Colindăm ca mai demult, în casa lui George Coşbuc

În casa tutelată de bardul de la Hordou, respectiv Liceul Grăniceresc, am petrecut o seară de vis, luni, când aula a fost ocupată de spectatori, dascăli și elevi de ieri și de azi, printre care și prof. dr. Aurelia Dan, inspector școlar general, preoții din oraș, părinți, membri ai Despărțământului Astra, consilieri locali, oaspeți de la Bistrița și împrejurimile orașului, ce s-au găsit în dialog cu divintatea și cu lumea prin colinde, care ne ajută să ne cunoaștem, să ne debarasăm de ură și de singurătate.

Colindul, așa cum a spus preotul Leon Pop, fost profesor în această școală, are o simbolistică adânc înrădăcinată în ființa umană care va dăinui  cât timp va exista suflet și memorie. Colindele sunt dătătoare de forță, asemeni apei vii din basmele noastre sau din  poveștile mamei, spuse la lumina lămpii cu petrol „În seara de Crăciun”, cum spunea patronul liceului: Cum s-a născut Hristos în frig/În ieslea cea săracă/Cum boul peste el sufla/ Căldură ca să-i facă /Cum au venit la ieslea lui/Păstorii de la stână/Și îngerii cântând din cer /Cu flori de măr în mână/

Colindele interpretate de dascălii școlii, de corul Laudațio de la biserica „Constantin și Elena”, de grupul Armadia, coordonat de fostul membru din cenaclul lui Adrian Păunescu, Sorin  Găzdac, grupul studenților de la teologie din Cluj, având ca  solistă pe Amalia Țuțuruga, elevă în clasa a X-a, la origine sălăoancă, cu o voce de aur, ce se implică permanent în acțiuni culturale, depănând neant pe ghemul timpului, cu tot sufletul și cu toată dăruirea.

Plimbându-ne de la o lume la alta, înglobând conștiințe referitoare la om și natură, am intrat în dialog cu Coșbuc, cu Nechita Stănescu, Marin Sorescu, Ion Alexandru sau Ana Blandiana, ne-am asigurat un confort, parcă ne-am vindecat niște răni, niște așteptări prin formarea unui depozitar al documentelor vieții spirituale ce conferă colindelor rezistență în timp, răstălmăcind cele auzite din gura satului ca știri de spirit și de suflet.

Tradițiile creștine s-au înrădăcinat în Liceul Grăniceresc, ca o unitate creștină cu mărturii privind integritatea cultural-religioasă a unui popor cu mărturii și mesaje de respect pentru  credința străbună.

Sincere felicitări gazdelor atât de primitoare, respectiv directorului școlii Steluța Vâju și întreg personalului școlii ce s-a implicat în reușita  acestei seri culturale,  dedicată mesionarilor creștini, care au primit Evanghelia Nașterii Domnului și o predau din moși strămoși, din an în an.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5