Cetatea Rodnei-25
A apărut revista de sub munte cu nr.25, aducând în cele 6o de pagini o lume nouă, încărcată de adevăr și istorie. Revista rodnenilor e o apariție singulară, apreciată de cititori prin lumina ei vie, calmă și prin seninătatea zărilor ei,
“ Cetatea Rodnei”este ca un minereu din subsolul munților ce străjuiesc zona,cu acele formații calcaroase cu depuneri spontane ale memoriei colective, ce-și află prin vremi înțelegerea și înțelepciunea, ca noi raporturi de determinare a prezentului .
Redactorul șef, Gherasim Solovestru Domide ,slujește cu competență revista satului său natal .A luat-o cu el la Baia Mare, unde o editează , ca un balsam al sufletului său,o publicație densă cu o ținută elegantă, care argumentează interesul pentru tot ceea ce înseamnă istorie locală,literatură,cultură,religie și memorialistică .Cu fiecare număr revista dovedește o gradație ascendentă în planul afirmării valorice .
Primarul comunei Alexandru Nășcan ,la paginile 2-3 intervine cu un eseu de spovedanie în fața rodnenilor pe care-i slujește de 4 legislații, angajându-se în viață pe planuri multiple de slujire a omului din Rodna cât și din satele vecine Maieru și Șanț ,unde a slujit ani buni ca medic veterinar.S-a dovedit a fi un om al culturii, un om al lumii obiective ,având în paralel și o lume a lui , o lume a lucrului bine făcut izbucnind din seva țăranului someșan care mereu îl îndemna să aplice dreapta judecată.
Mulțumește tuturor colaboratorilor revistei ,cărturarilor locali care scot revista la suprafață ,ca un organism viu dorindu-i viață lungă ,indiferent dacă la comanda comunei va fi în continuare dânsul sau altul.
Conf.univ.dr.Mircea Mureșianu , este de nelipsit din paginile revistei , revenind cu elemente noi din domeniul geografic și etnografic , ca o chintesență a portretului țăranului rodnean care zi de zi își înzecește strădaniile .
La paginile 9-13, Florin Vlașin și Dorin Dologa , continuă șirul povestirilor privind ororile primului război mondial ,prin puterea creatoare a gândirii lor.Domnul dr.Adrian Onofreiu, revine și în acest număr cu documente inedite de arhivă privitoare la finalul procesului lung și întortocheat al raporturilor dintre patronatul fondurilor grănicerești năsăudene și biserica romano-catolică din Rodna .
Scriitorul Dan Popescu, descrie evenimentul sărbătoririi a 5o de ani de la ridicarea și sfințirea bisericii ortodoxe din Rodna , dând exemple creștine de iubire și iertare . Acolo unde nu este intristare ,nici durere, nici suspin,acolo unde iubirea, prin iertare,stăpânește totul.Alte matereale cu tematică religioasă sunt semnate de prof.drd .Ioan Florin Poienaru și Emilian Ioan Moldovan ,oameni ce știu șă prețuiască valorile neamului și demnitatea lor. Liviu Păiuș este apreciat de Adrian Onofreiu pentru strădania sa de a aduna folclorul someșan și de a sălta opera lui Florian Porcius despre care vorbește și doamna Maria Onofreiu la pagina 27-„Eternitatea lui Florian Porcius „
La pagina 37 poeta Rodica Fercana aduce iubitorilor de poezie „Poemul rodnean”,iar la pagina 53 autorul prezentului articol îi face o prezentare în calitate de câștigătoare la trei confruntări scriitoricești internaționale.
La pagina 59,Solovestru Domide prezintă articolul -Ioan Mititean cronicarul Cetății Rodnei cu cele două cărți- ‚Biserica străbună ‚permanență și eternitate” și „Roadele științei și ale înțelepciunii,” un volum de critică literară,unde revista de la izvorul Someșului și-a găsit casă bună.prin recenzii sub diferite generice care incitâ la lectură.
Au mai semnat în revistă eleva Hetea Cristiana din clasa a VII-a ,prof.Pop Verginia cu obiceiuri de iarnă ,prof.Ana și Doru Bodriheic ,preot Ilie Pioraș, Macavei Al.Macavei –„Iar împreună,” pictorul Andrei Medinski-Remember,prof.Rodica Bălăi,ing.Alexandru Ioan Jauca autori cu sintagme de înțelepciune bazate pe o documentare riguroasă .Într-o lume ca o carte apar și autorii-Rodica Bălăi,Emil Bălăi ,universitarul de la Blaj Ioan Buzași ,Virginia Brănescu,iar Florea Grapini semnează articolul –O misiune istorică în Ardealul de Nord în anul 1945.
O revistă înțețeaptă presărată cu de toate
Adaugă comentariu nou