Circa 9400 de atestate de producător au ajuns la primăriile din judeţ! În unele localităţi a început eliberarea lor

Producătorii agricoli care vor să-și vândă produsele proprii în piețe o pot face de la 1 mai 2015 numai dacă dețin atestate de producători și carnete de comercializare. De la nivelul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud au fost distribuite către primării nu mai puţin de 9400 atestate de producător, iar dacă solicitările vor fi mai mari, se va solicita suplimentarea lor, în vederea tipăririi, către Compania Naţională „Imprimeria Naţională” - S.A.

Practic, autorităţile judeţene, locale şi producătorii au avut ceva vreme (vreo 180 zile) pentru a se lămuri cum se aplică Legea 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol. Acum, nevoia de a ieşi cu ceapa verde şi ridichile în piaţă sau pentru a-şi vinde un viţel, producătorii sunt nervoşi, iar primăriile sub presiune. Normal, lumea a înţeles şi interpretat legea în fugă.

 

Iată paşii de făcut pentru obținerea atestatului de producător și a carnetului de comercializare a produselor agricole!

Producătorul agricol se duce la primărie, unde solicită eliberarea celor două documente, la fel cum cerea și eliberarea certificatului de producător. Primăria este obligată prin lege fie să elibereze documentele solicitate de agricultor în termen de 5 zile de la înregistrarea cererii, fie să motiveze de ce nu le poate elibera.

După înregistrarea cererii formulate de producător, primăria trebuie să realizeze o serie de verificări. În cadrul primăriei există o persoană desemnată care se ocupă de Registrul Agricol. Aceasta, împreună cu reprezentanții formei asociative înregistrate și recunoscute de către MADR de pe raza comunei în care își desfășoară activitatea fermierul, iar în cazul în care nu există asociații sarcina revine Camerei Agricole sau Direcției Agricole Județene, verifică dacă producătorul deține sau nu teren pe care cultivă legume sau cereale (în funcție de produsele pentru care solicită eliberarea celor două documente) sau dacă deține animale.  Camera Agricolă, pentru Bistriţa-Năsăud, este cea care da avizul consultativ!

Ulterior, în funcție de rezultatul verificărilor, i se eliberează producătorului cele două documente.

Daniel Mihuţ (Camera Agricolă): Până acum, am eliberat vreo 30 de evize consultative. Dacă suntem solicitaţi, ne deplasăm la primării

         Directorul executiv al Camerei Agricole, Daniel Mihuţ, susţine că până în prezent au fost eliberate doar 30 de avize consulative necesare pentru obţinerea atestatului de producător. „Astăzi aşteptăm să ne parvină câteva zeci de dosare de pe Valea Ilvelor. Acolo unde vom fi solicitaţi, avem descgiderea de a ne deplasa noi către primării, pentru a nu mai pune oamenii pe drumuri”, ne-a precizat acesta.

         Şeful Camerei Agricole Bistriţa-Năsăud a adăugat că practic pentru toate vânzările din domeniul agricol este necesar acest carnet de producător, fie că vorbim de un mile sau un viţel pe care îl vinzi la fermele de înmgrăşare din Livezile sau Lechinţa. Foarte probabil, din acest motiv, va mai fi nevoie de formulare.

Martonos Tamas (Braniştea): Am eliberat deja câteva zeci de atestate de producător

         La nivelul comunei Braniştea, au ajuns nu mai puţin de 1000 de atestate de producător. „Am eliberat deja câteva atestate.  După primirea cererilor, comisia formată din 3 membri a verificat terenurile, livezi sau alte culturi. Procesul decurge destul de greoi, doar 70 de cereri am primit. Este un pic de birocraţie, dar pe om nu îl putem pune să aştepte pentru că trebuie să ajungă cu marfa în piaţă”, ne-a declarat edilul comunei Braniştea.  

***

Atestatul de producător reprezintă documentul eliberat persoanei fizice care desfășoară activitate economică în sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia, și care atestă calitatea de producător agricol persoană fizică. Atestatul conține numele și prenumele producătorului agricol, denumirea produselor, suprafața de teren exploatată, respectiv efectivele de animale, care sunt înregistrate în registrul agricol organizat de autoritățile administrației publice locale pe a căror raza se află terenul/ferma/gospodăria. Atestatul este valabil un an calendaristic de la data emiterii.

Potrivit legii, carnetul de comercializare conține informatii privind identitatea producătorului agricol ca titular și, după caz, a soțului/soției, rudelor/afinilor de gradul I, informații privind suprafețele cultivate, structurile corespunzătoare pe specii de legume, pomi fructiferi, cartof, cereale, oleaginoase, viță-de-vie pentru struguri de vin/struguri de masa, alte culturi, respectiv pe specii de animale, care să reflecte producțiile estimate a fi destinate comercializării.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5