Clubul Monarhiştilor Bistriţeni, cu o bogată activitate în 2018, evidenţiată în Adunarea Generală

O emblematică Adunare Generală a Clubului Monarhiştilor Bistriţeni, desfăşurată recent la „Atelierul de cafea" din Bistriţa, a scos în evidenţă bogata şi diversificata activitate desfăşurată în anul 2018 de către membrii clubului, la care au participa un număr însemnat de membri din municipiu şi judeţ, simpatizanţi şi numeroase oficialităţi, invitaţi, scriitori, deţinuţi politici, mass-media etc.

Preşedintele Clubului Monarhiştilor Bistriţeni, dr. Marius Nicolae Pop, a punctat în mod obiectiv şi cu argumente şi motivaţii câteva dintre acţiuni cu mare priză la public şi necesitatea intensificării şi multiplicării evenimentelor în cadrul clubului, ţinând cont de evenimentele din cadrul Familiei Regale a României, cât şi cele importante din viaţa poporului român.

Au fost prezentate, cu lux de amănunte, toate evenimentele care s-au derulat în anul 2018 şi modul cum au fost implemnetate, enumerând câteva dintre acestea; lansări de cărţi, întâlniri cu personalităţi, comemorarea Zilei MS Regele Mihai I al României, la Zagra; participarea la dezbateri TV şi în mass-media, concursuri, ajutorarea copiilor săraci din Republica Moldova, din România etc.

Au opinat, pe aceste deosebite, utile şi necesare acţiuni, cu lămuriri şi propuneri concrete pentru anul 2019: dr. Tiberiu Podani, ing. Mihai Fucă, as. Nic Şerban, dr. Lidia Purghel, col. Ioan Şeu, scoţându-se în evidenţă întâlnirile cu scriitori şi istorici, Stelian Tănase şi Ovidiu Pecican, care şi-au lansat şi cărţi la Librăria „Aletheia".

Pentru anul 2019 s-a propus o bogată paletă de activităţi, printre care merită menţionate multiple întâlniri cu scriitori, oameni valoroşi în păstarea identităţii României şi mai ales sărbătorirea Zilei MS Margareta, Custodele Coroanei României la 26 martie a.c., cât şi acţiuni de întrajutorare a celor nevoiaşi.

A fost un moment de românism şi dmenitate faţă de cei care vor binele ţării şi al poporului,

„Să nu uităm de „Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din România", sărbătorită în fiecare an la 9 martie, care au murit luptând pentru adevăr şi libertate!"

Comentarii

08/03/19 13:05
Vizitator

Si totusi, pe ansamblu aniversarea Centenarului Marii Uniri la Bistrita, a fost un esec. Niciuna din actiunile stabilite de primarie pentru 2018 nu au avut vre-o legatura directa cu centenarul Marii Uniri , desi orasul Bistrita are in componenta o localitate cu numele “UNIREA”, o strada numita “1 DECEMBRIE” , precum si “PIATA UNIRII”.
La inceputul anului 2018, Primăria Bistrița a promis realizarea unui monument evocator al actului istoric din 1 Decembrie 1918, amplasat în Piața Unirii, prin care să fie celebrat Centenarul Marii Uniri, lucru care nu s-a materializat. De aceea, in locul statuii lui Cuza s-ar putea realiza un Monument al Unirii in forma de obelisc placat cu marmura cu inaltimea totala (soclul + obeliscul propriuzis) de 1918 cm . Obeliscul propriuzis ar trebui sa aiba 1600 cm (anul primei uniri sub Mihai Viteazul), iar impreuna cu soclul de la baza de 3,18 m sa se ridice la 1918 cm (anul Marii Uniri).
Pe soclu se va putea monta un basorelief din bronz executat dupa imaginea cu Marea Adunare de la Alba Iulia, avandu-i in prim plan pe episcopii Iuliu Hossu si Miron Cristea .
Pe trei dintre laturile obeliscului se vor amplasa efigiile din bronz ale domnitorilor Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si Regele Ferdinand, iar pe cea d-a 4-a latura vor fi trecute numele delegatilor din Bistrita-Nasaud participanti la marea adunare din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia.
Ar trebui ca acest monument sa fie realizat macar pana pe 4 iunie 2020, cand se implinesc 100 de ani de cand s-a semnat Pacea cu Ungaria de la Versailles in palatul Trianon.

09/03/19 09:47
Marius Nicolae Pop

Aveti dreptate, Centenarul trebuia sarbatorit mai"'apasat"' ! De altfel, putem organiza evenimente pe acest subiect pana in 2020! Monumentul sa fie gata cat mai repede! Cu respect,MNPop

09/03/19 16:14
vizitator

Cat timp e Cretu primar, slabe sperante sa se revina la normalitate in Bistrita. In 2018, anul centenarului nu s-a facut nici macar ceea ce nu presupunea un efort deosebit din partea primariei, si anume revenirea la denumirile din perioada interbelica a Pietei Centrale si a Bulevardului Republicii. Dupa cum se stie, in perioada interbelica bulevardul Republicii purta numele Regina Maria, iar Piata Centrala se numea Regele Ferdinand. In memoriile sale, Victor Moldovan un fost partizan al Unirii Transilvaniei cu România , cel care a deţinut mai multe mandate de parlamentar şi deputat în perioada interbelică, nota urmatoarele „În ziua de 26 mai 1919, Regele şi Regina, însoţiţi de o mare suită de miniştri şi generali, fac o vizită la Bistriţa. Sunt primiţi într-un mod deosebit de înălţător de către toată intelectualitatea şi întreg poporul bistriţean în frunte cu prefectul Tripon. Participă şi năsăudenii cu plutonul de grăniceri veteran cu steagul lor ciuruit de gloanţe”. În acel an 1919, Regina Maria şi Regele Ferdinand au vizitat mai multe orase din Transilvania, intre care: Oradea, Carei, Baia Mare, Jibou, Dej, Bistriţa, Gherla, Cluj, Turda, Câmpeni, Abrud, Ţebea, Alba Iulia, Blaj, Copşa, Sibiu, Sălişte, Făgăraş şi Braşov.
De altfel, monarhistii bistriteni au propus in repetate randuri revenirea la denumirea interbelica a bulevardului Republicii si a Pietei Centrale, fara vre-o reactie din partea autoritatilor care conduc vremelnic destinele orasului Bistrita.

10/03/19 18:11
Marius Nicolae Pop

Asa este, domnule vizitator ! Inca, nutrim speranta ca vom reusi sa schimbam ceva, in sensul acesta! Nu depunem armele, de dragul istoriei si al onoarei!MNPop

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5