Centenarul Marii Uniri aduce noi monumente în judeţul nostru

Anul în care marcăm Centenarul Marii Uniri aduce în judeţul Bistriţa-Năsăud o serie de monumente care vor pune în valoare personalitatea unor bravi conjudeţeni. Dezvelirea Monumentului Eroilor de la Maieru, un adevărat Arc de Triumf al Văii Someşului, binecuvântat de cinci episcopi, precum şi readucerea poetului naţional George Coşbuc, printr-un monument, acasă la el, la Hordou, au fost primele evenimente din seria celor care urmează în acest an.
Calendarul activităţilor realizat de Consiliul Judeţean şi Instituţia Prefectului a reaşezat în fila lunii iulie dezvelirea Monumentului „Cavalerii Ordinului Mihai Viteazul”, la Ferma Cavalerilor din Dealul Târgului. Şi aici, la fel ca la toate evenimentele de acest gen, va fi o ceremonie publică, cu participarea Gărzii de Onoare şi a Muzicii Militare a Garnizoanei Bistriţa, nelipsind reprezentanţii Brigăzii 81 Mecanizată şi a Asociaţiei „Cultul Eroilor” alături de instituţiile principale ale judeţului.
În septembrie, va fi dezvelit bustul colonelului Liviu Rusu, la Poienile Zăgrii (3 septembrie), urmând în octombrie dezvelirea monumentelor eroilor la Rodna şi Budeşti.
Pe 1 decembrie, în faţa Centrului Cultural „Iustin Sohorca” din Sângeorz Băi va fi dezvelit bustul notarului sângeorzan al Marii Uniri, Laurenţiu Oanea. Pe 11 septembrie, la Milaş, Iuliu Hossu se va reîntoarce acasă printr-un monument inedit. Reamintim faptul că, cardinalul Iuliu Hossu este născut pe meleagurile noastre, la 30 ianuarie 1885, fiind personalitatea care a dat citire Declaraţiei Unirii de la Alba Iulia la 1 decembrie 1918. Figura lui este una simbolică şi bustul realizat de sculptorul Ilarion Voinea are menirea de a o păstra printre contemporani, ca îndemn la unire pentru toţi românii. Proiectul a fost gândit de Rotary Club Bistriţa şi va fi, alături de instituţiile judeţene, unul amplu, fiind atât un simpozion la Bistriţa, cât şi inaugurarea propriu-zisă de la Milaş, printre invitaţii prof. univ. Mircea Gelu Buta, anunţându-se preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, Mitropolitul Andrei, Episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu.
Prin toate proiectele pe care le are, judeţul nostru arată cinstea cuvenită bravilor noştri înaintaşi, care la 1 decembrie 1918 adunau sufletele româneşti sub acelaşi tricolor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5