( Interviu) PS Macarie: Sunt un episcop colindător plecat din colţ de rai ţibleşan în lumea largă pentru a-L vesti pe Mântuitorul
Mar, 12/26/2023 - 14:04
Rep.: - Slobozâţi Crăciunul în casă? Cu siguranţă, dumneavoastră aţi fost în Ajun la colindat, Colind care vine pe la ferestrele gazdelor. Despre colindători, mai ales despre cei mici, se spune că sunt, prin glasurile lor, purtători de Hristos – aşa cum spunea Mitropolitul Bartolomeu. Pe Valea Ţibleşului, oamenii poartă tradiţia şi credinţa în dreptul inimii şi, nu doar că le poartă ci sunt vii pentru ei. Acasă, Crăciunul copilăriei are o rezonanţă aparte pentru fiecare dintre noi. Suntem într-o casă tradiţională şi aş porni de aici. Unde ne aflăm?
Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi: - Suntem la obârşii, în casa tradiţională a văilor Ţibleşului. În această casă a locuit unchiul Ioan şi mătuşa Raveca, cu toţi ceilalţi din familia mare, între care şi cunoscuta Olimpia Deneş. Mă bucură că, în acele din urmă, această casă am putut să o cumpăr şi s-o donez comunităţii. În această casă străveche am adunat cele mai preţioase odoare – iată, ne adunăm şi noi, inclusiv acum, în prag de Crăciun, pentru a colinda şi pentru a ne bucura împreună, pentru că aceasta înseamnă prăznuirea: bucuria de a fi împreună şi de a-L lăuda şi a-L mărturisi pe Mântuitorul Iisus Hristos. Acum, de Crăciun, iarăşi Domnul se face Om de dragul nostru şi spre folosul nostru, ni se arată sub chipul Pruncului Emanuel ca să-l primim în ieslea sufletului nostru, în ieslea inimii noastre. Aici doreşte Mântuitorul Iisus Hristos să-şi facă culcuş. Eu mă bucur că v-am putut primi – dar m-aţi primit şi frăţiile voastre – în această străveche casă de la Spermezeu de la poalele Munţilor Ţibleş pe care, iată, am conservat-o in situ, aici, în inima satului, lângă Biserică şi şcoală şi mă bucur că această casă este vie prin datinile noastre străbune, prin faptul că ne adunăm împreună, prin faptul că îl lăudăm pe Atotmilostivul Dumnezeu împreună, în mod deosebit la cele două mari praznice, la Crăciun şi la Paşti şi, ori de câte ori avem posibilitatea, ne adunăm de mai aproape sau de mai departe. În vară, am avut o frumoasă sărbătoare aici, în casa noastră tradiţională, şi îmi doresc să ne adunăm cât mai des şi această casă să fie cu adevărat o casă vie, aşa cum a fost odinioară când era locuită permanent.
Rep.: - Aţi fost la colindat, în copilărie, în această casă? Veneaţi a colinda?
Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi: - Veneam a colinda în această casă, mai ales că veneam la rudeniile mele şi am fost foarte apropiat de toţi bătrânii care locuiau în casele străvechi de odinioară. Din nefericire, sunt foarte puţine care au mai rămas şi nu au fost demolate, între acestea şi această casă. Mai sunt câteva şi îmi doresc ca aceste case să fie conservate, dar mai cu seamă să păstrăm duhul acestor case, duhul cuminte şi curat al celor care le-au însufleţit şi le însufleţesc. În Crăciunul copilăriei, în mod deosebit, pregătindu-mă pentru praznicul Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos – am slujit şi de Sfântul Nicolae – şi m-am folosit, în mijlocul celor pe care-i păstoresc în Scandinavia, de o poezie care este foarte actuală pentru noi toţi, care se potriveşte şi acum, de Crăciun, de sărbătoarea Sfântului ierarh Nicolae dăruitorul, cel care este chipul blândeţilor şi al bunătăţii. Şi la această sărbătoare a Sfântului ierarh Nicolae ne simţim cu toţii copii şi spunem aşa: „Chiar dacă ghetele au număr mare/ În suflete eu mă simt copil/ În mine încă se mai bucură copilul/ De orice dar, oricât ar fi de mic”. Şi la Crăciun, colindând, ne simţim copii, ne simţim neprihăniţi şi, atâta vreme cât ne simţim copii lăuntric, avem toată şansa de a intra în Împărăţia Cerurilor, pentru că Domnul Însuşi ne spune: Nu veţi putea intra pe poarta raiului decât în măsura în care veţi fi cu sufletul neprihănit asemenea copiilor”. Aşadar, se cuvine să fim copii sufleteşte, să rămâne copii şi să ne bucurăm aşa cum ne-am bucurat în copilărie şi acum, pentru că, deşi avem vârste diferite, cu toţii suntem tineri şi suntem copii, ne simţim copii lăuntric, ne simţim copii sufleteşte.
Rep.: - Copilăria, într-adevăr, trebuie să ne însoţească tot timpul şi ne rămâne în suflet, mai ales celor de aici, de pe Valea Ţibleşului. Am avut o copilăria frumoasă, încărcată de credinţă şi tradiţii.
Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi: - Am avut, avem şi vom avea o copilărie frumoasă.
Rep.: - Să ne întoarcem puţin la colinde. Preasfinţite, aţi adunat de pe toate văile Ţibleşului colindele noastre, cântecele, ritualurile. Ce ne spuneţi despre colindele de pe Valea Ţibleşului?
Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi: - Şi aceste străvechi colinde, ca şi toate colindele din arealul nostru românesc, sunt pline de mireasmă duhovnicească şi sunt foarte profunde. Sunt creaţii populare însă de mare profunzime teologică, cum este şi acea colindă pe care am colindat-o împreună cu colindătorii de la Spermezeu, cu colindătorii de la Agrieş, cu colindătorii de la Căianu Mic: „De ieşi gazdă până-n prag/ Să te colindăm cu drag./ Intră iară gazdă-n casă/ Şi aprinde sfeşnicul pe masă/ Căci intră Hristos în casă/ Cu-n mănunchi de nintă deasă/ Să-i deie gazde-i viaţă”. Sau mai este o urare în străvechea noastră colindă: „Să fii gazdă veselos/ Că l-ai primit pe Hristos” sau „Să fii gazdă bucuros/ Că ai fost tu însuţi gazda lui Hristos”. Aşadar, este o mare binecuvântare pentru că, prin colindători, noi îl primi pe însuşi Hristos Pruncul care de o mie de ori dacă s-ar naşte în ieslea Betleemului, dacă nu se naşte şi în ieslea inimii tale, scump frate şi scumpă soră, totul este în zadar. Este una dintre multele colinde de aici, de la poalele Ţibleşului, care ne întăreşte în credinţă şi ne arată că, prin colindători care, aşa cum spunea vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu, ei înşişi sunt hristofori, adică purtători de Hristos. Îl primim pe Însuşi Hristos în casa noastre şi, mai cu seamă, în casa inimilor noastre. Şi se cuvine să deschidem larg poarta inimii noastre ca să-i facem sălaş Pruncului Iisus ca El Însuşi să-şi deschidă larg braţele Sale şi să ne primească în raiul desfătării, să ne primească în Împărăţia Sa.
Rep.: - La noi, aici, pe Valea Ţibleşului, casa dinainte se deschide doar la marile sărbători şi la momentele importante din viaţa omului. Întotdeauna, de Crăciun, primim pe Pruncul Iisus în casa dinainte.
Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi: - Locul cel mai frumos al casei noastre zidite, dar şi al casei inimii noastre. O primim pe Maica Domnului, care-l poartă pe braţele sale pe Pruncul Iisus care nu-şi găsea sălaş în cetatea Betleemului şi a găsit un loc smerit. Maica Domnului nu-şi doreşte decât un loc smerit, dar care să fie curat. Ieslea din Betleem a fost foarte curată, deşi era înconjurată de gunoiul acestei lumi, paiele au fost curate, au fost proaspete şi înmiresmate, iar necuvântătoarele s-au arătat mai miloase decât oamenii zidiţi după chipul lui Dumnezeu şi l-au aburit pe Pruncul Iisus încălzindu-l. Şi noi să-l încălzim pe Pruncul Iisus prin dragostea noastră fierbinte şi prin devotamentul nostru pe care trebuie să i-l arătăm acum, de Crăciun, în mod deosebit, pe Pruncul Iisus noi îl numim Emanuel, care se tâlcuieşte din ebraică „Cu noi este Dumnezeu”. El este cu noi dar trebuie să dovedim, de asemenea, şi noi, scumpă frate şi scumpă soră, că suntem cu el.
Rep.: - Sunt 15 ani de când în Europa de Nord aţi dus, în primul rând credinţa străbună, credinţa ortodoxă, aţi dus colindele româneşti, tradiţiile. În mesajul de felicitare, de urare întru mulţi an, Preafericitului Daniel a spus că aţi reuşit, acolo unde era doar o biserică sau două, să faceţi un adevărat centru al ortodoxiei, şi m-am bucurat tare mult. Vreau să vă întreb, pentru că sunteţi şi peste Laponia, la Cercul Polar, cum este Crăciunul acolo, în ţara lui Moş Crăciun?
Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi: - Eu în toată vremea mă simt un episcop colindător, un episcop pelerin, nu doar acum, de Crăciun mă simt colindător ci sunt colindător în toată vremea pentru că străbat distanţe foarte mari, sunt foarte întinse ţinuturile pe care le păstoresc şi eu însumi, aşa cum am spus acum 15 ani, spun şi acum, sunt în continuare un episcop pelerin, un episcop colindător plecat din acest colţ de rai ţibleşan în lumea largă pentru a-l vesti şi a-l mărturisi pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Vestesc totdeauna Evanghelia la fereastra inimii tuturor. De Crăciun întotdeauna se colindă, la români, la fereastră, pe pridvor, pe târnaţ, cum spunem noi, pe prispă, la fereastră. De aceea, şi în colindă spunem că vă colindăm la fereastra inimilor voastre. Aşadar, şi eu vestesc vestea cea bună la fereastra inimilor tuturor pretutindeni, şi mai la sud, şi mai la nord, până dincolo de Cercul Polar, în Laponia, aşa cum aţi precizat. De la Moş Crăciun, personificarea sărbătorii, învăţăm, în mod deosebit, bunătatea şi dăruirea. Şi noi, aşa cum ne spun colindele, trebuie să fim buni şi tot mai buni nu doar la sărbătoarea Naşterii, ci în toată vremea, şi când suntem trişti, şi când suntem voioşi trebuie să fim buni, mai cu seamă cu aproapele nostru însingurat şi suferind.
Rep.: - Episcopul pelerin în Ţara vikingilor. Avem şi o carte deosebită, publicată la Editura Polirom, o carte care vorbeşte despre ceea ce înseamnă să ai cea mai grea misiune dintre episcopii noştri, pentru că se află într-o zonă în care credinţa ortodoxă a fost mai puţin prezentă.
Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi: - Da, este o zonă mai rece, şi la propriu, şi la figurat dar, prin căldura credinţei şi a dragostei nădăjduim să-i luminăm şi să-i încălzim lăuntric, să topim gheţarii lăuntrici pretutindeni, în primul rând înlăuntrul nostru, dar şi înlăuntrul celor cu care convieţuim în îndepărtata Scandinavie, în Ţara lui Moş Crăciun, cum spunem, mai cu seamă acum, la această prăznuire.
Rep.: - Mă bucur tare mult să văd că se apropie de credinţa ortodoxă oameni din toate colţurile lumii veniţi acolo care, poate, n-au cunoscut credinţa ortodoxă.
Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi: - În această carte – În misiune pe tărâmul vikingilor -, pentru că acolo împlinesc această lucrare apostolească, pe tărâmul vikingilor de odinioară. În acest volum – În misiune pe tărâmul vikingilor. Mărturiile unui episcop pelerin – preaiubiţii mei, o să aflaţi mult mai multe lucruri despre apostolatul nostru – şi nu mă refer doar la mine ci şi la preoţii, la diaconii, şi la credincioşii jertfelnici care mă înconjoară în Europa de Nord, şi mă refer la aceste înscrisuri ale degetului lui Dumnezeu pe care le-am pus la inima cititorilor acestei cărţi din cele trăite în cei 15 ani de slujire jertfelnică. Sunt foarte multe minuni ale Atotmilostivului Dumnezeu, ale Maicii Sale Preasfinte, ale sfinţilor, mărturii concrete. Am relatat acolo despre toate provocările pe care le parcurgem, dar am împărtăşit şi multe bucurii. Puteţi parcurge această carte şi veţi fi împreună cu noi, cei care împlinim această lucrare misionară cu timp şi fără timp pe tărâmul vikingilor de odinioară. Pregătesc şi o carte despre sfinţii din zorii creştinismului scandinavi, despre sfinţii ortodocşi care au odrăslit în Europa de Nord şi în Scandinavia. În curând veţi avea şi această carte pe braţele voastre.
Rep.: - Aţi adunat folclorul Văii Ţibleşului, toate perlele...
Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi: - Mă pregătesc acum să public Corpusul regional, să editez tot ceea ce am cules în urmă cu peste 20 de ani de la cei care nu mai sunt aici, printre noi, dar sunt în Cer şi ne însoţesc cu rugăciunea şi cu dragostea lor de acolo, pentru că eu am certitudinea că bătrânii noştri care ne-au crescut au ajuns la aceeaşi măsură dornicească ca la care au ajuns părinţii patericului, şi putem vorbi despre un pateric al văilor Ţibleşului, evocând chipurile luminoase ale bătrânilor şi bătrânelor, ale bunilor şi bunilor care, iată, ne-au bătătorit calea către cer.
Rep.: - Vă mulţumim tare mult că aţi fost alături de noi, că spuneţi din suflet cuvinte de învăţătură pentru cititorii noştri. Un mesaj final...
Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi: - Nu uita, scump frate şi scumpă soră, să faci bunătate; nu uita, scump frate şi scumpă soră, că ai o ţară; nu uita, scump frate şi scumpă soră, să devii braţele milostive ale Mântuitorului Iisus Hristos pentru semenul suferind şi însingurat şi pentru cel care are nevoie de umărul tău în purtarea crucii suferinţei.
Rep.: - Să aveţi un Crăciun binecuvântat. Să mergeţi şi astăzi la colindat. Nu trebuie să fie nicio casă cu uşa închisă, uşcioara trebuie să fie deschisă – nici astăzi, nici zilele următoare, până la Bobotează şi la Sfântul Ioan. Mă bucur că alături de noi a fost Preasfinţitul părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, care slujeşte acolo, şi are grijă de toţi credincioşii, în Ţara lui Moş Crăciun, la Cercul Polar, şi este, din această lună, Cetăţean de Onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud, un lucru deosebit, pentru că este episcopul nostru îndrăgit, şi aici, acasă, şi departe, până la Cercul Polar.
Citiţi şi:
- Aflat la mii de kilometri distanţă, în ţinutul lui Moş Crăciun, PS Episcop Macarie Drăgoi vorbeşte despre Crăciunul copilăriei sale de la Spermezeu!
- Episcopul Macarie, acasă, la Spermezeu, colindând alături de cei dragi
- †MACARIE, Episcopul românilor din Europa de Nord Pastorală la Naşterea Domnului «Betleemul a deschis Edenul» Stockholm-2008
- Episcopul Macarie: Am îndrăgit colindele din copilărie, iar astăzi vi le colind alături de consătenii mei dragi
- Pr.Vasile Beni: Colindele şi Crăciunul
Meniu principal
Ultimele stiri
Mar, 17:43
Adelin Maius, bronz la Campionatul Național de Box! A treia medalie din acest an pentru CSM Bistrița Mar, 13:03
Secretarul de stat Monica Săsărman: Vești bune pentru Ilva Mică și Romuli! Dezvoltarea continuă Mar, 12:34
Ada Milea: 3 povești din vremea școlii Cultura
Eram în clasa a V-a și aveam prima oră de germană cu profa Hildegard Săcărea. Toți în uniforme, cu...
Comentarii
Marius Nicolae Pop -
Mar, 17:05
La multi ani, acestui dascal minunat....Multa sanatare si fericire! Cu cordialitate,dr.MNPop
Marius Nicolae Pop -
Mar, 17:01
Un cadou binevenit,doamnelor din acest judet! O sansa pentru o viata linistita in continuare sau...
Rus Augustin -
Mar, 14:02
Stimată Ada Milea,
Să știți că amintiri din anii de școală le păstrezi toată viața (vă spune...
Cosmin -
Mar, 11:55
Încă un accident care subliniază nevoia de măsuri pentru siguranța rutieră. Poate o analiză a...
Dorel de Bistrita -
Mar, 10:29
Cel mai simplu, este ca de fiecare data cand se prezinta autovehiculul la ITP, sa se transmita...
Aniversări
Cele mai sincere urări de sănătate, bucurii şi împliniri, adresăm în ceas aniversar, doamnei prof. EMILIANA CHIRA, inspector şcolar pentru Educaţie...
În ceas aniversar, urăm scriitorului ICU CRĂCIUN, multă sănătate, inspirație, putere de muncă şi bucurii.
La mulţi ani!
Redacţia „Răsunetul”
Adaugă comentariu nou