Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud, 150 de ani de existenţă (1863-2013)
Cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ din această parte de ţară – Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Năsăud - împlineşte astăzi, 150 de ani.
Pentru a marca acest eveniment, conducerea colegiului, împreună cu Primăria Năsăud, organizează o serie de manifestări aniversare la care sunt invitaţi foşti elevi – acum personalităţi marcante, actuali elevi, oficialităţi locale şi judeţene, profesori şi foşti profesori ai renumitei şcoli.
„Suntem pregătiţi să ne ridicăm la înălţimea acestui moment de primă mărime, atât pentru instituţia de învăţământ, cât şi pentru oraşul Năsăud şi judeţul Bistriţa-Năsăud”, ne-a declarat directorul Dorel Coc.
Festivitatea dedicată momentului aniversar va începe, la Năsăud, la ora 10, moment la care vor fi transmise mesajele ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, ale Academiei Române, dar şi ale oficialităţilor judeţene şi locale. Despre importanţa Colegiului Naţional „George Coşbuc” ca instituţie de cultură şi spiritualitate vor vorbi prof. şi scriitor Teodor Tanco, prof. univ. dr. Dumitru Acu – preşedintele ASTRA. Ulterior, va fi prezentată monografia liceului, enumerându-i aici pe Aurelia Dan, Adrian Onofreiu, Gheorghe Pleş, Dorel Alexandru Coc, Raus Pompei, Ioan Seni, Vasile Tutula. Expoziţia documentară şi de filatelie (la Muzeul Grăniceresc), cea de pictură, realizată de elevii şcolii, vizitarea muzeului şcolii, dar şi spectacolul susţinut de formaţiile artistice la liceului întregesc agenda zilei. Seara, Aula de la „Coşbuc” va găzdui
un concert simfonic, pentru ca ziua de sâmbătă să fie dedicată marelui poet, prin vizitarea Casei Memoriale „George Coşbuc” .
Comentarii
Istoria Gimnaziului Romanesc din Nasaud incepe in 1863. Dar din 1888 "Gimnaziul superior greco-catolic românesc din Nasaud" functioneaza in actuala cladire care gazduieste Colegiul National "George Cosbuc". Iata ce spunea marele istoric Nicolae Iorga despre Gimnaziul din Nasaud in cartea sa intitulata 'Neamul romanesc in Ardeal si Tara Ungureasca la 1906':
"Clădit în 1888 după planuri cuminţi şi cumpătate, care nu sînt lipsite de frumuseţă, el cuprinde săli de clasă, de desen, de muzică, de bibliotecă, de muzeu, de experienţe şi odăi pentru direcţie. E bine împrejmuit şi are şi o grădiniţă înfaţă. Întreţinerea e cît se poate de bună.Gimnaziul spaţios ca şi luminoasa biserică, ce înlocuieşte o alta arsă prin 1840, s-au făcut din banii celor patruzeci şi patru de comune grănicereşti. Pe la jumătatea veacului al XVIII-lea, sub MariaTeresa, şi generalul Buccow, comandant al Ardealului, a dat paza hotarului unor regimente de săteni,mai mult români, care, exercitîndu-se la arme şi ţinîndu-se totdeauna gata de luptă, nu-şi părăseau pentru aceasta grija cîmpului. Instituţia a fost desfiinţată după 1800, şi din ea n-au rămas la Năsăud decît steagul ciuruit de gloanţe şi cîte o tablă amintitoare, în biserica nouă. Dar averea grănicerilor s-a păstrat, şi vechea răsplată a vitejiei ţăranilor slujeşte astăzi la înălţarea de asemenea biserici şi la susţinerea unei şcoli ca aceasta, în care învaţă în mare parte urmaşi de-ai oştenilor. [...]"
Adaugă comentariu nou