CETATEA RODNEI a pornit din nou la drum

Colectivul redacțional al revistei este consecvent și pornește revista spre cititori de două ori pe an in preajma a două mari evenimente creștine- Nașterea Mântuitorului și Învierea , sărbători ce revarsă asupra noastră,viață,sănătate,pace și belșug
Revista are 50 de pagini și tratează probleme diverse din istoria comunei, participarea rodnenilor la evenimentele istoriei în favoarea emancipării culturale și social-economice a rodnenilor un fel de geografie istorică sub semnătura conf.univ.dr.Mircea Mureșianu
Pe coordonatele istoriei locale călătorește și dr. Adrian Onofrei ,care pe baza unei ample bibliografii prezintă Cazul Plasei Rodna și proiectul de regionalizare administrativă a anului 1921 cu argumente în privința păstrării structurii entității administrative ,cu reședința la Rodna.
Doamna Maria Onofreiu, îl readuce în prim plan pe Florian Porcius ca o valoare a științei,un om al zonei cu un rafinat simț intelectual.
Problemele culturale sunt tratate de prof.Iacob Gușă care prezintă realizări și perspective astriste,iar leșanca stabilită la Alba Iulia, Veronica Oșorheian aduce cuvinte de aleasă prețuire Mărioarei Murărescu, precum molcomelor noastre doine, sau ca poemele lui Emil Bălăi, care la 69 de ani s-a rostogolit pe dealul cu flori, devenind din cap până-n picioare mireasma florilor botezate de Florean Porcius.
Se alătură rodnenilor și poeta Roda Fercana de pe Valea Fiadului –Telciu, membră a Ligii Scriiorilor Români,Filiala Năsăud, premiată recent la un concurs de poezie de către românii din diaspora-Finlanda, pentru brazdele de cuvinte, ce și-au croit drumul printre astre, navigând prin zările albastre, prin mesaje ce curg spre umanitate și modele de viață, scrise cu efort, așa cum de fapt și valoarea omului se afirmă prin efort.Și poetul Ioan Cărășel a poposit în Cetatea Rodnei, acasa la Ion Pop Reteganul, hoinărind printre cuvinte cu o intimitate de taină.
Ca de fiecare dată redactorul șef Gherasim Solovestru Domide, cu imboldurile dorinței, dă curs imaginației artistului și scriitorului Adrian Sabin Istrate, profesor universitar, autorul Dicționarului de Expresii și Locuțiuni idiomatice în franceza modernă, cu aceeași pasiune spre arta plastică, deschizând expoziții personale în Franța, de pictură în acuarelă, iar la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare vernisează expoziția cu tema:”Provocarea culorii„ cât și expoziția –„Interferențe cromatice„ sibiene și normande ,unde a expus 49 de lucrări în acuarelă apreciate de publicul de specialitate , unele ilustrând paginile revistei de față , ca un fiu vrednic al Rodnei cu o operă lăudabilă și chiar entuziasmantă.
Scriitorul Ioan Mititean,președintele Filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor Români a adus în Cetate pe Craiul Munților , prin cartea-album „ Pe urmele Iancului„ sub semnătura lui Lazăr Morcan și Ioan Cărășel.Prof. Emilian Moldovan face o incursiune în istoria locală,redescoperind
numele vechilor rodneni purtate cu mândrie și demnitate ,iar Liviu Păiuș descoperă un viu talent în domeniul picturii și colajului în persoana unei fiice a satului Monica Romanca ,ce oferă iubitorilor de artă inedite expoziții de colaje sub genericul-ApArte.
Preotul Ilie Pioraș și prof. Rodica Bălăi cinstesc memoria preoților Dumitru Tomi și Ioan Vranău,părinți sufletești, sfătuitori și reprezentanți în toate actele solemne ale vieții.Colonelul dr.în istorie Vasile Tutula prezintă patru file de istorie privitoare la pierderile umane din timpul revoluției române și războiului civil din 1848-1849,conform celor trei recensămintr-1841-1842,1844 și 1850.
Limba română,încotro...este intitulat articolul semnat de prof.dr.ing.Gabriela Nedelcu Teodorescu din Iași,neîmpăcată cu faptul că se împînzesc în România denumiri ciudate împrumutate dinafară:Kaufland, Billa,Carrefous,Mall,Meli Melo ,iar pe unele restaurante scrie:La Mario,Mamma Mia ,El Remo,LittleTexas etc ,denumiri străine nouă ce întrezăresc un oarecare pericol ce vine odată cu europenizarea .In acest fel românii deschid ușile caselor pentru noi cotropitori ,precum Ulise ce și-a dus calul capcană drept în inima Troiei.
Ing. Alexandru Ioan Jauca dezvoltă dictonul –Plantează un arbore ! Plantează viitorul nostru ! Prof.Rodica Bălăi dezbate proverbul : Toate drumurile duc la Roma ,descriind un pelerinaj de excepție ,visul oricăruia dintre noi .
Ultimele zece pagini sunt dedicate dascălilor și școlarilor ,Micii exploratori,Curcubeul schimbării,,Proiecte educative ,rubrici realizate de Emilia și Călin Bodriheic,Anuța Rebrean,Maria Luchi,Florina și Iacob Sângeorzan,Virginia Pop și eleva din clasa a V-C Cristina Hetea .Cetatea Rodnei împărtășește și ideile altor reviste prietene ca de exemplu :
revistele Astra năsăudeană și România eroică.

Comentarii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5