Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud

Conferinţa “Antreprenor în Europa”

În organizarea Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, a Centrului Europe Direct Bistriţa, în parteneriat cu Primăria Bistriţa şi Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, vineri, 8 mai 2009, la Restaurantul Coroana de Aur, a avut loc, cu prilejul sărbătoririi Zilei Europei şi a primei ediţii a Săptămânii Europene a IMM-urilor, Conferinţa “Antreprenor în Europa”. Agenda acţiunilor cuprinse a vizat informarea mediului economic bistriţean cu privire la oportunităţile de dezvoltare pe care le are la dispoziţie, în această perioadă de criză, utilizând instrumentele structurale (FEDR şi FSE) – a subliniat preşedintele Camerei de Comerţ, Vasile Bar, în deschiderea conferinţei. Au rostit alocuţiuni Ioan Nelu Botiş – deputat, subprefectul Ovidiu Frenţ, primarul municipiului, Ovidiu Creţu, preşedintele Asociaţiei Patronale a IMM-urilor Bistriţa-Năsăud, Valer Sîmihăian.

“Săptămâna Europeană a IMM-urilor” vizează ameliorarea abordării strategice a spiritului antreprenorial – a menţionat Monica Mureşan – secretar general al Camerei de Comerţ BN, care în expunerea prezentată a făcut câteva consideraţii privitor la obiectivele vizate de manifestările în cadrul Zilei Europei la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud.

La conferinţă au participat reprezentanţi ai societăţilor membre ale Camerei de Comerţ.

Provocările Pieţei Interne pentru antreprenorii români au fost expuse de Mircea Maniu, reprezentantul Univ. Babeş-Bolyai, membru Team Europe, iar privitor la Programul Operaţional Sectorial CCE - provocări şi oportunităţi a făcut o seamă de consideraţii reprezentantul Ministerului Intreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

În judeţul Bistriţa-Năsăud există la această dată un număr de 5.866 societăţi comerciale active – a menţionat Vasile Bar, preşedintele Camerei de Comerţ, numărul total al societăţilor comerciale la nivelul judeţului fiind de circa 11.000. Făcând această remarcă, preşedintele Camerei a menţionat că ceea ce a contribuit la reducerea numărului societăţilor la aproape jumătate, se datorează crizei, în speţă, “impozitului forfetar”. Totuşi, numărul falimentelor nu este în ritmul şi în proporţia “zvonite” de mass-media…

Primarul Ovidiu Creţu a prezentat “câteva gânduri” privitoare la starea de lucruri din municipiu, în această perioadă dificilă, şi a salutat setul de propuneri de soluţii anticriză pentru sectorul de IMM-uri aparţinând Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Edilul Bistriţei a menţionat că asemenea soluţii – precum parteneriatul public-privat – se dovedesc viabile şi eficiente. Este cazul parteneriatului pe care Primăria îl are în domeniul salubrizării, urmat de cel în transportul public urban. În perioada următoare parteneriatul va fi extins şi în alte domenii. Primarul a evidenţiat că pentru dezvoltarea municipiului Bistriţa, pe bază de fonduri atrase, au fost depuse proiecte ce însumează 35 milioane de euro. Şi chiar dacă numai 50% din proiectele cu bani atraşi din fonduri europene vor fi aprobate, tot va fi un câştig însemnat – a conchis Ovidiu Creţu.

În intervenţia sa, Valer Sîmihăian a expus “Propunerile CNIPMMR de soluţii anticriză pentru sectorul IMM-uri”.

Se poate concluziona că evenimentul organizat de Camera de Comerţ a oferit prilejul pentru participanţi, reprezentanţi ai mediului antreprenorial, în special IMM-urilor, de a obţine date şi informaţii în scopul identificării de soluţii pentru finanţarea activităţilor proprii. Într-o perioadă dificilă precum este aceasta, caracterizată de criza care se manifestă şi în mediul economic şi de afaceri bistriţean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5