CENTENARUL UNEI ŞCOLI ILVENE
In invălmaşeala vieţii politice interne , în agitaţia specifică începerii unui nou an şcolar , oamenii şcolii şi oficialităţile locale se pare că au uitat că în această toamnă ŞCOALA GENERALĂ CU CL. I –VIII , NR.2 ILVA MICĂ , împlineşte (nu spun şi sărbătoreşte !) 100 DE ANI DE EXISTENŢĂ . In curgerea timpului nu pare mult , dar în curgerea vieţii şcolare şi culturale înseamnă totuşi ceva !
Această unitate şcolară , cunoscută de localnici mai ales sub numele de ŞCOALA FABRICĂ , şi-a deschis porţile la 1 septembrie 1912 , primul învăţător fiind Bader Gabor . Ea va şcolariza copiii muncitorilor de la Fabrica de cherestea , de la Staţia CFR şi nu numai . Menţionez faptul că la acea dată funcţiona în localitate o şcoala confesională cu începuturi pe la anul 1886 şi cu primul învăţător mentionat în documente în anul 1750 . Şcoala Fabrică şi-a păstrat statutul de şcoală de stat pe tot parcursul existenţei sale centenare , onorându-şi cu cinste şi demnitate misiunea culturală . Ca un fapt divers , între anii 1959 -1963 , au existat clase de liceu seral ,extensie a Liceului “G. Coşbuc” Năsăud . De la înfiinţare , şcoala a avut patru clase şi şi-a păstrat această structură până în anul şcolar 1972/ 1973 , când , ca urmare a creşterii populaţiei şcolare , a zbaterilor fiului primului învăţător român al acestei şcoli , Olimpiu Mireşan , s-au adăugat 4 săli noi de clasă la cele 2 existente , putând începe cursurile şi ciclul gimnazial , ciclu care da primii absolvenţi de 8 clase în anul 1975 . De atunci şcoala poartă denumirea de “Şcoala cu clasele I – VIII nr. 2 Ilva Mică , primul ei director fiind prof. Olimpiu Dan , iar ultimul , prof. Vasile G. Moldovan. Spun ultimul deoarece în 2007 , bătrâna şcoală , ca urmare a scăderii numărului de elevi dar şi a politicii şcolare aberante , şi-a pierdut statutul de şcoală de sine stătătoare fiind afiliată Şcolii Generale nr. 1 din localitate . Efectele , din păcate negative , s-au văzut şi se văd în continuare .
Perioada de vârf ( prin numărul de elevi ) a ŞCOLII CENTENARE a fost anul şcolar 1974 - 1975 , când frecventau cursurile 288 de elevi din care 131 la ciclul primar şi 157 la cel gimnazial , pregătiţi fiind de 13 cadre didactice . Azi , cu un efectiv redus de elevi si dascăli -din fericire bine pregatiţi- , unitatea şcolară se strădueşte să ţină pasul cu cerintele actuale şi de perspectivă .
Şcoala a cărui elev am fost şi în care am slujit ca dascăl 35 de ani , a avut parte în mai 2003 ( e adevarat cu o mică întârziere de ordin obiectiv), de” Sărbătorirea a 90 de ani de existenţă a Şcolii Generale nr.2 Ilva Mică” , acţiune cuplată cu “Aniversarea a 450 de ani de la prima atestare documentară a comunei Ilva Mică”. Ambele manifestări s-au derulat sub genericul ”ZILELE ILVEI MICI ” şi au adus “la vatră” pe mulţi din foştii elevi ai şcolii sărbătorite , fii ai satului , dar şi oaspeţi din Franţa . Evernimentul a ocazionat lansarea , pentru neuitare , a două cărţi : “Ilva Mică –o veche aşezare de pe Someş şi Ilva “ şi “ Istoria unei şcoli ilvene ( Monografia Şcolii Generale cu cl. I –VIII , nr 2 Ilva Mică , jud. Bistriţa Năsăud ) . Dacă acum 10 ani s-a putut face ceva , acum în 2012, de ce nu se poate ? Incă nu este târziu , mai ales că după reabilitarea din anii 2008 – 2009 clădirea arată cu totul altfel. Miile de elevi de ieri , de azi şi de mâine , dascălii care şi-au şubrezit sănătatea şi şi-au consumat tinereţea la catedră , merită sărbătorirea , aşa cum se cuvine , a 100 DE ANI DE ŞCOALĂ ÎN ILVA MICĂ .
Olimpiu DAN
Citiţi şi:
- Repere istorice și geografice. Personalități marcante ale Școlii Gimnaziale “Dariu Pop’’ Măgura Ilvei
- Festivalul ilvean de colinde la cea de-a XVI-a ediţie
- Şcoala Generală “Ştefan cel Mare” are cea mai bună patrulă şcolară din judeţ
- Festivalul ilvean de colinde
- Ediţie jubiliară a Festivalului ilvean de colinde, tradiţii şi port popular
Comentarii
Domnule Dan Olimpiu, chiar astazi discutam cu d-l director Mare Ilie, despre organizarea unui simpozion referitor la centenarul scolii nr. 2 de la Ilva Mica. Speram sa punem in practica acest lucru, si sa nu ramana doar la nivelul discutiilor. Este un eveniment important pentru comunitate si localitatea d-voastra si speram sa se materializeze cat mai curand.
Adaugă comentariu nou