Conexiuni-Terapie prin Cuvânt

Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc”, director prof. dr. Dorel Cosma, a fost gazda unei manifestări culturale ample, moderată de preşedinta Societăţii Scriitorilor Bistriţeni, “Conexiuni”, prof. Elena M. Cîmpan. Pentru început a fost prezentat numărul 12 al revistei “Conexiuni”, despre care s-a spus că e bine structurată, având inserate date importante despre acţiunile derulate sub auspiciile instituţiei culturale de nivel european a Bistriţei. În şedinţa de Cenaclu a fost citit un fragment de roman al elevei Ana Maria Retegan, din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu”, care ne spune că scrisul este pentru ea un act personal, transpunând pe foaie proprile gândiri. Scriitorul Victor Ştir a vorbit despre rolul unui cenaclu, despre importanţa calităţii textelor.

Manifestarea a continuat cu lansarea a trei cărţi a membrilor sociatăţii. Elena M. Cîmpan, se impune pe piaţa criticii, prin volumul “Pe bază de lectură”, Editura Nico. Nu mai puţin de 28 de autori şi 40 de cărţi sunt recenzate de scriitoare. Însă nu în stilul clasic, ci prin filtrul omului care simte cartea, ca o simbioză perfectă între uman şi cuvânt.

Elena M. Cîmpan vine cu un text care el însuşi este literatură. Interesant acest nou stil de a crea, fiind părtaş la bucuria altora. Dintre bistriţenii prezenţi în volum amintim pe Grigore Avram, Nicolae Băciuţ, Ana Berengea, Dorel Cosma, Icu Crăciun, Cornel Cotuţiu, Melania Cuc, David Dorian, Emil Dreptate, Georgeta Măluţan, Andrei Moldovan, Bogdan Moloman, Dumitru Munteanu, Victor Ştir, Alexandru Uiuiu.

Jeniţa Naidin ne-a bucurat cu volumul “Terapie prin cuvânt”, Ed. Limes, Cluj-Napoca. Autoarea rubricii consacrate a ziarului nostru “Scrisul şi Cititul ca Terapie” a fost prezentată de reputatul profesor Vasile Găurean, cel care a semnat şi prefaţa cărţii: „Cartea prezintă lucrări ştiinţifice şi literare a căror manifestare poate avea un impact pozitiv asupra noastră, instruindu-ne, corectându-ne, redirecţionându-ne habitudinile. Lucrarea cuprinde în structura sa 52 de capitole (articole) ce analizează autori şi lucrări reprezentative ale acestora. Judecând reducţionist, Terapia prin Cuvânt este un ansamblu eseistic major, un exerciţiu de admiraţie a unor cercetători faimoşi, dar şi cu un recurs la Sfinţii Părinţi ai Bisericii, citaţi deseori: Sfântul Ioan Gură de Aur, Fericitul Augustin, Origen, gânditori ruşi (Paul Evdokimov, S.N. Lazarev) sau orientali (Kahlil Gibran, Rabindranath Tagore, Maitreyi Devi).” Capitolele cărţii se dovedesc colocviale; doamna Jeniţa Naidin îşi doreşte dialogul, o relaţionare dialogică cu cititorii ei, cărora nu le scrie (parcă o singură dată am găsit adresarea „voi scrie”), ci le vorbeşte şi îi invită cu blândeţe iubitoare la cunoaştere şi sensibilitate.

Taina iubirii - poate singura Taină a Universului nostru - este vie şi în cartea aceasta. Câteva capitole îi sunt anume închinate.”

Ana Zegrean cu “Şarpe de vânt”, Ed. Nico, Târgu-Mureş,2010 se află la a cincea carte de poeme. "Şarpe de vânt, Wind serpend", ediţie bilingvă, versiune în limba engleză, Raluca Hoza, cu o prefaţă semnată de Nicolae Băciuţ, este un dicţionar de sentimente descrise de poet, autor şi personaj, în acelaşi timp, observator al transformărilor, atât umane, cât şi din natură, în opinia scriitoarei Elena M. Cîmpan. Cartea a fost prezentată elogios şi de scriitorul David Dorian, care vede în vers un univers contorsionat, strivit de suferinţe, imagini puternice, vii. Scriitorul Traian Parva Săsărman declară că viaţa Anei Zegrean a fost sinuoasă, ca un drum al şarpelui, versul tăind metafora cu o sabie de lumină din dorinţa de a ajunge la curcubeu.

Societatea va aprticipa în luna martie, prin scriitori reprezentativi, la o lectură publică la Universitatea de Stat din Chişinău, iar în 9-10 aprilie la Alba Iulia, la invitaţia directorului publicaţiei „Gând românesc”, Virgil Şerbu Cisteianu. În anul 2010 va continua Proiectul de promovare a literaturii scrise în Europa, de data aceasta prin Bulgaria, Serbia, Grecia.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5