Centenarul lui Nicolae Steinhardt

Părintele monah Nicolae Steinhardt, scriitor şi critic literar de mare valoare, s-a născut la 29 iulie 1912 în comuna Pantelimon de la marginea Bucureştiului, într-o familie de evrei, ca fiu al inginerului arhitect Oscar Steinhardt, participant activ la luptele de la Mărăşti, unde rănit fiind a fost ulterior decorat cu „Virtutea militară”.
După terminarea Liceului „Spiru Haret”, unde a avut colegi pe Constantin Noica, Mircea Eliade şi Alexandru Paleologu, a început să frecventeze Cenaclul literar „Sburătorul”, iar după absolvirea Universităţii din Bucureşti, debutează în volum.
Continuă să studieze, obţinând doctoratul în drept constituţional, face studii în Franţa şi Anglia, apoi se întoarce în 1939 în ţară şi ocupă funcţia de redactor la „Revista Fundaţiilor Regale”, unde este îndepărtat o perioadă de „purificarea etnică”, dar revine şi desfăşoară o intensă activitate publicistică şi critică, rezistând cu greu procesului intentat elitei intelectuale româneşti, în cele din urmă fiind condamnat, pentru „crimă de uneltire contra ordinii sociale”, la 12 ani muncă silnică.În închisoarea de la Jilava decide trecerea sa la creştinism şi este botezat de ieromonahul Mina Dobzeu. Cunoaşte din plin regimul sever al închisorilor comuniste atât de la Jilava, Gherla şi Aiud, dar în mod paradoxal, credinţa în Dumnezeu îi dă puteri. Este eliberat în august 1964, prin graţierea generală a deţinuţilor politici, înepînd o nouă viaţă de creştin autentic, călugărindu-se în 1967, după trecerea în veşnicie a tatălui său, primind după 7 ani numele Nicolae, la mănăstirea Rohia şi reluând cu mare intensitate activitatea literară, publicând numeroase traduceri, eseuri, cronici în reviste şi cărţi, participând la grupările literare transilvane.
Sunt mulţi care l-au cunoscut pe Nicolae Steinhardt, între care poetul Ioan Pintea, care a stat mult de vorbă cu monahul, despre care a scris că „Viaţa lui a fost ca o cometă. A ars. Şi asta, în multe feluri, numai că astăzi, memoria lui este oarecum incompletă, din punct de vedere al criticii literare, dar mai ales a ceea ce a fost el pentru ortodoxia româneasă. Biserica nu l-a valorificat niciodată pe părintele Nicolae Steinhardt aşa cum ar fi meritat”.
Cu ocazia Centenarului Monahului Nicolae Delarohia, Fundaţia „N. Steinhardt” şi Mănăstirea „Sfânta Ana” din Rohia, cu sprijinul Ministerului Culturii, au organizat sărbătorirea naşterii ilustrului cărturar la Rohia, Rohiiţa şi Baia Mare, prin Şcoala de pictură a Grupului „Sfântul Ioan Damaschin”, având coordonator pe pictorul Sorin Albu, susţinând cursuri masterclass de muzică bizantină, predate de profesorul Gregorios Stathis din Grecia, iar la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare, a avut loc Simpozionul Naţional “Centenar N. Steinhardt”, cu participarea Preasfinţitului Justin Sigheteanul, Preşedintele Fundaţiei N. Steinhardt, arhimandrit Macarie Motogna, şi Silviu Lupescu, director general al Editurii Polirom. Lucrările susţinute au avut ca temă opera şi personalitatea lui N. Steinhardt şi au fost prezentate de Teodor Paleologu, Florian Roatiş, Ştefan Iloaie, George Ardeleanu, Pr. Cristian Ştefan, Adrian Mureşan, Valeria Bilţ, Diana Şimonca, Stelian Gomboş, Florin Caragiu, Luigi Bambulea, Crina Bud, Terezia Filip, Gheorghe Glodeanu, Nicolae Bud şi preotul bistriţean Ioan Pintea, care asusţinut comunicarea “Elogiul ştiinţei în eseistica literară şi teologie a lui N. Steinhardt”, o primă abordare de acest gen.
Cu ocazia acestui simpozion au fost lansate cărţile: Critică la persoana întâi, Incertitudini literare, Monologul polifonic, Prin alţii spre sine, din cadrul Integralei N. Steinhardt, precum şi N. Steinhardt în evocări şi Jurnalul fericirii, "N. Steinhardt cu timp şi fără timp" de Nicolae Băciuţ şi “Convorbiri: N. Steinhardt”- Emilian Călin Cira, cărţile fiind prezentate de George Vulturescu şi Vasile George Dâncu.
În această toamnă va fi organizată la Bistriţa sărbătoarea Centenarului Nicolae Steinhardt, prin grija Centrului Judeţean pentru Cultură, în colaborare cu Mitropolia Clujului, Fundaţia „N. Steinhardt”, Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj - Napoca, USR şi Polirom.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5