Centenarul Medicinei Românești la Cluj. Medalie pentru prof. dr. Mircea Gelu Buta

Consemnează: Bâz Ana-Maria

În urmă cu 100 de ani se resimțea mai mult ca niciodată nevoia unui învățămân medical în limba română pentru populația din teritorile fostului Imperiu Austro-Ungar. Acesta și-a găsit un loc aparte în nou înfințata Universitate „Regele Ferdinand” din Cluj, iar la 7 noiembrie 1919 a fost susținut de către Prof. Univ. Iuliu Hațieganu primul curs de patologie medicală. În semn de respect și apreciere pentru corifeii școlii medicale clujene, în zilele de 24-26 octombrie a fost organizat în Municipiul Cluj-Napoca un Simpozion Internațional la care au fost invitați lideri de opinie ai vieții medicale din țară și străinătate.
În alocuțiunea sa Prof. Dr. Mircea Gelu Buta a făcut referire la Colocviile de Gastroenterologie și Hepatologie de la Bistrița, începute în anul 1977 de către regretatul medic Mihai Belașcu, continuate ulterior de Dr. Radu Lezeu și preluate în anul 1992 de Dr. Mircea Gelu Buta. Iată un parcurs de peste 40 de ani în care s-au reunit în Municipiul Bistrița, numeroși specialiști din țară și străinătate, care așa cum remarca Prof. Dr. Dan Dumitrașcu „au reușit de-a lungul anilor să sistematizeze și să impună conduite de diagnostic și tratament precum: tehnica puncției biopsiei hepatice, programul național de vaccinare cu Engerix B, programul național de distribuție gratuită a laptelui praf pentru sugari, cât și clarificarea unor probleme controversate de bioetică. Pentru toate acestea «Seminarele și Simpozioanele de la Bistrița» reprezintă un model de conlucrare cu Universitatea noastră (nn. UMF Cluj), și un brand pentru Municipiul Bistrița. Gratificăm toată această activitate a Prof. Dr. Mircea Gelu Buta și colectivului domniei sale cu Medalia Comemorativă a Universității noastre.”

Comentarii

29/10/19 18:49
DrVasile Ponoran

Felicitari !!!

30/10/19 13:57
medic

Activitatea colegului nostru pof Dr Mircea Gelu Buta este admirabila si ne mandrim cu ea.Au fost vremuri care din pacate nu se mai intorc . Felicitari !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5