Clădirea fostului Tribunal va fi dată în administrarea Universităţii Tehnice

Consilierii judeţeni vor supune aprobării, în şedinţa extraordinară de astăzi, proiectul de hotărâre privind constituirea dreptului de administrare în favoarea Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca asupra imobilului situat în Piaţa Centrală nr. 29 din Bistriţa, aflat în proprietate publică a judeţului Bistriţa-Năsăud. Hotărârea vizează realizarea obiectivelor asumate prin Protocolul privind colaborarea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca în vederea dezvoltării procesului de învăţământ superior în judeţul nostru.

Potrivit documentaţiei postate pe site-ul administraţiei judeţene, dreptul de administrare este pe o perioadă de 49 ani, dacă interesul public nu va impune o altă decizie.

Sediul fostului Tribunal este clasat monument istoric din grupa valorică B, clădirea datând din secolul al XIX-lea, dar reconstruită în 1884. La acea vreme, clădirea a fost primul aşezământ bancar din Bistriţa, Bistritzer Districkts - Sparkassa. Imobilul în regim de înălţime S + P + 2 E + pod, cu o suprafaţă construită de 779 mp, are o valoare de inventar de 1,3 milioane lei, iar terenul aferent curţii (888 mp), are o valoare de inventar de aproximativ 100.000 lei.

Comentarii

14/04/15 11:43
Vizitator

La Bistrita este extrem de necesara crearea unui CAMPUS UNIVERSITAR modern adaptat cerintelor invatamantului superior. In plus un campus universitar care sa adune laolalta toate facilitatile vietii studentesti reprezinta intre altele si o stare de spirit pozitiva, creind un plus de atractivitate pentru viitorii studenti. Extensiile universitare inclusiv cea de la UBB functioneaza de ani buni la Bistrita in spatii necorespunzatoare improvizate. De aceea, influenta vietii studentesti la nivelul locuitorilor orasului este practic inexistenta. Cu toate astea, autoritatile locale nu au facut nimic pana in prezent, ca impreuna cu universitatile-mama sa creeze un campus universitar modern cu spatii de invatamant prevazute cu sali de curs si laboratoare, camine studentesti, cantina, biblioteca, sala de sport, terenuri de sport, parcuri cu alei, etc care sa aduca impreuna toate extensiile universitare prezente la Bistrita. Pentru UTCN, o locatie potrivita, aproape de oras dar si de platforma industriala ar putea fi in zona fostului PRODITERM, avand in vedere ca in apropiere mai exista Grupul Scolar Forestier care dispune si de camine pentru elevi, dar si alte institutii, intre care si Jandarmeria Bistrita. Asta ar fi de natura sa creeze un climat academic si o mai buna stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita. De altfel, pe strada Zefirului Primaria Bistrita dispune de 3,2 ha de teren care ar putea constitui baza de pornire a construirii campusului.

14/04/15 12:05
iosif

Din pacate nu exista prea multe posibilitati de a adapta o cladire veche la o gama larga de activitati. Este mult mai simplu si uneori mai ieftin sa construiesti din nou decat sa renovezi. Asa se explica faptul ca in cele mai multe cazuri cladirile vechi sunt demolate iar in locul lor se ridica edificii noi, proiectate si dimensionate conform cerintelor actuale pentru anumite activitati. In cazul cladirilor de patrimoniu, ele sunt restaurate de regula dupa planurile originale, care nu se potrivesc la orice gen de functiuni. Asa s-a intamplat si in cazul bibliotecii judetene care are nevoie de mai mult spatiu. Acelasi lucru este si in cazul cladirii vechiului tribunal, care dupa renovare trebuie sa-si pastreze arhitectura initiala, nu se preteaza la prea multe utilizari. Totusi cladirea vechiului tribunal dispune de o curte interioara care odata cu renovarea putea fi acoperita cu o cupola de sticla, obtinand astfel un “atrium” care ar permite sa se imbunatateasca circulatiile in interiorul cladirii, prin montarea in acest atrium a unor scari rulante sau lifturi panoramice. De asemenea, prin mansardarea podului cladirii se poate mari si spatiul util. Cu toate acestea acolo ar fi mai potrivita extensia UBB care nu are nevoie de aparatura si instalatii speciale.De aceea, pentru extensia Universitatii Tehnice, solutia cea mai buna ramane construirea unui Campus Universitar. Pana atunci insa, o locatie ceva mai potrivita decat Vechiul Tribunal din centrul orasului, este cladirea fostului institut de proiectare de pe str. Ursului (in spatele blocului turn din Decebal) care dispunea de spatii adecvate invatamantului superior, special construite inainte de 1989 pentru o sectie de subingineri a Politehnicii din Cluj.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5