Conexiuni culturale între Bistriţa şi Canada. Literatura bistriţeană a trecut, din nou, Oceanul şi s-a auzit de la Niagara până în Toronto
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Timp de o săptămână, la Hamilton, Canada, s-a desfăşurat „Săptămâna Internaţională a Culturii Române”. Ediţia cu numărul 50 a renumitului eveniment, la care de-a lungul anilor au participat nume sonore ale culturii, s-a desfăşurat la „Câmpul Românesc”, considerat una dintre minunile exilului românesc.
Asociaţia Culturală Română din Hamilton a luat fiinţă în anul 1957, la iniţiativa unui grup de intelectuali români care au dorit să regenereze viaţa spirituală şi culturală a românilor de dincolo de Ocean. De-a lungul celor 60 de ani de la înfiinţare, Asociaţia a promovat frumuseţea culturii neamului nostru, organizând cursuri de limba română, serbări naţionale, conferinţe, emisiuni radio-tv, având chiar cor, trupă de teatru, ansamblu. Ceea ce diferenţiază această asociaţie de alte grupări româneşti din afară este faptul că a cumpărat 25 hectare de teren, unde s-a clădit un adevărat Centru cultural, ce a oglindit de-a lungul timpului idealurile şi gândurile românilor aflaţi departe de casă.
Cu sprijinul românilor din întreaga lume, dar şi a Guvernului Canadian, în 1986 a fost inaugurat Centrul Cultural Nae Ionescu, ce are o bibliotecă impresionantă, un muzeu cu specific românesc, o sală de muzică şi o sală de spectacole care poate găzdui până la 400 de persoane. De asemenea, românii vin aici să se roage la Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, dar şi să aducă un omagiu înaintaşilor la Rotonda scriitorilor din exil, unde se află busturile sculptorului Nicapetre, dedicate scriitorilor Mircea Eliade, Aron Cotruş, George Donev, Vasile Posteucă, Vintilă Horea şi Horea Stamate. De asemenea, aici se află unul dintre cele mai frumoase busturi în marmură dedicate lui Mihai Eminescu şu un bust al lui Nae Ionescu. Nu e de mirare că datorită frumuseţii acestui loc vin români din Toronto, Kithener, London, Hamilton, dar şi de la Montreal şi chiar din America, din Florida sau Colorado.
Vara, aici vin foarte mulţi români pentru a-şi petrece timpul liber în mijlocul naturii, într-un peisaj de basm, care aminteşte de România. De altfel, o uliţă întreagă de rulote era şi la participarea noastră la evenimentele dedicate culturii româneşti. Să amintim şi de festivalul de folclor ce a adus aproape 1000 de oameni aici, cu doar o zi înainte de a poposi noi. Celebrităţi precum Benone Sinulescu, Sofia Vicoveanca, Ştefania Rareş, Irina Loghin, Veta Biriş, Angelica Stoican, Paula Seling şi Narcisa Suciu au trecut pe aici.
Încă de la intrarea în zona Câmpului te întâmpină o stâncă vopsită în tricolor, semn că aici patriotismul românesc este prezent. Împreună cu Elena M. Cîmpan, preşedinta Societăţii Scriitorilor Bistriţeni Conexiuni, şi cu prof. univ. dr. Anca Sîrghie, de la Universitatea Alma Mater din Sibiu, am reprezentat Palatul Culturii Bistriţa, fiind invitaţii speciali ai acestei ediţii. Anii trecuţi, la Săptămâna Internaţională a Culturii Române au participat oaspeţi precum ministrul Culturii Ion Caramitru, actorii Valeria Seciu şi Iuliu Moldovan, poeta Doina Uricariu ca directoare a I.C.R. de la New York, excelenta actriţă Olga Tudorache, actorul Horaţiu Mălăele, “Divertis”, “Colibri”, Mircea Vintilă şi Vasile Socaciu etc.
După zece ore de zbor, din Roma peste Ocean, am ajuns la Toronto, cu emoţia întâlnirii cu noi pământuri unde românii poartă cu mândrie steagul tricolor. Cel mai mare oraș din Canada, cu aproape 3 milioane de locuitori, iar cu zona metropolitană aproape 6 milioane locuitori, capitala economică a ţării, este situat pe malul nordic al lacului Ontario şi are o privelişte de vis. Cu o înălțime de 553,33m, turnul de comunicații CN Tower este cea mai înaltă construcție din America de Nord. Am urcat în turn amintindu-ne de Turnul Eiffel din Paris, Empire Building din New York, Turnurile Petronas din Kuala Lumpur şi de ce nu, de turnul Bisericii Evanghelice de la noi. Privelişti de vis cu oraşe ce se întind la poalele turnurilor, fiecare cu frumuseţea şi specificul lor.
Ne-am întâlnit cu preşedintele Asociaţiei Culturale Române din Hamilton, ing. Dumitru Răchitan şi cu doamna Emilia Răchitan, şi parcă ne cunoşteam de o viaţă, deoarece prin tot ceea ce face, familia Răchitan păstrează vie atmosfera de sărbătoare specifică românilor.
Alături de părintele Dumitru Ichim, scriitor cunoscut atât în Canada, cât şi în România, familia Răchitan, dar şi membrii Asociaţiei Culturale Române din Hamilton, au avut grijă ca evenimentul să fie la cele mai înalte standarde.
Prima zi, 10 iulie, a coincis cu ziua mea de naştere, având astfel onoarea ca românii adunaţi la evenimente să-mi cânte „La mulţi ani!”, fiind pentru prima dată când am marcat o asemenea sărbătoare aniversară departe de casă, însă cu români adevăraţi. Simpozionul a fost demarat prin lucrările susţinute de Constantin Groza: Contribuţia Cenaclului ”Florica Baţu Ichim” din Kitchener, Ontario la succesul Săptămânii Culturale Internaţionale din Hamilton, prof. Marieta Dincov, Toronto: „Mihai Eminescu în eternitate”, Julian Thedore Ichim, Toronto: „Prinţul Charles al Angliei şi conservarea valorilor naturale”.
În acest cadru, am prezentat şi filmele documentare "Palatul Culturii din Bistriţa", „Poezia bistriţeană în America” şi „Poezia bistriţeană în Malaezia” , regizate de prof. dr. Dorel Cosma, managerul Palatului Culturii Bistriţa, care au făcut o impresie bună. Cei prezenţi la eveniment au rămas surprinşi de activitatea culturală bogată de la Palatul Culturii Bistriţa, mulţi dintre ei arătându-şi interesul de a fi prezenţi la evenimentele ce se derulează la Bistriţa.
A doua zi a debutat cu o excursie la Cascada Niagara, unde am putut fi părtaşi la frumuseţile uneia dintre minunile lumii. Vorbim de un ansamblu format din trei căderi de apă situate la granița dintre statul nord american New York din SUA și provincia Ontario din Canada, Cascada americană (American Falls) și Cascada vălul miresii (Bridal Veil Falls) pe teritoriul Statelor Unite și Cascada potcoavă (Horseshoe Falls) pe teritoriul Canadei. Pe partea nord americană cascada are o lățime de 363 m, apele cascadei cad de la 21 m înălțime, iar pe partea canadiană cascada are o lățime de 792 m (în formă de potcoavă), înălțimea căderii de apă fiind 51 m. Debitul de apă fiind între 2.832 și 5.720 m³/s, în medie 4.200 m³/s. Înainte cu 6 000 de ani la sfârșitul ultimei perioade de glaciațiune, s-au topit ultimii ghețari din regiune determinând apele lacului Erie să curgă peste maluri formându-se râul Niagara care se varsă în lacul Ontario, trecând pe parcursul lui peste prăpastia (groapa) dintre cele două lacuri formează căderea de apă Niagara. Frumuseţi de nedescris, ce mai !
Sesiunea ştiinţifică a cuprins simpozionul prof.dr. Rodica Gârleanu Costea, Oakville, Ontario: „Constantin Noica sau aspiraţia spre universal a culturii române” şi medalionul sorescian al artistului Sergiu Cioiu: Medalion sorescian: „Pe cine numim… eu?”.
Miercuri am participat la Sfânta Liturghie oficiată de părintele Dan Chirtu, la bisericuţa din incinta Câmpului Românesc, iar seara a cuprins simpozionul cu temele Elena M. Cîmpan, „Tudor Arghezi şi canonul literar”, prof. univ. dr. Anca Sîrghie - Lucian Blaga, “fratele lui mai mic” al lui Eminescu, Adrian Munteanu „Poezia românească între tradiţie şi modernitate. Proiect transdisciplinar”. Tot acum am urmărit filmul documentar: „Amintiri despre Lucian Blaga” realizat de Anca Sîrghie.
Joi, la St. Jacob, în Ontaio, i-am văzut pe menoniţi, cei care păstrează tradiţiile străvechi, fără curent, telefoane şi fără a se integra în civilizaţiile actuale, preferând să rămână în lumea de altădată. Vizitarea Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” ne-a încântat. Părintele Dumitru Ichim a făcut aici minuni. O biserică în care spiritual românesc este mai viu ca oriunde, dovadă prezenţa în fresce ai sfinţilor noştri.
Ziua de joi a cuprins lansarea cărţilor semnate de Dorel Cosma: „Duminică în Manhatan”, “Flight” şi “Biletul de călătorie", făcând şi o lectură publică din poezia managerului Palatului Culturii şi transmiţând şi mesajul acestuia către participanţii la manifestările din Canada. În cadrul evenimentelor culturale au fost lansate cărţile semnate de Cristian Medelean: „La Colibe”, Alyssa Sîrghie: „Povestea celor trei căţeluşi” (literatură pentru copii şi adolescenţi), dar şi proaspăta carte „America visului românesc”, semnată de Anca Sârghie. Maria Tonu a vorbit despre Cenaclul „Grigore Vieru” din Toronto, fiind prezentate şi publicaţiile „Lumina slovei scrise”, vol. XVII-XVIII, Sibiu şi „Destine literare”, Montreal, în prezenţa directorilor Anca Sârghie şi Alex Cetăţeanu. Poetul Dumitru Ichim a susţinut un recital de zile mari, fiind lansată şi o carte de critică despre opera acestuia.
Personal am susţinut conferinţa „George Coşbuc– aculturaţie şi interculturalitate”. Impresionat de modul în care am abordat tema satului românesc, Mircea Popescu, din Florida, a citit o proză în care oglindeşte atmosfera tradiţională în care a crescut în România.
Vineri împreună cu Elena M. Cîmpan am lansat antologiile „Un deceniu de Conexiuni” şi „Conexiuni de noiembrie”, realizate împreună cu directorul Dorel Cosma, dar şi revistele „Conexiuni” şi „Bistriţa culturală” pe care le-am oferit şi oficialităţilor, care au rămas impresionate de avengura evenimentelor literare din Bistriţa. Elena M. Cîmpan şi-a prezentat cartea „Cinci poeţi germani”, iar eu „Muchia Malului” şi „Poveşti din New York”, fiecare susţinând apoi un recital de poezie. Lectură din creaţii recente au avut şi Mircea Ştefan, Cleveland şi Leonard I. Voicu, Montreal. Prof. univ.dr. Cezar Vasiliu, Montreal a susţinut conferinţa „2000 de ani de la moartea Împăratului Traian”, prof.univ.dr. Anca Sîrghie, Universitatea „Alma Mater” din Sibiu: „Tudor Arghezi, psalmistul”, poetul Adrian Munteanu, Braşov: „Ce aduce nou sonetul lui Dumitru Ichim?”, prof. Sebastian Doreanu, Denver, Colorado: „Câmpul Românesc de la Hamilton între minunile exilului românesc”. Recitalul de sonete „Fluturele din fântână” în interpretarea poetului şi autorului Adrian Munteanu a fost de zile mari.
Banchetul jubiliar a încununat Săptămâna internaţională a culturii române. Mulţime de români au venit pentru a fi alături de noi la această sărbătoare la care moderator al sesiunii ştiinţitice a fost prof. Sebastian Doreanu, moderator al meselor rotunde prof. univ. dr. Anca Sîrghie, preşedinte al Asociaţiei Culturale Române din Hamilton - ing. Dumitru Răchitan, director al Săptămânii Internaţionale a Culturii Române – pr. dr. Dumitru Ichim.
Merită felicitări, alături de familia Dumitru şi Emilia Răchitan, părintele Dumitru Ichim şi cei care au dat o mână la bunul mers al lucrurilor: Aurel Olteanu, Mihaela Moisin – vicepreşedinte Asociaţie, Maria Dincov, Florin Burdujan, Marian Costache şi mulţi alţii.
Toate aceste evenimente au beneficiat de prezenţa consulului României la Montreal, Letiţia Belivacă, şi a consulului României la Toronto, Mugurel Stănescu. Cenaclul literar „Nicăpetre”din Toronto, patronat de Dumitru Popescu, directorul ziarului “Observatorul”, a prezintat un program de muzică, poezii şi lansări de carte şi, de asemenea „Cenaclul Grigore Vieru” din Toronto un program artistic de dansuri naţionale. Alături de Dorel Cosma, Elena M. Cîmpan şi Anca Sîrghie am primit, în semn de apreciere, diplome de excelenţă.
Au fost zile frumoase, în care literatura bistriţeană a fost aşezată la loc de cinste, Societatea Scriitorilor Bistriţeni „Conexiuni” stabilind o serie de legături ce vor fi fructificate pe viitor. Împreună cu Elena M. Cîmpan şi Anca Sîrghie am susţinut comunicări, am lansat cărţi şi am vorbit despre literatura românească într-un cadru în care au fost prezenţi mulţime de intelectuali români stabiliţi în Canada, dar şi ziarele ce au consemnat prezenţa noastră acolo, amintind aici doar pe Dumitru Popescu – directorul ziarului Observatorul şi Alex Cetăţeanu – directorul revistei „Destine literare”, care au oglindit frumuseţea acestor acte culturale ce fac ca literatura românească să fie la loc de cinste pe meleaguri canadiene.
După prezenţa la Paris, Viena, în New York sau în Malaezia, iată că Societatea „Conexiuni” a reuşit să promoveze literatura bistriţeană şi Palatul Culturii Bistriţa şi în Canada. Cu siguranţă, asemenea evenimente sunt un bun ambasador pentru România, pornind de aici, de la Bistriţa. Ecourile celei de-a 50-a ediţii a Săptămânii Internaţionale a Culturii Române se vor auzi şi de acum încolo, cărţile bistriţene fiind prezente în bibliotecile româneşti din Canada, dar şi din Florida şi Colorado din America, prin intermeidul noilor noştri prieteni care le vor lansa în cadrul cenaclurilor pe care le coordonează.
Felicitări organizatorilor pentru tot ceea ce fac pentru ca frumuseţea culturii româneşti să se vadă într-unul dintre cele mai frumoase spaţii ale lumii, cel canadian.
Citiţi şi:
- Elena M. CÎmpan şi Menuţ Maximinian, cu literatura în Canada, la Hamilton, lângă Cascada Niagara
- În Canada, un eveniment românesc unic într-un colț de rai unic
- Revista Tribuna – ambasador al culturii românești peste ocean
- Corespondenţă din Denver, Colorado: Când visul devine realitate
- Dumitru Răchitan, preşedinte al Asociaţiei Culturale Române din Canada, în dialog cu Anca Sîrghie: Viaţa printre străini este aspră. Ne propunem să revitalizăm interesul pentru tradiţia noastră culturală, care are valori inestimabile
Comentarii
FELICITĂRI!
Adaugă comentariu nou