Comunicat de presa APIA

Directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura a derulat saptamana trecuta, in colaborare cu institutia prefectului, o serie de intalniri cu fermierii bistriteni, carora le-au fost facute cunoscute procedurile privind sprijinul financiar acordat pentru suprafetele de pasuni si fanate, precum si conditiile pe care trebuie sa le respecte beneficiarii conform angajamentelor semnate voluntar cu APIA.

Totodata s-au facut cunoscute criteriile de eligibilitate aferente acestei masuri de sprijin si obligativitatea respectarii bunelor conditii agricole si de mediu. S-a insistat pe ideea ca fiecare fermier care exploateaza suprafete de pasuni sau care solicita o suprafata de pasune de la Consiliul Local, trebuie sa faca dovada efectivului de animale total detinut, in vederea stabilirii suprafetei care urmeaza sa o primeasca spre utilizare pentru pasunat, sa tina o evidenta a activitatilor agricole corelate cu implementarea cerintelor de agro-mediu ( caietul de agro-mediu ) pentru fiecare an de angajament si pentru fiecare parcela.

Prin Ordinul nr.384 din 12.06.2009, publicat in Monitorul Oficial nr. 539/14.08.09, s-a aprobat sistemul de sanctiuni pentru masurile 214 – Plati de agro-mediu, 211- Sprijin pentru zona defavorizata si 212 – Sprijin pentru zonele defavorizate, altele decat zona montana, care se aplica pentru cererile autorizate la plata, incepand cu data intrarii in vigoare a acestuia.

Aceste sanctiuni sunt grupate in 4 capitole:

1. sanctiuni pentru depunerea cu intarziere a cererii de plata,

2. sanctiuni pentru supradeclararea suprafetelor,

3. sanctiuni pentru nerespectarea criteriilor de eligibilitate generale specifice

4. sanctiuni pentru nerespectarea eco-conditionalitatii in cazul masurilor 214.

Sistemul de sanctiuni se stabileste tinandu-se cont de cateva aspecte ale neconformitatilor constatate, cum ar fi: neglijenta, repetitia, amploarea ( extinderea ), gravitatea si persistenta.

Directorul coordonator Florin Capraru sustine ca “ toate aceste aspecte au fost facute cunoscute in cadrul unor sedinte desfasurate saptamana trecuta. Fermierii bistriteni trebuie sa constientizeze ca au si obligatii, nu numai drepturi si am atras atentia tot timpul asupra seriozitatii cu care trebuie tratata aceasta problema.”

Sistemul de sanctiuni este unul cumulativ si se aplica pentru fiecare conditie nerespectata in parte. Daca in cadrul unui pachet nu sunt indeplinite mai multe conditii, fermierului i se aplica pe pachet cea mai mare sanctiune dintre sanctiunile aplicate pentru fiecare conditie in parte.

“ Modalitatea de control este detaliata in procedurile de lucru ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura iar inspectorii de la departamentul control teren vor verifica fiecare cerinta in parte. Daca se constata ca diferentele decurg din nereguli comise intentionat, beneficiarul va

fi exclus de la plata pentru anul respectiv, pe pachetul respectiv. În acest caz, suma se retine din plătile care urmează să fie efectuate pe baza cererilor de plată depuse pe parcursul celor 3 ani calendaristici ulteriori anului constatării neregulii. În cazul în care suma nu poate fi retinută în întregime din plătile aferente celor 3 ani, suma rămasă de recuperat se urmăreste până la acoperirea integrală a debitului, conform legislatiei nationale în vigoare” declara Florin Capraru.

Responsabil mass-media

Alina Hetrea

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5