COMUNISMUL RESUSCITEAZĂ IMPERIALISMUL

Paradoxul finalului deceniului doi din mileniul trei, care cică, de nu va fi religios, atunci n-o să mai fie deloc, pare a fi depăşit de evenimente. Iar aceasta nu atât prin faptul că Occidentul dezvoltat, dar „încrizat” nu prea este dus la biserică ori că alocă cam puţin la cădelniţe şi tămâie. Ci din pricină că, iată, la modul cotidian, se prăbuşesc într-o cavalcadă de-a dreptul nebunatică, toate miturile organizării sociale.

De unde noi cei care ne-am născut şi mai ales trăit sub zodia dictaturii proletare, a cărei deviză a fost: comunismul, groparul capitalismului imperialist, ne trezim, frecându-ne la ochi, cu o altă realitate. Anume aceea că, la ceasul de faţă, dar mai cu seamă imediat următoarele, în globalizata economie a mapamondului, doar o singură mare putere îşi continuă triumfal drumul dezvoltării. Restul, vorba ceea, o să înregistreze „creşteri negative”. Cum ar veni, nici SUA, Anglia, Germania până la cifra de 20 nu vor pieri, atâta doar că, fie vor înţepeni în stagnare, fie îşi vor tăia, la modul serios şi cu tentă dramatică, din apetitul consumist.

Mai mult decât atât. Cu toate că, de-o pildă, Rezervele Federale ale celei mai cele „democraţii liberale” din toate timpurile, par a fi un fantastic sac fără fund, totuşi, China comunistă a fost îndemnată, până la somaţie să-si deşerte roadele muncii întru salvarea şi resuscitarea pieţii yankeie. Care, din atât de loial concurenţială ce s-a dovedit, a ajuns să bage în boli, aproape tot ce mişcă pe tejghelele din patru continente. Din pricină că, actuala degringoladă, pe seama lipsei de lichidităţi, suspect de des invocată, dar şi a infuzării acestora fără nici un rost, ca „sânge în instalaţii” a reuşit să facă, din desfacere, varză acră, ce strepezeşte până şi colţii fiarelor.

Sigur că acum ne-ar fi foarte lesne să zicem că, dintr-o stea poziţionată deasupra Kremlinului, tovarăşul Mao îi trage şmechereşte din ochi, mumiei lui Lenin. Dar cu asta ce-am făcut? Pentru că pe noi, călare e poneiul FMI. Şi a ajuns aşa, din armăsar ce era, chiar dacă şi România Socialistă la „cumpărat”, ca membru fondator ce i-a fost, taman pentru că, şi el, ca o bancă „ce este”, a devenit, pe seamă de „succesuri” o banală răpciugă. În căutare de clienţi. Sau, mă rog, de călăreţi fără cap.

În consecinţă, în loc să procedăm şi noi precum o fac americanii, adică să ne împrumutăm de unde e mai lesne şi mai ales fără de condiţionalităţi aberante, că doar chitaii ne-au fost prieteni încă de pe vremea lui Nicolae – nu Ceauşescu – ci Milescu Spătaru, punem prinsoare pe tot felul de gloabe financiare cu ifose. Ba, de parcă n-ar fi destul, întreprindem un asemenea demers, cu scopul de a pune căluş la gura celor care au fost minţiţi la legislative cu fantasmagorii de tip Eldorado. Câtă slăbiciune! Câtă, sfântă mare neruşinare!! Ia-uzi, ia: Centură de siguranţă versus centură de castitate. Dar de ce nu: prostire cu carul, funie în casa spânzuratului, na-ţi-o frântă că ţi-am dres-o, slugă perpetuă la dârloagă?! Iar toate acestea în condiţiile în care e limpede că, serviciul datoriei externe, nu aparţine statului român. Şi care stat o formează, totalitatea cetăţenilor săi, de la cel cu barba sură, până la cel cu sfârcul în gură.

Până când, iar şi iar, tot despuiaţi şi cu banii luaţi?! Dacă nici în al unsprezecelea ceas „vizionarii noştri ca brazii” nu desţelenesc mersul lumii, nu mai departe decât în mijloc de an următor o să cântăm, cântându-ne: „Ia-mă cu tine pe Marte”, nu în Asia. Că „mămuca” Europa s-a dovedit şi la reuniunea de joi ce trecu,cea de primăvară, „ca o scorpie”, doar o maşteră, care, drăguliţă Doamne, numai şi numai „din lipsă de expertiză” ne-a băgat şi ne va ţintui cu mortul în casă. De unde şi concluzia gen schemă cu dilemă: „Deschide gropare mormântul” sau „Rămâi sănătoasă cucoană/Că-mi iau geamantanul şi plec” ?

Comentarii

21/03/09 09:03
fost cititor

Dupa mintea ta de ziarist "rasunator", cand s-a terminat primul deceniu al mileniului trei, de vreme ce deja te crezi la finalul celui de al doilea?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5