte din categoria părinților care consideră că „bătaia este ruptă din rai”, iar fiul său, Eugen este un băiețel delicat, vulnerabil, care își găsește propriul refugiu. Cel mic începe să-și filmeze viața de zi cu zi, cu o cameră luată de la tatăl său, până în momentul în care dispare.
Când este găsit, imaginile filmate sunt greșit interpretate de către mass-media și singurul care va înțelege mesajul din spatele acestora este tatăl copilului.
Premii: Premiul Arte, International KurzFilmFestival Hamburg, Germania, 2015
Cel mai Bun Scurtmetraj, Festivalul de film Anonimul, România, 2014
Mențiune Specială, Festivalul Internațional de Film de Scurtmetraj NexT, România, 2014
Colivia (2010)
Regizor: Adrian Sitaru
Durată: 17 minute
Gen: Comedie
Rating: Audiență generală
Distribuție: Adrian Titieni, Clara Vodă, Vlad Vodă
Colivia este un scurtmetraj care prezintă relația dintre un tată și un fiu. Povestea începe în momentul în care Alex, un puști, găsește un porumbel bolnav în stradă pe care îl duce acasă unde întâmpină rezistența vehementă a tatălui. Copilul reușește să-l convingă pe tată, iar porumbelul îşi găseşte un loc pe balcon. Nu trece mult și Alex îți încearcă din nou norocul, de data aceasta cerând și o colivie în care porumbelul să locuiască.
Premii: Premiul DAAD pentru scurtmetraj (Berlin 2010), Vila do Conde - Marele Premiu (2010), Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj (TIFF, 2010), Cel mai bun scurtmetraj (Varșovia, 2010), Marele Premiu (Uppsala, 2010), Premiul pentru scurtmetraj de ficțiune și Premiul de interpretare (Adrian Titieni, UCIN, 2010), Cel mai bun scurtmetraj (Gopo, 2011).
Și caii sunt verzi pe pereți (2012)
Regizor: Dan Chișu
Durată: 104 minute
Gen: Comedie
Rating: Nerecomandat sub 15 ani
Distribuție: Anca Florescu, Adrian Titieni, Tudor Smoleanu, Ionuț Vișan
Filmul relatează povestea a două destine din universuri sociale complet opuse, cel a lui Tocitu, un mărunt funcționar în prag de pensionare, dat afară din cauza incapabilității de a lucra pe calculator, și al lui Marius, un tânăr care se folosește de un nume fals – întâmplător, Tocitu – pentru a câștiga un premiu la o tombolă. În fapt, ambii sunt mânați de același vis, care a dominat primii ani de după Revoluție, visul îmbogățirii rapide și fără prea mult efort.
Premii: UCIN – Premiul de Interpretare Masculină Rol Secundar (Tudor Smoleanu), 2012
Nominalizări la Gopo pentru: Cel mai bun actor în rol secundar (Tudor Smoleanu), Cel mai bun actor (Adrian Titieni), Cea mai bună muzică originală (Paul Ilea), Cel mai bun scenariu (Dan Chișu), Cel mai bun sunet, Cel mai bun montaj (Andrei Iancu) și Cea mai bună imagine.
DESPRE INVITAȚI
Adrian Titieni
Actorul are până în prezent peste 60 de roluri în filme de scurt și lungmetraj, 20 în filme de televiziune și 35 în teatru. În ceea ce privește teatrul, unul dintre rolurile de suflet ale acestuia este cel în care îl interpretează pe Orgon din Tartuffe, în regia lui Laszlo Bocsardi de la Teatrul de Comedie.
Lista filmelor care îl au în distribuție pe Adrian Titieni este considerabilă. Dan Pița, Elisabeta Bostan, Stere Gulea, Nae Caranfil, Tudor Giurgiu, Cristian Mungiu și Adrian Sitaru sunt o parte din regizorii români consacrați cu care actorul a colaborat de-a lungul timpului pentru Pas în doi (1984), Zâmbet de soare (1988), Stare de fapt (1996), Restul e tăcere (2008), Nunta lui Oli (2008), Bacalaureat (2016) și Fixeur (2016). În 2012, a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea personajului Doctorului Crișan din filmul Din dragoste cu cele mai bune intenții.
În anul 2016, i se acordă Premiul Bayard pentru cel mai bun actor, pentru rolul tatălui din Ilegitim, de Adrian Sitaru la Festivalul Internațional al Filmului Francofon din Namur, Belgia. De asemenea, este distins de Festivalul Național de Film de la Chicago cu Premiul Silver Hugo pentru cel mai bun actor pentru rolul din filmul lui Cristian Mungiu, Bacalaureat.
Adrian Sitaru
Absolvent al Universității Media, Adrian Sitaru este autor de scurtmetraje și filme pentru televiziune, dintre care cel mai cunoscut este reprezentat de Valuri (2007), premiat la Festivalul de la Locarno, şi distins apoi cu alte 27 de premii naționale și internaționale. Primul său lungmetraj, „Pescuit sportiv”, pentru care semnează scenariul și regia, a fost lansat în 2008, și selecționat la festivalurile din Toronto, Palm Springs, Estoril și în competiția oficială a festivalului „Premiers Plans” din Angers (Franța), ediția 2009.
În anul 2010, scurtmetrajul Colivia a fost decernat cu Premiul Serviciului German de Schimburi Academice în cadrul celei de-a șaizecea ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.
Despre Dej
Dej este un municipiu în județul Cluj, care se află la confluența dintre râurile Someșul Mare și Someșul Mic. Prima mențiune documentară a orașului există din anul 1214, când acesta a apărut sub numele de Dees, iar între anii 1214 și 1235 a fost construită cetatea Dejului.
De-a lungul timpului orașul s-a dezvoltat ca important centru de exploatare a sării, dispunând și de un mic port folosit pentru transportul rapid al sării pe râul Someș, numit Portul Dej. În anul 1878, importanța politică a orașului crește, devenind astfel reședința comitatului Solnoc-Dăbâca, iar din 1920 până în 1950 orașul a fost capitala județului Someș.
În urma reformei administrative din 1968, orașul Dej a devenit municipiu în cadrul județului Cluj, pierzându-și astfel importanța de centru administrativ.
DESPRE BISTRIȚA
Localizat la poalele Munților Bârgău, la mică distanță de Pasul Tihuța, orașul Bistrița este reședința județului Bistrița-Năsăud și, totodată, cel mai mare oraș din zonă. Săpăturile arheologice au conturat existența unor așezări omenești din cele mai vechi timpuri, însă prima mențiune documentară a Bistriței datează din anul 1241.
Primii oameni care au ajuns pe meleagurile de astăzi ale Bistriței au fost saxonii, care la începutul secolului al XIII-lea au fost răsplătiți cu terenuri și alte beneficii pentru a apăra granițele Transilvaniei. Saxonii au contribuit cu succes la înflorirea acestei mici așezări care, ulterior, a devenit unul dintre majorele puncte de comerț din împrejurimi. Așezarea medievală ce astăzi poartă numele de Bistrița a fost una dintre cele mai frumoase și mai apreciate pe vremuri, iar acest aspect nu s-a schimbat nici astăzi.
DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC
Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat în anul 2018, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).
Un eveniment inițiat de: ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului Audiovizual Informațional) din Chișinău
Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES
PARTENERI
În colaborare cu: Asociația Studenților Jurnaliști
Partener academic: Universitatea „Petre Andrei” din Iași
Parteneri: Dacin Sara, Institutul Cultural Român
PARTENERI MEDIA
Partener media principal: AGERPRES
Frecvența de încredere: Radio România Cultural
Televiziunile Centenarului: Antena 3, TVR IAȘI
Parteneri media naționali: Europa FM, SMART FM, Cinefan, miscareaderezistenta.ro, România Liberă, AARC.ro, Filmsi.ro, movienews.ro, Cooperativa urbană, Flacăra, fundația culturală magazin istoric, Cinemaraton
Partener media regional: VIVA FM
Parteneri media locali: Viva FM Iași, Zile și Nopți Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Ziarul de Iași, Iași FUN, Radio Iași, Iași TV LIFE, Suplimentul de Cultură
Lobby blog: Cineamator, Cinemil, cefilmevad.ro, piratulcinefil.wordpress.com, filme-carti.ro, raluka-fă-teauzit.blogspot.com, semnebune.ro
Parteneri media Republica Moldova: Radio Chișinău, TVR Moldova, Diez.md
Monitorizat de: zelist.ro
ON-LINE
Facebook: www.facebook.com/100filme.ro
Instagram: https://www.instagram.com/centenarulfilmului
Site: 100filme.ro
Citiţi şi:
- Actorul bistrițean Adrian Titieni, noul manager interimar al Teatrului ODEON
- Adrian Sitaru, câştigător a peste 70 de premii internaţionale, filmează la Bistriţa. Vezi ce actori sunt prezenţi în judeţul nostru
- Invitaţi de marcă şi peste 20 de filme, la Nosa Film Festival Bistriţa! Vezi programul!
- Regizorul Adrian Sitaru și actrița bistrițeană Diana Spătărescu la avanpremiera Fixeur, la Cinema Dacia
- Până actorul să candideze pentru fotoliul de primar al Bistriţei, filmul cu Adrian Titieni prezentat la Berlin
Adaugă comentariu nou